• 瀏覽: 3,004
  • 回覆: 76
  • 追帖: 1
首先,先聲明
唔係搵SP/SL,基路難行果D無聊說話,就不回覆,亦請各網友自重
100%真話,所以要開一個新戶口講,唔想俾朋友知

本人40,同太太由拍拖至結婚,近20年
本來一直相安無事
不過近一年,發生左D事,引發今時今日我的矛盾心情

非常簡單咁交待一下背景
咁多年來,我都會付責哂屋企所有開支,以及一切家務
而我同佢無咩要求,佢都係一個唔大洗嘅人
咁多年生活,都算平穩(又可以叫平淡)
我地無小朋友

咁多年,我都算有D小脾氣,通常有咩唔開心,都會黑佢面
唔會嘈交,但每次都係我先向佢終止冷戰(一般都係2-3之內嘅事)

問題發生於一年前,有一次我又因小事而黑佢面
同一時間,佢有追求者,從而引發好多次鬧交
過程中,我肯定佢無試過對我唔住
經過左3個月時間,中間我提出過幾次想離婚
最後大家都知道,其實我地都唔想行呢步

3個月之後,我知道佢無再同果個人聯絡
而我亦感到,佢無想過要去發展另一段感情
當然,我都有為佢,改左好多好多,佢都知道我為佢做左好多野

但最大問題係,同時我覺得佢"唔夠愛我"
好多時,我希望佢可以為我做小小事,佢都唔肯
簡單咁講,佢幾自私,唔太理會我感受
(因為咁多年,都係我就佢,佢知道佢食住我)

因為上次果件事,就好似一隻魔鬼咁
本身我地相安無事,我亦對佢無咩要求
但而家我就成日個心好難安定
更因為我真係為佢改變左好多,自然就希望得番小小回報
希望佢會表現緊張我一啲

矛盾在於
我地都唔想分開,亦無分開嘅理由
但係,因為我自問對佢已經好好
可惜又得唔到回應
所以成日個心都唔舒服

而家,我真係想之後日子
可以同老婆回復一年前咁
簡單,平靜,開心咁過日子

熱賣及精選
引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-19 02:16 PM 發表

首先,先聲明
唔係搵SP/SL,基路難行果D無聊說話,就不回覆,亦請各網友自重

本來一直相安無事

非常簡單咁交待一下背景
咁多年生活,都算平穩( ...
咁捉你永遠簡單,平靜,開心咁黑佢面啦

引用:
原帖由 印度凸警 於 2020-10-19 02:39 PM 發表

咁捉你永遠簡單,平靜,開心咁黑佢面啦
如果咁講你會開心D
隨你

引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-19 02:16 PM 發表

首先,先聲明

本來一直相安無事

非常簡單咁交待一下背景
你話唔想分開啫, 咁對方想唔想試下分開去生活, 對方如果想 咁你覺得自己為對方做左好多野 應該得到少少回報 依樣諗就變左一個錯誤既諗法, 對方諗法唔係同你一條路, 感情永遠都係單方面付出 唔會有你捐幾多出去 就有返回報 捐錢咁解

選擇對象應該選擇一個對感情觀同一路線的人

引用:
原帖由 巴士進擊的遊艇 於 2020-10-19 04:19 PM 發表

掂嘅婚姻系讓一個人變得更加平和,更加快樂。
呢點我知道
問題係, 我真係唔知道
我可以再做啲乜

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2020-10-19 04:36 PM 發表

你話唔想分開啫, 咁對方想唔想試下分開去生活, 對方如果想 咁你覺得自己為對方做左好多野 應該得到少少回報 依樣諗就變左一個錯誤既諗法, 對方諗法唔係同你一條路, 感情永遠都係單方面付出 唔會有你捐幾多出去 就有返回報 捐錢咁解

選擇對象應該選擇一個對感情觀同一路線的人 ...
係嘈交期間, 我問過佢幾次
佢都表示唔想分開

其實, 應該咁講
我地一齊咁多年
佢都唔係一個溫柔/小鳥依人果種

但因為自己付出咁多
自然想有小小回報

我都認同你所講
感情唔似打份工
付出左就會有糧出

講真, 我都知道搵一個想法接近的
我會開心好多

不過, 由於我係真心愛我另一半
所以我唔想走左去就算

做成而家想一齊
但又唔開心呢個矛盾局面

廿年己過了激情期,付出後不離婚己達目的!真的愛一個人並不期望什麽回報吧?!

只能夠講,樓主你對於太太有某d期望係佢未必可以滿足到你,如果你改變唔到佢嘅,而你又唔想分開,咁唯有係你自己去接受佢咁樣。
好似好灰咁,但係無期望無失望!
你都識講佢食住你,咁無辦法啦,除非你搵過另一個人愛你多過你愛佢。

引用:
原帖由 Iwrl 於 2020-10-19 05:42 PM 發表

廿年己過了激情期,付出後不離婚己達目的!真的愛一個人並不期望什麽回報吧?!
以理智角度
你所講我係明白的

不過由於之前發生的事
難免會諗究理對方仲愛唔愛自己
加上自己付出了
感情上, 當然希望對方有小小表示

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dragonfruit316 於 2020-10-19 06:16 PM 發表

只能夠講,樓主你對於太太有某d期望係佢未必可以滿足到你,如果你改變唔到佢嘅,而你又唔想分開,咁唯有係你自己去接受佢咁樣。
好似好灰咁,但係無期望無失望!
你都識講佢食住你,咁無辦法啦,除非你搵過另一個人愛你多過你愛佢。 ...
而家的確係幾灰下

不過只要一日佢唔想分開
我都唔會去選擇開始另一段感情

是啊,只想簡單平靜開心的過日子

引用:
原帖由 一頁高水樽 於 2020-10-19 07:03 PM 發表

是啊,只想簡單平靜開心的過日子
多謝

無錯, 我都要慢慢調節好自己先
因為2個人一齊生活
如果我唔開心
一定都會令到對方都唔開心

回覆 引用 TOP

引用:

首先,先聲明

本來一直相安無事

非常簡單咁交待一下背景
婚姻唔失敗,失敗在於個人問題而矣!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]