• 瀏覽: 3,301
  • 回覆: 77
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 dunnohowtodo 於 2020-10-21 10:10 AM 發表

但你哋嘅關係真係唔係好健康
愛情可以唔計較得失去付出,但婚姻倆人嘅give&take應該要平衡。如果一方只有give而另一方都唔care又唔appreciate更冇give返,咁呢段婚姻始終係有問題

唔係叫你一定要分開,但都應該要正視問題去修補呢段婚姻,而修補係要倆人肯付出肯努力先有用 ...
um....... 應該咁講啦
呢個係佢性格
其實 day 1 就係咁

佢知道我對佢好的
不過佢性格係咁
死要面, 衰硬頸
加上佢知道我點對佢
所以更加唔會表現佢點諗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 正義的使者 於 2020-10-21 10:15 AM 發表

40歲了還沒有小朋友,為是麼呢?
我地都好怕小朋友

加上呢個年代
好肯定我地無法教好小朋友
唔想製做一件"社會垃圾"出嚟

回覆 引用 TOP

你嘅做法已經令你老婆有點心死咗。

回覆 引用 TOP

我自己咁睇啦
你都識左你老婆20年,相處左都有20年,
你都可以"問題發生於一年前,有一次我又因小事而黑佢面",
(即係20年來你大大小小都發你老婆唔少脾氣,即係你脾氣都幾惡啃下)。
你覺得灰既同時,女方5會攰嗎
你依家只係叫修補關係 唔係付出丫

你只話近一年先想同你老婆傾問題。
但有19年時間,你冇諗過雙方點去維繫,
而你老婆亦可能在E 19年間都想去改善,但你果時有去傾/改善嗎?
定選擇睇5到

你都冇回想過你老婆過去對你點去付出
(我唔信你老婆無對你付出過,5係你地點捱到20年,以你個性

引用:
原帖由 cclia716 於 2020-10-21 12:06 PM 發表

我自己咁睇啦
(即係20年來你大大小小都發你老婆唔少脾氣,即係你脾氣都幾惡啃下)。

但有19年時間,你冇諗 ...
好明顯樓主老婆忍咗佢好耐,樓主唔肯面對自己問題,為咗自己段婚姻改變少少就講到自己好偉大,丟晒我哋男人架!

引用:
原帖由 dickinson1020 於 2020-10-21 12:08 PM 發表

好明顯樓主老婆忍咗佢好耐,樓主唔肯面對自己問題,為咗自己段婚姻改變少少就講到自己好偉大,丟晒我哋男人架!
又係將個波拋比對方就算數既人

引用:
原帖由 cclia716 於 2020-10-21 12:10 PM 發表

又係將個波拋比對方就算數既人
祝樓主老婆好運

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cclia716 於 2020-10-21 12:06 PM 發表

我自己咁睇啦

但有19年時間,你冇諗 ...
本身我都想講多D
因為, 我無咩可能用幾百字
完好咁講哂我地20年之間所有野

不過見你同另一位網友講得咁開心
我都係決定唔解釋
俾機會你地慢慢講

引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-21 12:33 PM 發表

本身我都想講多D
因為, 我無咩可能用幾百字
完好咁講哂我地20年之間所有野

不過見你同另一位網友講得咁開心
我都係決定唔解釋
俾機會你地慢慢講 ...
唔使同我講丫

無論你係唔係好男人,你老婆係唔係自私
佢一直都冇變過變既只係你想要更多咋。

任何關係,首要都係反省自己,然後再問責對方先會成長

拜拜

引用:
原帖由 cclia716 於 2020-10-21 12:53 PM 發表

唔使同我講丫

無論你係唔係好男人,你老婆係唔係自私
佢一直都冇變過變既只係你想要更多咋。

任何關係,首要都係反省自己,然後再問責對方先會成長

拜拜 ...
作為一個鋼琴家,唔係對住任何object都可以岀手彈㗎~

樓主:
婚姻無 兒女,  一定死硬 !
愛情則可接受一切或私生子女、甚至唔係自己
骨肉。
無愛情而進入婚姻,唯靠子女相連,如果無子女,
唯有重燃愛情之火,大家同努力,去尋另一境界。

引用:
原帖由 巧鬆啲 於 2020-10-21 01:51 PM 發表

作為一個鋼琴家,唔係對住任何object都可以岀手彈㗎~
要隔山打牛嗎
唔係e個鋪玩啦一齊閃

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RV356484 於 2020-10-21 01:58 PM 發表

樓主:
婚姻無 兒女,  一定死硬 !
愛情則可接受一切或私生子女、甚至唔係自己
骨肉。
無愛情而進入婚姻,唯靠子女相連,如果無子女,
唯有重燃愛情之火,大家同努力,去尋另一境界。 ...
其實無兒女就一定有問題

先多謝先
呢2日向好果面進發中

回覆 引用 TOP

攤開來和太太討論下

引用:
原帖由 今天高碼頭 於 2020-10-21 02:39 PM 發表

攤開來和太太討論下
試過好多次
佢唔鐘意面對面講

不過又奇怪
用whatsapp傾
佢態度會好好多

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]