• 瀏覽: 3,251
  • 回覆: 77
  • 追帖: 1
Thanks

都係嘅
不過我口中嘅回報
其實要求好低

我只想佢表現出
會care我想法就夠

回覆 引用 TOP

首先
我先多謝以上咁多位回覆先

因為我每一個回應
我都有再諗一次我同太太之間嘅感情問題

或者
正如大多數網友咁講
我太著眼要求回報

而家嘅佢
其實做緊咁多年都做緊嘅事 ( 事實上, 佢無咩改變過 ) 
只係因為我改變左
所以對佢有所期望

可能呢個想法, 就係令自己唔開心原因

回覆 引用 TOP

既然唔想分
就要自己調節想法
唔識調節而永遠帶著期望,就註定一次又一次嘅失望
當然呢啲調節說易行難,只能講句樓主加油

Youtube Channel : laushunman TV
Facebook 專頁 : www.facebook.com/laushunman1
Instagram : www.instagram.com/laushunman
廿年,你都依然會話自己改左幾多,付出左幾多,又自己覺得你自己好好,你老婆忍到廿年好好。比著係我老婆 ,佢走左十萬世。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-19 02:43 PM 發表

如果咁講你會開心D
隨你
你做人真係好失敗,害了個女人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-19 05:18 PM 發表

呢點我知道
問題係, 我真係唔知道
我可以再做啲乜
你改只係為左你自己,段婚姻你都有份
唔知做乜?咁你做過乜?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-19 05:25 PM 發表

係嘈交期間, 我問過佢幾次
佢都表示唔想分開

其實, 應該咁講
我地一齊咁多年
佢都唔係一個溫柔/小鳥依人果種

但因為自己付出咁多
自然想有小小回報

我都認同你所講
感情唔似打份工
付出左就會有糧出

講真, 我都知道搵一個想法接近的
我會開心好多

不過, 由於我係真心愛我另一半
所以我唔想走左去就算

做成而家想一齊
但又唔開心呢個矛盾局面 ...
嫁左你唔係回報?你仲想要咩回報 ?出去做雞搵錢俾你?定好似賓妹咁工作?
樓主,感情中學似你咁度來度去,求回報,你未離婚算執到。

結婚30年幸福美滿的人上

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-19 10:53 PM 發表

有, 仲唔止一次

因為我好清楚
我地都唔想分開

不過係佢性格關係
唔鐘意傾
可能佢知道我最終都會讓佢
似係你性格有問題多啲

回覆 引用 TOP

係感情世界裡,男人永遠無失敗。
男人可以有婚姻、家庭同愛情。
八十都可以返老還童再嚟過。
男人可以同一時間應付幾件事,
到醫院探老婆,之後同情人食飯,
講吓太太病情,舒緩吓緊張情緖。
到老婆入咗老人院,自己又可去
享受個人生活。
總之自己無病無痛就開心,老婆
同女人,呢生只係點綴品。

引用:
原帖由 schalkesm 於 2020-10-20 11:23 PM 發表

既然唔想分
就要自己調節想法
唔識調節而永遠帶著期望,就註定一次又一次嘅失望
當然呢啲調節說易行難,只能講句樓主加油
明白
而家想開改變想法
愛一個人
就只要令佢開心就夠
thanks

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RV356484 於 2020-10-21 06:02 AM 發表

係感情世界裡,男人永遠無失敗。
男人可以有婚姻、家庭同愛情。
八十都可以返老還童再嚟過。
男人可以同一時間應付幾件事,
到醫院探老婆,之後同情人食飯,
講吓太太病情,舒緩吓緊張情緖。
到老婆入咗老人院,自己又可去
享受個人生活。
總之自己無病無痛就開心,老婆
同女人,呢生只係點綴品。 ...
我就比較重視我另一半

回覆 引用 TOP

回 # 41
人生 , 當過咗適婚年齡之後(男60女50),
假如係單身嘅話,先係真正可以去享受
愛情 , 直至晚年歸去。  RV356484
....................................................................
年青後生時,談戀愛為婚姻為家庭 ;
然而 , 失敗了錯過了而到中年,才覺
悟而懂得開放。將自己餘生寄託於
愛情之上。
中國人嘅文化,唔太懂愛情,只識婚嫁
論娶。以家庭生活為中心,以傳宗接
代為人生目的而去生活。
這種傳統觀念,埋歿了此生尋找愛情
的美好機會。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-20 11:45 AM 發表

當然啦
我地都算後生就已經開始一齊生活
相安無事的話, 就梗係唔想改變生活

我咁諗, 如果我地之間完全無哂愛 ( 或者我叫佢感情 )
我相信佢之前有追求者
加上我地成日嘈交時
佢就應該走左 ...
但你哋嘅關係真係唔係好健康
愛情可以唔計較得失去付出,但婚姻倆人嘅give&take應該要平衡。如果一方只有give而另一方都唔care又唔appreciate更冇give返,咁呢段婚姻始終係有問題

唔係叫你一定要分開,但都應該要正視問題去修補呢段婚姻,而修補係要倆人肯付出肯努力先有用

40歲了還沒有小朋友,為是麼呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]