• 瀏覽: 3,254
  • 回覆: 77
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 巧鬆啲 於 2020-10-19 07:06 PM 發表

婚姻唔失敗,失敗在於個人問題而矣!
請教一下
失敗在那

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-19 02:16 PM 發表

首先,先聲明
唔係搵SP/SL,基路難行果D無聊說話,就不回覆,亦請各網友自重
100%真話,所以要開一個新戶口講,唔想俾朋友知

本人40,同太太由拍拖至結婚,近20年
本來一直相安無事
不過近一年,發生左D事,引發今時今日我的矛盾心情

非常簡單咁交待一下背景
咁多年來,我都會付責哂屋企所有開支,以及一切家務
而我同佢無咩要求,佢都係一個唔大洗嘅人
咁多年生活,都算平穩( ...
你有無冷靜咁向佢表達你嘅期望同擔心?

引用:
原帖由 Rilayama 於 2020-10-19 10:32 PM 發表

你有無冷靜咁向佢表達你嘅期望同擔心?
有, 仲唔止一次

因為我好清楚
我地都唔想分開

不過係佢性格關係
唔鐘意傾
可能佢知道我最終都會讓佢

老生常談.....多體諒,不計較,多照顧另一半感受

如果做到以上
幸福婚姻,一定事半功倍

引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-19 10:53 PM 發表

有, 仲唔止一次

因為我好清楚
我地都唔想分開

不過係佢性格關係
唔鐘意傾
可能佢知道我最終都會讓佢
咁樣你會好辛苦
雖然我諗最終都只係你繼續忍。。。

C兄除非十萬8萬人工,有車有樓, 40歲人邊有女 so 你, 你老婆根本大把本錢唔改就你。
女仔只要發下姣大把仔追。
世界係唔公平的,忍下la

引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-19 06:52 PM 發表

而家的確係幾灰下

不過只要一日佢唔想分開
我都唔會去選擇開始另一段感情
咁唯有你試吓退後一步,唔好有太大期望,咁樣你可能會開心少少。

引用:
原帖由 NaNa888 於 2020-10-19 11:03 PM 發表

老生常談.....多體諒,不計較,多照顧另一半感受

如果做到以上
幸福婚姻,一定事半功倍
我都算做哂了
問題係我覺得只有我一個去做

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Rilayama 於 2020-10-20 12:00 AM 發表

咁樣你會好辛苦
雖然我諗最終都只係你繼續忍。。。
都係...........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yaulo2317 於 2020-10-20 07:44 AM 發表

C兄除非十萬8萬人工,有車有樓, 40歲人邊有女 so 你, 你老婆根本大把本錢唔改就你。
女仔只要發下姣大把仔追。
世界係唔公平的,忍下la
膚淺

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dragonfruit316 於 2020-10-20 07:54 AM 發表

咁唯有你試吓退後一步,唔好有太大期望,咁樣你可能會開心少少。
我而家都係咁諗
其實只要我對佢無咩要求
我地係無問題的

不過, 要對另一半無要求
又好似唔太合理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 婚姻失敗者 於 2020-10-19 02:16 PM 發表

首先,先聲明
唔係搵SP/SL,基路難行果D無聊說話,就不回覆,亦請各網友自重
100%真話,所以要開一個新戶口講,唔想俾朋友知

本人40,同太太由拍拖至結婚,近20年
本來一直相安無事
不過近一年,發生左D事,引發今時今日我的矛盾心情

非常簡單咁交待一下背景
咁多年來,我都會付責哂屋企所有開支,以及一切家務
而我同佢無咩要求,佢都係一個唔大洗嘅人
咁多年生活,都算平穩( ...
睇你嘅字裏行間,我只係覺得你哋(尤其你老婆)係因為唔想生活有所轉變先唔想分開...
你哋冇小朋友,所以你哋個家庭就純粹係婚姻係二人關係,但如果當中已經冇咗愛(係要雙方面唔係單一方),咁已經冇意思...

字裡行間都睇到樓主最少講左3次"回報"
愛情及婚姻關係難道真的要有回報嗎?
如果對方無付出
你地又點可以維持20年既關係呢!
一隻手永遠都拍唔響
仲有....離婚呢兩個字唔好隨便講出口

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dunnohowtodo 於 2020-10-20 10:01 AM 發表

睇你嘅字裏行間,我只係覺得你哋(尤其你老婆)係因為唔想生活有所轉變先唔想分開...
你哋冇小朋友,所以你哋個家庭就純粹係婚姻係二人關係,但如果當中已經冇咗愛(係要雙方面唔係單一方),咁已經冇意思... ...
當然啦
我地都算後生就已經開始一齊生活
相安無事的話, 就梗係唔想改變生活

我咁諗, 如果我地之間完全無哂愛 ( 或者我叫佢感情 )
我相信佢之前有追求者
加上我地成日嘈交時
佢就應該走左

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]