• 瀏覽: 5,030
  • 回覆: 73
  • 追帖: 2
尋晚臨瞓前呀B 大哭,係痴左個隻哭, 我同我老婆都在房入面都搞唔掂,過左幾分鐘後,我媽敲門話比佢抱抱,佢抱左無再哭,但轉身比我抱又大哭,根住我媽就幫我睇到佢訓左再比返我. 我老婆同上次一樣都好黑面,話我媽成日沖入黎,爭住抱,唔比時間佢,搞到佢有壓力. 我之前都曾經同我媽講過,但佢覺得bb好驚,需要佢覺安全既人抱. 話我地返工,bb未有咁熟悉我地,但我老婆一樣在我面前數我呀媽. 我父母每日在家幫手睇bb,夜晚放工返黎就我湊地湊返. 我地之間成日都會為類似既事嘈,有無過來人指點一下?

熱賣及精選
引用:
原帖由 zonechibear 於 2020-10-19 01:37 PM 發表

尋晚臨瞓前呀B 大哭,係痴左個隻哭, 我同我老婆都在房入面都搞唔掂,過左幾分鐘後,我媽敲門話比佢抱抱,佢抱左無再哭,但轉身比我抱又大哭,根住我媽就幫我睇到佢訓左再比返我. 我老婆同上次一樣都好黑面,話我媽成日沖入黎,爭住抱,唔比時間佢,搞到佢有壓力. 我之前都曾經同我媽講過,但佢覺得bb好驚,需要佢覺安全既人抱. 話我地返工,bb未有咁熟悉我地,但我老婆一樣在我面前數我呀媽. 我父母每日在家幫手睇 ...
搬出去住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zonechibear 於 2020-10-19 01:37 PM 發表

尋晚臨瞓前呀B 大哭,係痴左個隻哭, 我同我老婆都在房入面都搞唔掂,過左幾分鐘後,我媽敲門話比佢抱抱,佢抱左無再哭,但轉身比我抱又大哭,根住我媽就幫我睇到佢訓左再比返我. 我老婆同上次一樣都好黑面,話我媽成日沖入黎,爭住抱,唔比時間佢,搞到佢有壓力. 我之前都曾經同我媽講過,但佢覺得bb好驚,需要佢覺安全既人抱. 話我地返工,bb未有咁熟悉我地,但我老婆一樣在我面前數我呀媽. 我父母每日在家幫手睇 ...
總之同親屋企人住,絕多數 "老婆" 都會睇老爺同奶奶各方面都唔順眼,情況好難變,除非唔同住。

..

回覆 引用 TOP

女人之間的戰爭,死傷一定係你,小心處理。

返工已經冇得抱
做媽咪想努力啲同BB培養感情
你咪尊重下佢俾佢抱多陣囉
佢覺得自己攰就會搵人幫手㗎啦
老人家都要學識放手

做咩自己阿媽講兩句就點晒頭
自己阿媽係有經驗係出於好心幫手
咁都要顧下老婆感受㗎
下下都淨係聽自己老母忽略老婆
佢又話唔識處理夾係中間

快啲搬出去無謂老婆難受
畢竟結婚後都係另一個新家庭
佢適應唔到你母親都冇辦法

回覆 引用 TOP

引用:

你阿媽冇錯 你太太都冇錯
自己個b唔痴自己真係傷心欲絕
你老婆都係驚bb痴晒嫲嫲唔痴佢
你叫佢完全唔使擔心㗎
媽咪始終係媽咪.. 係母子連心嘅
再長大少少一定會痴返佢㗎
bb咁細個真係需要安全感
我覺得即管放手畀嫲嫲湊都ok架

老婆同自己阿媽,
擺埋一齊註定失敗,
請人湊都一定唔好搵自己阿媽

..

老人家諗法唔同啫

回覆 引用 TOP

分開住,請工人幫手。

要同你老婆解釋,BB仔係好敏感,仲會分到體味,當咗一個係“阿媽”就好怕其他人抱。叫你老婆放心啦,難得唔洗吓吓自己抱,咁仲好啦無咁辛苦,當BB過一歲會開始肯俾多d人抱,到時自己做有排忙。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 goodhh 於 2020-10-19 04:40 PM 發表

我都讚同如你所說需要同老婆解釋,但如果佢老公解釋完,佢老婆同佢阿媽都仍然有婆媳問題,例如解釋完佢老婆仍是覺得佢阿媽(爭住抱) ,怎辦?

我覺得有些事情,BB的父母要做多D,嫲嫲要懂得適量放手,不要比你老婆和你父母生意見。 ...
就係想佢老婆 覺得就算奶奶爭住抱 都放寬心 唔使擔心個b畀人搶咗

生完唔係咁耐 應該比自己好好休息下先啱 未來仲有大把日子

引用:
原帖由 zonechibear 於 19-10-2020 01:37 PM 發表

聽太多身邊朋友
都話 因為婆媳糾紛開始 而離婚
兄弟 自己 要識得 兩頭蛇 做價両

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arinato 於 2020-10-19 07:56 PM 發表

就係想佢老婆 覺得就算奶奶爭住抱 都放寬心 唔使擔心個b畀人搶咗

生完唔係咁耐 應該比自己好好休息下先啱 未來仲有大把日子
..

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]