• 瀏覽: 21,559
  • 回覆: 163
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 肥肥白白V.2 於 2020-10-19 10:40 PM 發表

能力越大責任越大,始終係一家人。
同職場欺凌一樣
「能者多勞」

引用:
原帖由 imshadow 於 2020-10-18 03:30 PM 發表

啲人成日話孻仔/孻女孻心肝,係我身上完全睇唔到呢回事。屋企人每次一講「你出世個陣好好環境,成屋人最錫你」真係難聽過粗口,隔夜飯都嘔出黎。

阿爸阿媽重男輕女,對我哥完全縱容,亦好錫我家姐,唯獨就係唔錫我。

細細個開始,我就覺得自己係灰姑娘,小一自己返學放學,小四開始要煮飯,做哂全屋家務,自己一個去百佳託柴米油鹽。而佢地呢,老豆賭馬,阿媽日煲夜煲電話粥,阿哥關房門打機,家姐就中意挑釁是非聊 ...
雖然你人工真係好低,又輸在起跑線,但係已經係嗰班垃圾中既勝利者。加油👍

回覆 引用 TOP

你唔係最慘, 再慘都有, 可以嘅就原諒佢地, 過唔到自己嘅, 咪再少啲同佢地聯絡,唔好理咁多佢地啲野囉, 你自己依家有家庭有負擔, 最緊要自己生活快樂. 過去的就不要再想了...

回覆 引用 TOP

反過來想,家庭的磨練造就妳堅強性格,成就幸福人生,所有事郁應感恩

回覆 引用 TOP

自己人生自己活,精彩潦倒自己受,何必計較,放下,自在。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥肥白白V.2 於 2020-10-19 10:40 PM 發表

能力越大責任越大,始終係一家人。
當你有咁的家人個陣,我唔信你講得出這個。

引用:
原帖由 Vder 於 2020-10-18 06:05 PM 發表

最終都總算苦盡甘來丫,樓主加油
加油x2

回覆 引用 TOP

恭喜哂你 可以離開苦海呢啲屋企人冇乜事唔好搵佢地,只會不斷騾你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 imshadow 於 2020-10-18 03:30 PM 發表

啲人成日話孻仔/孻女孻心肝,係我身上完全睇唔到呢回事。屋企人每次一講「你出世個陣好好環境,成屋人最錫你」真係難聽過粗口,隔夜飯都嘔出黎。

阿爸阿媽重男輕女,對我哥完全縱容,亦好錫我家姐,唯獨就係唔錫我。

細細個開始,我就覺得自己係灰姑娘,小一自己返學放學,小四開始要煮飯,做哂全屋家務,自己一個去百佳託柴米油鹽。而佢地呢,老豆賭馬,阿媽日煲夜煲電話粥,阿哥關房門打機,家姐就中意挑釁是非聊 ...
覺得自己咁慘,點解唔疏遠佢地

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

引用:

我係你會搬出去剩俾番小小家用算

回覆 引用 TOP

引用:

捏著蛋蛋咁GA人生喔

回覆 引用 TOP

我覺得唔可以比較

回覆 引用 TOP

你好叻

回覆 引用 TOP

咁長嘅,唔睇喇

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]