• 瀏覽: 21,548
  • 回覆: 163
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 imshadow 於 2020-10-18 03:30 PM 發表

啲人成日話孻仔/孻女孻心肝,係我身上完全睇唔到呢回事。屋企人每次一講「你出世個陣好好環境,成屋人最錫你」真係難聽過粗口,隔夜飯都嘔出黎。

阿爸阿媽重男輕女,對我哥完全縱容,亦好錫我家姐,唯獨就係唔錫我。

細細個開始,我就覺得自己係灰姑娘,小一自己返學放學,小四開始要煮飯,做哂全屋家務,自己一個去百佳託柴米油鹽。而佢地呢,老豆賭馬,阿媽日煲夜煲電話粥,阿哥關房門打機,家姐就中意挑釁是非聊 ...
同你差不多 又細到大 書讀最多 錢比最多 屋企家務  比人當波踢居無定所 18歲前未瞓過床 18歲後已離開自立 到成50歲都終於選擇唔理 每月固定比錢算 以後都唔想再見了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 imshadow 於 2020-10-18 06:51 PM 發表

睇到好心up。有時身邊朋友獨子獨女,資源獨享快樂過活,好過兄弟不和爭餐死。 我都想看透... 但佢地的麻煩總係纏繞著我,難道真係要改地址改電話斷絕聯絡? ...
我改了

沒有苦那覺甜
多謝佢地比到你咁早就學到自理自強

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 imshadow 於 2020-10-18 03:30 PM 發表

啲人成日話孻仔/孻女孻心肝,係我身上完全睇唔到呢回事。屋企人每次一講「你出世個陣好好環境,成屋人最錫你」真係難聽過粗口,隔夜飯都嘔出黎。

阿爸阿媽重男輕女,對我哥完全縱容,亦好錫我家姐,唯獨就係唔錫我。

細細個開始,我就覺得自己係灰姑娘,小一自己返學放學,小四開始要煮飯,做哂全屋家務,自己一個去百佳託柴米油鹽。而佢地呢,老豆賭馬,阿媽日煲夜煲電話粥,阿哥關房門打機,家姐就中意挑釁是非聊 ...
如果我係你,又搵到下錢, 就搬間大D既單 約二千尺應該夠住(我家近千九尺,6人+2工人住啦) 同埋 父母住, 反正 家務 工人姐姐做, 食飯飲茶 唔洗得幾多錢, 你阿媽又可以同人講 個女買間豪宅同佢住丶養埋佢。

至於 家姐丶阿哥 果D, 你唔喜歡幫 就算啦, 但如有能力,我會幫得就幫, 買間六百尺屋比佢住囉,象徵式收佢二千蚊一個月, 當係放錢在銀行定期廿年 留比仔女囉,可能第時升值添。

謝謝分享。

回覆 引用 TOP

你都有樣好彩既,好彩你父母無乜錢,所以你以後唔使為分身家而煩,你自己顧好自己算啦。樂得清淨。自由。不過又未反面,一個人和家人反面,條路好難行,好寂寞

回覆 引用 TOP

引用:

樓主~好好愛自己 ,其他人同事,一概吾好理!

人生苦短,用多D時間去享受生活~

回覆 引用 TOP

都好,可以離開呢個人間地獄

回覆 引用 TOP

有咁既家人登你心up, 幸好守得雲開見月明, 現在有自己既幸福家庭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 imshadow 於 2020-10-18 06:51 PM 發表

睇到好心up。有時身邊朋友獨子獨女,資源獨享快樂過活,好過兄弟不和爭餐死。 我都想看透... 但佢地的麻煩總係纏繞著我,難道真係要改地址改電話斷絕聯絡? ...
求其過時過節比小小孝金就算。

每人都有自己條路,你冇責任養起全家人!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 imshadow 於 2020-10-18 08:22 PM 發表

所以我想係度宣洩下,睇下有無同路人。 現實身邊所有人,又會咁橋真係個個都有父幹母幹,萬千寵愛在一身,講出黎無人明,亦唔會想聽。

依家真心想做到心裡無怨恨,心裡平靜,但每次比佢地騷擾/疲勞轟炸,都會嬲到喊。 ...
放心,好多人父母偏心,你不孤單😁

回覆 引用 TOP

引用:

能力越大責任越大,始終係一家人。

引用:
原帖由 ilovefm 於 2020-10-19 01:56 AM 發表

我改了
揹到50 歲,真係好攰。

希望師兄可以幸福快樂,以後遇到的都係好人好事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥肥白白V.2 於 2020-10-19 10:40 PM 發表

能力越大責任越大,始終係一家人。
始終係一家人呢句說話唔知害左幾多人
幾多人真正因為勉強而有幸福?

家家有本難唸的經 

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]