• 瀏覽: 21,554
  • 回覆: 163
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 prmark 於 2020-10-22 06:02 AM 發表

做咗父母你就明一定係咁,而且做人都係施比受更有意義......

我阿媽將佢嘅公司同物業全留俾我阿妹,因佢能力有限,擔心佢將來嘅生活,而我阿妹因為有咗我阿媽一生所累積嘅財務收人,生活非常好,機乎每年有一半時間都住在歐洲享受人生。

而我因為讀得書,事業又好,一早搬咗出嚟住,每月仍俾3萬家用阿媽,但依家阿妹一對仔女嘅供書教學都係我俾錢搞......

就算咁,我又覺得冇問題,我從不期望父母俾D乜我 ...
姑息養奸!
縱容廢人!
為社會製造廢物!
為下一代立壞榜樣!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 正傻西4 於 2020-10-23 06:59 PM 發表

嫁左好老公,就背棄無人性的所謂親人吧!

我唔比錢醫老婆個嫲嫲的肺癌,由得佢入棺材,寧願做到咁無人性,就係要脫離外父,因為佢知我有自住樓,想食埋,不斷好多藉口爭人街數,我還了200萬,我老婆私下又還100萬,就係想老人家安樂,唔使日日大耳窿追數。

不過外父個擋箭牌嫲嫲死左4年,咁多年我無再比錢佢,現在係佢家姐、細佬繼續幫佢還債,老母間屋賭輸埋,夾硬霸佢細佬間屋住,租都無比。

我 ...
你外父阿媽係典型慈母多敗兒,縱壞個仔,唔止害死自己,重害埋兄弟姊妹加親戚。
要遠離爛賭鬼!

引用:
原帖由 water6water 於 2020-10-26 08:58 AM 發表

姑息養奸!
愚孝!
為社會培養寄生蟲!
為下一代建立壞榜樣!
社會就係雖要寄生蟲丶廢青廢老, 唔係個個 大能,人人做醫生律師咩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Latourcarnet 於 2020-10-21 12:53 PM 發表

當你有咁的家人個陣,我唔信你講得出這個。
憑咩這樣認為?

我都係最細,對上有兩個,父母只有我我養,父母都係上一輩無儲蓄退休,所有錢都係我出,19歲開始養家,甚至會盡力幫埋阿哥家姐。

我覺得有能力幫埋阿哥家姐,係我既福氣

引用:
原帖由 天之方厥 於 2020-10-20 10:01 PM 發表

血緣只係一個心理關係, 親情係要培養嘅, 家人對你不好,便不 是有親情。
父母也是一樣, 他們生了你下來並不是什麼偉大的事情,因為你沒有選擇權,是他們選擇的 。既然選擇生了你,就有責任養育對你好 ,如果他們對你好,你有所反哺,是正常的孝道。 如果它們根本就是虐待你, 你做甚麼也不算不孝, 所以不要擔心 有什麼不孝的負擔。 如果您說的都是真的, 你18歲就應該離開屋企, 好好照顧自己呀好好對待自己 ...
慈母多敗兒

回覆 引用 TOP

守得雲開見月明,樓主加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 imshadow 於 2020-10-18 03:30 PM 發表

啲人成日話孻仔/孻女孻心肝,係我身上完全睇唔到呢回事。屋企人每次一講「你出世個陣好好環境,成屋人最錫你」真係難聽過粗口,隔夜飯都嘔出黎。

阿爸阿媽重男輕女,對我哥完全縱容,亦好錫我家姐,唯獨就係唔錫我。

細細個開始,我就覺得自己係灰姑娘,小一自己返學放學,小四開始要煮飯,做哂全屋家務,自己一個去百佳託柴米油鹽。而佢地呢,老豆賭馬,阿媽日煲夜煲電話粥,阿哥關房門打機,家姐就中意挑釁是非聊 ...
樓主故事好長,不過我都睇晒。父母兄弟姊妹緣不到人控制,你家人既經歷係好好既反面教材。

祝生活愉快!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥肥白白V.2 於 2020-10-26 01:35 PM 發表

憑咩這樣認為?

我都係最細,對上有兩個,父母只有我我養,父母都係上一輩無儲蓄退休,所有錢都係我出,19歲開始養家,甚至會盡力幫埋阿哥家姐。

我覺得有能力幫埋阿哥家姐,係我既福氣
如果你係講真,那你真是世間少見

引用:
原帖由 正傻西4 於 2020-10-26 10:33 AM 發表

所以我好恨心由得佢死,明明我有方法醫,也拒絕醫,等政府醫,只是說安慰話,做戲,因為我讀書最多,識最多專業人士,他們只能信任我。

日日吸個大仔嘅二手煙成幾十年,係佢死嘅主因。

如果救番佢,每年又20-30萬送比大耳窿,樓都無埋,我年紀都唔細,到時死慳死抵,老左都要訓街,外父都不會有塊疚之心。

幾年不斷送貴煙貴酒海鮮比外父享用,就係想佢快D死,佢家姐、細佬差不多比佢陰到光塘,不久 ...
有時唔狠心,就無安樂日子過。我覺得你係做大事既人😆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Latourcarnet 於 2020-10-26 06:02 PM 發表

如果你係講真,那你真是世間少見
對屋企人我的確係好大方,所以本身唔太鐘意我既,都會被我溶化

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 imshadow 於 2020-10-18 03:30 PM 發表

啲人成日話孻仔/孻女孻心肝,係我身上完全睇唔到呢回事。屋企人每次一講「你出世個陣好好環境,成屋人最錫你」真係難聽過粗口,隔夜飯都嘔出黎。

阿爸阿媽重男輕女,對我哥完全縱容,亦好錫我家姐,唯獨就係唔錫我。

細細個開始,我就覺得自己係灰姑娘,小一自己返學放學,小四開始要煮飯,做哂全屋家務,自己一個去百佳託柴米油鹽。而佢地呢,老豆賭馬,阿媽日煲夜煲電話粥,阿哥關房門打機,家姐就中意挑釁是非聊 ...
童年的種種不快不忿歷煉了今天的成長成就。相反童年的嬌縱令到兄姐一事無成庸碌一生。禍兮福所伏樓主理當明白。自己今天有幸福家庭,實在可喜。對於家人關係始終血濃於水,對合理能力範圍內的拖以援手無可厚非,過份的斷言拒絕亦無不妥。不妒不怨本著正念依心而行可以了。

回覆 引用 TOP

家家有本難念嘅經

回覆 引用 TOP

起碼你呀媽俾你擺脫左小小,都可以另組織自己嘅家庭。過得開心。之後仲理唔理就自己決定啦。
相反,有幾多人一樣搵錢最多,顧屋企最多,但俾屋企拖累到連另一半都冇,想走但走唔到,但明明係幫忙解決問題最多,最後乜都冇,仲俾身邊的朋友睇唔起。但反而可以逃離左屋企,唔理屋企之後嘅人順風順水。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]