• 瀏覽: 3,773
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
呢排天氣稍微涼返少少,BB就開始唔舒服流鼻水,仲無咩胃口食奶,做人阿媽既真係好擔心…
其實有冇咩辦法係可以幫BB增強免疫力,等佢冇咁易病?

少D出街,疫情嚴重,
另外注意飲食,奶粉B可以考慮番D加左乳鐵蛋白既奶粉

之前天氣好個陣會帶BB去公園曬下太陽,不過呢排d菌咁勁,如非必要都唔會帶BB出去…

引用:
原帖由 Terre2501 於 2020-10-15 02:20 PM 發表

少D出街,疫情嚴重,
另外注意飲食,奶粉B可以考慮番D加左乳鐵蛋白既奶粉
有隻enfinixxx有加乳鐵蛋白,
好野來,對小朋友抵抗力同腸道系統都有益

可以試下轉食d有益生菌既奶粉,我細女之前都係好易病,轉咗食Aptxmil白金版幾個月,免疫力好似真係好咗,呢排轉季都冇乜唔舒服

本身食開a+pro
日日開冷氣,bb都冇咩唔舒服同冇流鼻水
但係就臉就生粒粒,應該熱氣

之後經朋友介紹食隻法國奶粉,話可以增強抵抗力同唔會熱氣,食左一排臉真係冇左d粒粒

引用:
原帖由 talkwithme 於 2020-10-15 03:20 PM 發表

之前天氣好個陣會帶BB去公園曬下太陽,不過呢排d菌咁勁,如非必要都唔會帶BB出去…
我都係已經冇乜點帶佢出街,屋企衛生都有盡量做好做足...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 拎毛 於 2020-10-16 10:51 AM 發表

可以試下轉食d有益生菌既奶粉,我細女之前都係好易病,轉咗食Aptxmil白金版幾個月,免疫力好似真係好咗,呢排轉季都冇乜唔舒服
其實我都諗緊好唔好幫佢轉奶粉,但又怕佢好難適應...

引用:
原帖由 Oh_happy 於 2020-10-16 02:59 PM 發表

其實我都諗緊好唔好幫佢轉奶粉,但又怕佢好難適應...
可以試下呀,呢隻比較淡口,我個女轉咗冇耐就已經適應

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 拎毛 於 2020-10-16 10:51 AM 發表

我兩個小朋友都係食呢隻奶粉大,touch wood都真係好少病痛,算係易湊

引用:
原帖由 meimeibabi 於 2020-10-16 12:08 AM 發表

有隻enfinixxx有加乳鐵蛋白,
好野來,對小朋友抵抗力同腸道系統都有益
係, 上網GOOGLE 過乳鐵蛋白 呢個成份初乳都有, 研究指佢對免疫力真係幾好, 不過一般奶粉都唔見有

引用:
原帖由 holeizai 於 2020-10-19 04:08 PM 發表

係, 上網GOOGLE 過乳鐵蛋白 呢個成份初乳都有, 研究指佢對免疫力真係幾好, 不過一般奶粉都唔見有
初乳都係得10%左右既乳鐵蛋白,呢個成份對加強BB抵抗力同腸道系統都有幫助

引用:
原帖由 Oh_happy 於 2020-10-15 12:27 PM 發表

呢排天氣稍微涼返少少,BB就開始唔舒服流鼻水,仲無咩胃口食奶,做人阿媽既真係好擔心…
其實有冇咩辦法係可以幫BB增強免疫力,等佢冇咁易病?
我比BB飲緊neur* pr*
佢入面既母乳黃金膜有超過200種豐富營養
係有利BB腦部同免疫系統發育咖

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]