• 瀏覽: 5,000
  • 回覆: 33
我朋友個呀哥係剛剛退咗休一年既警察, 佢呀哥巳申請咗父母撫養金大約每個月多收三四千蚊, 佢個妹就照顧佢年近80歲既亞媽, 呢幾個月佢呀哥都無畀個份由政府所發既父母撫養金到個妹手上嚟照顧佢亞媽, 咁當然佢亞哥就將呢三四千蚊唔聲唔聲咁袋袋平安, 個妹追問就拖拖拖, 依家個妹想投訴都唔知點落手去邊到投訴, 又怕投訴咗之後政府會唔會再畀果三四千蚊畀佢呀哥, 又或者政府會唔會制裁佢亞哥, 到時鬧大交家嘈屋閉又怕佢亞媽傷心, 都唔知點攪好. 佢訴苦畀我知我都無咗佢符, 師兄你地有乜意見可以畀到佢?

一係去申請既機構轉收款戶口,
轉一口可以control既戶口自已提款唔經大哥。
一係直接投訴/報警,
佢可能已經算盜X。
你成家怕乜乜,
個天都幫你唔到,
幫到你,
只有自已。

引用:
原帖由 Henry-Loi 於 2020-10-15 04:32 AM 發表

我朋友個呀哥係剛剛退咗休一年既警察, 佢呀哥巳申請咗父母撫養金大約每個月多收三四千蚊, 佢個妹就照顧佢年近80歲既亞媽, 呢幾個月佢呀哥都無畀個份由政府所發既父母撫養金到個妹手上嚟照顧佢亞媽, 咁當然佢亞哥就將呢三四千蚊唔聲唔聲咁袋袋平安, 個妹追問就拖拖拖, 依家個妹想投訴都唔知點落手去邊到投訴, 又怕投訴咗之後政府會唔會再畀果三四千蚊畀佢呀哥, 又或者政府會唔會制裁佢亞哥, 到時鬧大交家嘈屋閉 ...
係咪 長津 呀? 搵社署搞就可以啦!

為一辦法叫佢媽親自到社署轉戶口

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-10-15 05:07 AM 發表

一係去申請既機構轉收款戶口,
轉一口可以control既戶口自已提款唔經大哥。
一係直接投訴/報警,
佢可能已經算盜X。
你成家怕乜乜,
個天都幫你唔到,
幫到你,
只有自已。 ...
轉銀行戶口? 警察家屬福利全部都係直接入賬警察本人.
報警? 又唔係刑事案件. 佢媽巳年老, 排期得嚟都上咗天堂囉.
有人提議上法庭? 得個幾千或萬幾蚊上法庭? 補貼班律司或法庭咩!
最衰我朋友又唔識其他啲差佬(警察), 否則我朋友可以允啲差佬朋友攞料而知道有乜人事頭路向佢哥哥既上司去告佢哥哥一狀呀.
有無師兄幫幫手攪掂呢條喪盡天良連老母啲撫養金都吞既死黑察. 唔係鬧全部啲警察, 但佢哥哥連自己親人都呃, 佢哥哥唔係死黑警咩? 害群之馬.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-10-15 10:43 AM 發表

係咪 長津 呀? 搵社署搞就可以啦!
允社署點攪呀? 關社署乜事呀? 果啲係警察家屬福利, 但佢個妹 (我朋友) 又唔識其它啲差佬係朋友, 否則我朋友可以到佢哥哥個上司或人事部告佢一狀啦, 就係我朋友唔識其他啲差佬所以咪乜頭路都無囉.

回覆 引用 TOP

講咁多都係個錢字,又唔係多,父母兩人收盡唔夠4仟,哥哥唔申請他們一樣冇,標題無須要用退休警察。

回覆 引用 TOP

唔滿意可以去告佢囉

引用:
原帖由 東方珍珠 於 2020-10-15 05:12 PM 發表

唔滿意可以去告佢囉
政府發放父母津貼給合資格嘅公務員申請,冇規定收到津貼後一定要交給父母,告什麼?

引用:
原帖由 ww4565555 於 2020-10-15 06:38 PM 發表

政府發放父母津貼給合資格嘅公務員申請,冇規定收到津貼後一定要交給父母,告什麼?
即係佢攞合法嘅,樓主唔知係咪就當事人佢咁清楚嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ww4565555 於 2020-10-15 06:38 PM 發表

咁就更加冇得攪。

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-10-15 07:27 PM 發表

咁就更加冇得攪。
為了一個月仟幾蚊津貼攪到兄妹反目,之後哥哥取消津貼,結果是大家什麼也沒有,值得嗎?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]