• 瀏覽: 660
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
人生想找一個伴侶,向對方說說自己對未來的盼望。睇『少林足球』電影阿梅的饅頭店老闆娘能隨時廣東話﹑普通話變調。我對當時的老公話她好叻呀。誰知幾年後老公到大陸工作,迫得練成流利雙語,但我無感到欣喜,因為同時佢亦變得不理我了,最後他還單方面提出離婚。
『日本風情畫』用高超技術拍攝日本各縣風景食物,我對當時的老公話,希望有一天遊『中國』版本,十數年後,當時的老公第一次﹑亦是最後一次帶我到他工作的大陸自駕遊玩,人的感情淡薄,風景是甚麼都沒感覺了。
結婚甜蜜初期我隨口說的兩個願望,原來已經實現了,然後命運就要佢拋棄我。

熱賣及精選
引用:
原帖由 falatzemo 於 2020-10-14 12:05 AM 發表

人生想找一個伴侶,向對方說說自己對未來的盼望。睇『少林足球』電影阿梅的饅頭店老闆娘能隨時廣東話﹑普通話變調。我對當時的老公話她好叻呀。誰知幾年後老公到大陸工作,迫得練成流利雙語,但我無感到欣喜,因為同時佢亦變得不理我了,最後他還單方面提出離婚。
『日本風情畫』用高超技術拍攝日本各縣風景食物,我對當時的老公話,希望有一天遊『中國』版本,十數年後,當時的老公第一次﹑亦是最後一次帶我到他工作的大陸自駕 ...

是不是他從別人身上學會流利普通話。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
睇嚟兩地分居,真慨會加速婚姻走向滅亡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-15 12:40 AM 發表

是不是他從別人身上學會流利普通話。
哈哈,你說話啲解釋有啲深奧有啲含意

引用:
原帖由 東方珍珠 於 2020-10-17 04:46 PM 發表

哈哈,你說話啲解釋有啲深奧有啲含意
想聽樓主講多啲才多口問

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-17 05:13 PM 發表

想聽樓主講多啲才多口問
明白,你都好識分析呢類問題,應該係好好傾心事的一個人

引用:
原帖由 東方珍珠 於 2020-10-17 05:16 PM 發表

明白,你都好識分析呢類問題,應該係好好傾心事的一個人
記住戀愛導師冬天的冰雪,有甚麽失戀難題都可按tag

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-17 05:44 PM 發表

記住戀愛導師冬天的冰雪,有甚麽失戀難題都可按tag
你好犀利呀係啲人肚裡嗰條蟲咁知道佢哋諗乜@冬天的冰雪

引用:
原帖由 東方珍珠 於 2020-10-17 06:01 PM 發表

你好犀利呀係啲人肚裡嗰條蟲咁知道佢哋諗乜@冬天的冰雪
邊有咁誇張呀,珍珠版友過獎!
傾完一輪先知我打愛情文章可以咁快

食飯啦!食飯啦!下一回合再見

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-17 06:11 PM 發表

邊有咁誇張呀,珍珠版友過獎!
傾完一輪先知我打愛情文章可以咁快

食飯啦!食飯啦!下一回合再見
版主笑咗有時啲名亂噏啫,我想改東方之珠,好愛香港,點知唔俾改,改一個字佢就可以改。
多謝你啊受教了88

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]