• 瀏覽: 4,524
  • 回覆: 30
GIA莫桑石?? 又中咗伏了
市面上近期又出現D咩GIA莫桑石, 女朋友近期買咗粒所謂GIA莫桑石, 差唔多成皮嘢.
間嘢話呢粒係GIA 認證嘅莫桑石,  仲話有編碼係粒莫桑石上面.
小喇叭...  打電話去香港GIA問, 就知條女中咗伏:
  1. 張GIA證書同之前買咗3粒GIA鑽石嘅證書比, 一攞上手睇就知係流嘢,
  2. 尋日打去香港GIA,問, 香港GIA講到明唔會喺莫桑石上面打編碼, 比較錢都唔會做!!!!!

頂佢個計, 又要攞返去搞!!!!
而家出面真係好Q多假嘅GIA證書, 大家小心 D. 香港真係畀佢哋搞到污Q糟曬!!!!!

熱賣及精選
引用:
原帖由 mchammer 於 2020-10-12 09:07 PM 發表

市面上近期又出現D咩GIA莫桑石, 女朋友近期買咗粒所謂GIA莫桑石, 差唔多成皮嘢.
間嘢話呢粒係GIA 認證嘅莫桑石,  仲話有編碼係粒莫桑石上面.
  1. 張GIA證書同之前買咗3粒GIA鑽石嘅證書比, 一攞上手睇就知係流嘢,
  2. 尋日打去香港GIA,問, 香港GIA講到明唔會喺 ...
莫桑鑽、蘇聯鑽都係人造鑽石,不是新鮮事有咗很耐啦,莫桑鑽有部分的確有GIA証書,証書上不會寫係天然鑽石,只會寫莫桑鑽,你自己食米唔知價,1萬買鑽石已經知道什麼貨式,除非店鋪同你講莫桑鑽就係天然鑽石啦,這樣才是呃人,整件事係你自己搞唔清楚鑽石名稱分別,唔怪得任何人囉!

引用:
原帖由 mchammer 於 2020-10-12 09:07 PM 發表

2. 尋日打去香港GIA,問, 香港GIA講到明唔會喺 ...
可唔可以post張GIA證書等大家開吓眼界?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-10-12 11:20 PM 發表

莫桑鑽、蘇聯鑽都係人造鑽石,不是新鮮事有咗很耐啦,莫桑鑽有部分的確有GIA証書,証書上不會寫係天然鑽石,只會寫莫桑鑽,你自己食米唔知價,1萬買鑽石已經知道什麼貨式,除非店鋪同你講莫桑鑽就係天然鑽石啦,這樣才是呃人,整件事係你自己搞唔清楚鑽石名稱分別,唔怪得任何人囉! ...
我理解係GIA會出檢驗報告但唔會出證書比moissanite,亦都唔會同moissanite做 laser inscription,有錯唔好打面

引用:
原帖由 ricky8888 於 2020-10-13 12:59 AM 發表

我理解係GIA會出檢驗報告但唔會出證書比moissanite,亦都唔會同moissanite做 laser inscription,有錯唔好打面
外面有好多店鋪的確買莫桑石附有証書,以前有其他師兄一早開帖講了,樓主已經講了,所以去問gia囉!

回覆 引用 TOP

GIA會出証俾莫桑石, 佢會寫明係莫桑石.  除非係存心騙人, 否則不會花錢去GIA驗石出証, 而結果只係會如實講事實 - 莫桑石.

已經打咗電話問GIA, GIA講到明唔會打雷射碼(Inscription) 喺莫桑石度,俾錢佢地都唔做,而家呢粒有雷射碼仲話係GIA編號, 咁好明顯有古怪啦.
既然GIA唔會打雷射碼係粒莫桑石度,咁所謂GIA莫桑石有咩意思? 攞去驗就一粒,賣出去就偷龍轉鳳俾第二粒!
依家仲要粒石有編碼,咁仲唔係有問題!!

引用:
原帖由 mchammer 於 2020-10-14 02:44 AM 發表

已經打咗電話問GIA, GIA講到明唔會打雷射碼(Inscription) 喺莫桑石度,俾錢佢地都唔做,而家呢粒有雷射碼仲話係GIA編號, 咁好明顯有古怪啦.
既然GIA唔會打雷射碼係粒莫桑石度,咁所謂GIA莫桑石有咩意思? 攞去驗就一粒,賣出去就偷龍轉鳳俾第二粒!
依家仲要粒石有編碼,咁仲唔係有問題!! ...
其實店鋪有無用顯微鏡照過莫桑石的雷射碼給你睇?店鋪會不會齊講?

回覆 引用 TOP

今日攞咗返去間鋪...退錢啦!
我問佢乜GIA有打雷射碼(Inscription)喺莫桑石度㗎咩? 咁即係我攞去香港GIA可以查返呢粒石嘅紀錄啦?
佢即刻話唔太清楚,呢D唔係佢地負責喎.... (自己心照知咩事啦. 最後主動退錢比我.
所以大家小心嗰D所謂GIA莫桑石... 天仙騙局, 小心中伏. 尤其小心嗰D講廣東話唔正嘅店,我條女今次中咗伏,好彩退返錢!

引用:
原帖由 mchammer 於 2020-10-14 10:27 PM 發表

今日攞咗返去間鋪...退錢啦!
我問佢乜GIA有打雷射碼(Inscription)喺莫桑石度㗎咩? 咁即係我攞去香港GIA可以查返呢粒石嘅紀錄啦?
佢即刻話唔太清楚,呢D唔係佢地負責喎.... (自己心照知咩事啦. 最後主動退錢比我.
所以大家小心嗰D所謂GIA莫桑石... 天仙騙局, 小心中伏. 尤其小心嗰D講廣東話唔正嘅店,我條女今次中咗伏,好彩退返錢! ...
哈哈!我估你不知道一樣事,莫桑鑽和天然鑽都係鑽石,只不過係人工與天然分別,今次係你自己問題攪唔清楚名稱分別,現在知道分別啦!

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-10-15 12:58 AM 發表

哈哈!我估你不知道一樣事,莫桑鑽和天然鑽都係鑽石,只不過係人工與天然分別,今次係你自己問題攪唔清楚名稱分別,現在知道分別啦!
我估你不知道一樣事  <—— 你啲中文幾特別喎.

建議你上GIA度做多小小research乜嘢叫做鑽. 乜嘢叫莫桑石,乜嘢叫鑽石!!
根本就冇樣野叫莫桑鑽.. 上網做少少research都知呢個莫桑鑽係乜嘢人(作出嚟)啦!醒下啦 🤣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-10-12 11:20 PM 發表

莫桑鑽、蘇聯鑽都係人造鑽石,不是新鮮事有咗很耐啦,莫桑鑽有部分的確有GIA証書,証書上不會寫係天然鑽石,只會寫莫桑鑽,你自己食米唔知價,1萬買鑽石已經知道什麼貨式,除非店鋪同你講莫桑鑽就係天然鑽石啦,這樣才是呃人,整件事係你自己搞唔清楚鑽石名稱分別,唔怪得任何人囉! ...
又莫桑鑽? 呢個名上網做下Research 都知係邊度人作出嚟啦. 🤣🤣
我冇話過我女朋友要買鑽石喎.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-10-15 12:58 AM 發表

唔係吓化,成分都唔同,鑽石係 carbon,莫桑石係 silicon carbide,唔係有碳就係鑽石呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RebekahChan 於 2020-10-13 08:09 AM 發表

GIA會出証俾莫桑石, 佢會寫明係莫桑石.  除非係存心騙人, 否則不會花錢去GIA驗石出証, 而結果只係會如實講事實 - 莫桑石.
你有無見過莫桑石證書?我就無。你求其攞舊石去GIA佢都會出份報告比你,但證書就只會出比特定幾類寶石,唔包莫桑石

回覆 引用 TOP

引用:

GIA證書上只會寫莫桑石不會寫莫桑鑽,你會否表達錯咗?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]