• 瀏覽: 1,097
  • 回覆: 16
真係好想過來人指點下我 好辛苦。。
同男朋友拍左十一年拖 準備會結婚
但早排發現有第三者 佢聲稱是玩下並已斬纜 後來決定繼續落去 但可惜我成日都會懷疑佢 有啲好小既事 比著之前我一定冇野 但宜家就會好懷疑再質疑佢 令到大家都好唔開心 其實佢一直都好努力比多d信心我 但奈何我隔一排就會黎料 覺得佢仲係有第二個

其實我都係因為好愛佢 所以好怕比其他人佔有佢 所以先咁唔信用佢 好怕佢比人搶走左 我知咁樣好唔健康 但我每次都抑壓唔住就講左出黎 我好想令自己忍住 但解決辦法就係我變到唔愛佢 咁未咩都唔會care佢 就唔會質疑啦 但我做唔到

所以真係好希望有過來人教下點樣可以對另一半重拾信心 變番以前咁 我好想大家一齊開心走下去 🙏🏻🙏🏻

心魔一日不除,都好難喇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 床上小小師姐 於 2020-10-10 01:32 AM 發表

但早排發現有第三者 佢聲稱是玩下並已斬纜 後來決定繼續落去 但可惜我成日都會懷疑佢 有啲好小既事 比著之前我一定冇野 但宜家就會好懷疑再質疑佢 令到大家都好唔開心 其實佢一直都好努力比多d信心我 但奈何我隔一排就會黎料 覺得佢仲係有第二個

其實我都係因為好愛佢 所以好怕比其他人佔有佢 所以先咁唔信用佢 好怕佢比人搶走左 我知咁 ...
個人自信啲
相信自己係佢最好嘅選擇
如果唔係佢都唔會同你一齊十一年仲要準備結婚啦係咪?

回覆 引用 TOP

能否重拾信心,始終視乎自己。

回覆 引用 TOP

個人响身邊仲唔夠信心?

回覆 引用 TOP

雖然人是在我身邊 但始終他做過這事 就覺得有機會有下一次 知道這是胡思亂想 所以想問下過來人有沒有辦法是真的重修舊好而一直相安無事 想請教一下

引用:
原帖由 床上小小師姐 於 11/10/2020 23:48 發表

雖然人是在我身邊 但始終他做過這事 就覺得有機會有下一次 知道這是胡思亂想 所以想問下過來人有沒有辦法是真的重修舊好而一直相安無事 想請教一下 ...
一係鎖住佢、一係剪左佢、呢兩種最可靠既辦法做唔到為有日日要佢交差

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 床上小小師姐 於 2020-10-10 01:32 AM 發表

其實我都係因為好愛佢 所以好怕比其他人佔有佢 所以先咁唔信用佢 好怕佢比人搶走左 我知咁 ...
拍拖十一年, 是一段很長的時間
就好似妳讀書咁, 如果十一年都只係讀一本書, 本書的內容無論幾精彩, 當初幾咁愛不釋手, 但十一年過去, 妳都讀過無數遍了, 如當中的內容沒有任何更新, 妳自己也會覺得悶啦!
引用唐糖的說法 : 有時候會去搞些"課外活動", 但主修的科目, 仍然進行中......
建議妳要做的如下:
1) 對比自己現在同十一年前的相片, 睇下自己的笑容同眼神有乜分別;
2) 提醒妳的男友, 如再發現佢有課外活動, 妳自己都會考慮去搵返下課外活動
3) 珍惜, 諒解, 包容; 好好珍惜妳地的關係, 了解下佢要搵課外活動的原因, 自己作出改善; 包容自己及對方的一切

人生在世只是短短幾十年, 有一個能陪自己超過十年的人, 其實很難得的, 妳只需想著每天都令佢輕輕鬆鬆, 開開心心咁笑就會好好.

GOOD LUCK!

引用:
原帖由 silly__marso 於 2020-10-12 08:46 AM 發表

拍拖十一年, 是一段很長的時間
就好似妳讀書咁, 如果十一年都只係讀一本書, 本書的內容無論幾精彩, 當初幾咁愛不釋手, 但十一年過去, 妳都讀過無數遍了, 如當中的內容沒有任何更新, 妳自己也會覺得悶啦!
引用唐糖的說法 : 有時候會去搞些"課外活動", 但主修的科目, 仍然進行中......
建議妳要做的如下:
1) 對比自己現在同十一年前的相片, 睇下自己的笑容同眼神有乜分別;
...
多謝你 我也自己檢討過 對比起出事之前 自己係有所改進的 但同時 我地仍有幾十年要渡過 或者我要好似前面幾位所講 比d信心自己 其實我條件不差 只係可能太愛佢而且冇咩朋友 導致對自己對佢都冇咩信心

引用:
原帖由 床上小小師姐 於 2020-10-13 01:08 PM 發表

多謝你 我也自己檢討過 對比起出事之前 自己係有所改進的 但同時 我地仍有幾十年要渡過 或者我要好似前面幾位所講 比d信心自己 其實我條件不差 只係可能太愛佢而且冇咩朋友 導致對自己對佢都冇咩信心 ...
男人, 無論佢係男友定老公
妳都唔會太緊張佢
妳緊張佢, 佢就唔會珍惜妳
妳表現得自己仲有巿場, 隨時有人想追妳
佢就會反過來, 對妳寸步不離
我的說法是
"男人, 只是個玩偶, 妳喜歡時拿來玩玩, 不喜歡時就掉在牆角; 想玩時再拿來玩."

利申一下: 我是男的!!

回覆 引用 TOP

不用重拾信心 靠自己

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 床上小小師姐 於 2020-10-11 11:48 PM 發表

雖然人是在我身邊 但始終他做過這事 就覺得有機會有下一次 知道這是胡思亂想 所以想問下過來人有沒有辦法是真的重修舊好而一直相安無事 想請教一下 ...
你自己過唔過到自己果關先?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]