• 瀏覽: 2,401
  • 回覆: 24
奶粉成份睇到眼都花...
除左一般主要維他命/牛奶成份之外, 其他成份真係睇到眼都花...
我估市面見到既奶粉可能都差唔多有十種? 其實有邊D係常見?
我既想搵D唔貴既, 又想BB飲到有營養既, 可以有咩選擇?
同樣1號, 貴既我見5-6百, 平既2百幾, 差唔多差成倍
其實平平地個D有無成份係好既/多既?

我自己就比較簡單D,簡中間,唔太貴又係大牌子,
所以揀左A+,小朋友都飲得幾好

回覆 引用 TOP

呢幾年興人奶成份,又興有機奶粉,所以睇你想要咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 runrunxd 於 2020-10-8 02:47 PM 發表

除左一般主要維他命/牛奶成份之外, 其他成份真係睇到眼都花...
其實平平地個D有無成份係好既/多既? ...
HMO 真係好常見, 好多出名既奶粉都有

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 icokea 於 2020-10-8 08:15 PM 發表

因為HMO 對腸道同免疫力都好啦

回覆 引用 TOP

我諗味道淡是首要,好似話隻隻奶粉營農差唔多吧?

引用:
原帖由 Gorina 於 2020-10-8 11:03 PM 發表

如果你指基本維他命個D就可能差唔多
但其他成份就唔同, 你見人地個測試都有個表比較

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gorina 於 2020-10-8 11:03 PM 發表

淡唔淡要睇有冇加蔗糖,
而成份都隻隻唔一樣,乳鐵蛋白就唔多奶粉有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 runrunxd 於 2020-10-8 02:47 PM 發表

其實平平地個D有無成份係好既/多既? ...
$6XX我未見過,飲開A+ NEXXXPRO,本身300幾
而家$285咋.有母乳成分幾好咁

引用:
原帖由 icokea 於 2020-10-8 08:15 PM 發表

DHA都係,產地都重要,我果隻係澳洲,雖然唔係咩有機成分
但有MFGM都已經夠珍貴

引用:

營養黎講,我揀母乳成分奶粉,比起之前飲果隻差好遠!!
之前果隻我仔唔肯飲!!經常爆啡黑爛屎,轉左A+ NEXXXPRO後好好多,屎也不再糜爛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dws2010 於 2020-10-9 11:46 PM 發表

$6XX我未見過,飲開A+ NEXXXPRO,本身300幾
而家$285咋.有母乳成分幾好咁
1號都3百有找個價算貼地, 我見好似都幾多唔錯既成份

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dws2010 於 2020-10-9 11:50 PM 發表

DHA都係,產地都重要,我果隻係澳洲,雖然唔係咩有機成分
但有MFGM都已經夠珍貴
有無機我覺得唔重要, 而且我見有D所謂有機又唔係真正完全有機, 掛個名就賣到好貴

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]