• 瀏覽: 7,042
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
我1991年結婚,第二年生左個仔仔,因為我要返工,仔仔交俾我媽媽照顧,每月俾返家用佢,三年後我識到個男朋友,同前夫離咗婚,搬咗去男朋友屋企住,佢住公屋,家裏面有七個人,爸爸媽媽細佬細佬女朋友我哋兩個姨甥女,男朋友用傢俬間咗一間房仔,自己未試過同咁多人一齊住,好唔習慣,收工之後唔敢返屋企,成日行到八九點先返去,但係諗諗吓咁樣唔係辦法,不如諗吓點樣同佢地相處,另外佢屋企有七兄弟姊妹,我當時人工係$8000,我比$2000伯母做家用,媽媽$3500,男朋友另外都有俾少少家用我,我發覺原來伯母唔難相處,佢鍾意打邊爐食象拔蚌,我哋陪佢去食,佢鍾意打牌,每逢放假我都會陪伯母搭巴士入粉嶺家姐屋企打牌,食完飯後再同佢一齊返屋企,收工返到屋企,我會煲湯洗衫做家務抹屋抹地換魚缸水,伯母生日我一定係負責買生日蛋糕,仲會送金鏈或者戒指首飾俾佢做禮物,有陣時見到啱佢着嘅衫又會買俾佢着,所以佢好錫我,佢屋企人都對我好好,四年之後我買左樓,同男朋友搬咗去我新屋住,之後佢因為偷食我哋分開咗,我叫佢即刻走,後來男朋友帶新女朋友返屋企介紹俾伯母識,伯母問Yellow呢?我淨係想見Yellow,其他人我唔想見,男朋友同佢家姐都打電話嚟,叫我見下伯母,因為身份嘅關係,我冇去到,後來伯母走咗,我去大酒店俾咗1001帛金,好後悔冇去探過佢,堅喊。
2005年同左我宜家呢個男朋友一齊,我哋相處左15年,之前相處冇耐已經同伯母佢細佬四個人一齊去蘇梅旅行,我同伯母可以談笑風生,講乜都得,我個人比較直話直說,唔會收收埋埋自己個為人,所以食煙同講粗口我都冇保留到,最多食少啲講少啲,所以呢15嚟我哋相處好融洽,男朋友有三兄弟,佢哋都有女朋友,但係每次出嚟食飯都係唔出聲,得我同伯母同埋有個阿姨可以暢所欲言,我同男朋友,伯母試過同阿姨啲朋友一齊去旅行,我連佢啲朋友都話好啱傾,所以阿姨對我都好好,佢覺得我做人好真,好識得做人處世世,識得點樣交際相處之道,當然伯母生日我都對佢唔錯。
有次伯母講叫我幫佢喺公司搵份工,我幫佢安排好,上司笑笑口,你叫奶奶過嚟做嘢怕唔怕佢知道你啲衰嘢,我話你放心,佢知道我啲衰嘢多過你😂
呢個真實事情都係俾大家參考吓,不喜勿插

提示: 違規內容已被屏蔽
乜咁煩呀,白頭髮?你又係呀?搽左d咩呀?黃禁禁咁o既?學我啦!梳D美源髮彩,逐漸變黑又得,立即變黑哂亦得。得左!美源髮彩,冇得彈!
樓主係上一輩人,同e家D人 好唔同 啦⋯⋯

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-10-8 01:27 PM 發表

我伯母而家都係60歲

引用:
原帖由 lemontea18 於 2020-10-8 01:47 PM 發表

我伯母而家都係60歲
但係你都差不多⋯

回覆 引用 TOP

我爭好遠,邊有咁大年紀

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-10-8 01:27 PM 發表

Agree x 2
啱啱有個新胞裝修欺奶奶貼

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-10-8 10:59 PM 發表

Agree x 2
啱啱有個新胞裝修欺奶奶貼
我都覺得個新婦好唔啱,客家占地主,BB未生出來已經搞咁多嘢,自私到死

回覆 引用 TOP

引用:

其實我40幾歲

伯母60歲,你都應該有47/48
而家呢代唔同以前

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lemontea18 於 2020-10-8 11:12 PM 發表

其實我40幾歲
30年前結婚喎⋯⋯

個個似你咁識諗就天下太平喇;e+d人萬事都係以自己為主,總想個地球圍住自己嚟轉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-10-9 10:28 AM 發表

30年前結婚喎⋯⋯
29年前18歲都係47歲遮

回覆 引用 TOP

Thats old style people. Don't think any 00 people will do this.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lemontea18 於 2020-10-8 11:16 AM 發表

我1991年結婚,第二年生左個仔仔,因為我要返工,仔仔交俾我媽媽照顧,每月俾返家用佢,三年後我識到個男朋友,同前夫離咗婚,搬咗去男朋友屋企住,佢住公屋,家裏面有七個人,爸爸媽媽細佬細佬女朋友我哋兩個姨甥女,男朋友用傢俬間咗一間房仔,自己未試過同咁多人一齊住,好唔習慣,收工之後唔敢返屋企,成日行到八九點先返去,但係諗諗吓咁樣唔係辦法,不如諗吓點樣同佢地相處,另外佢屋企有七兄弟姊妹,我當時人工係$80 ...
好佩服你呀, 3段婚姻都處理得咁好

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]