• 瀏覽: 2,050
  • 回覆: 18
係咁既,8年前我開左個POST https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=20033588
見到呢個版個POST,講中港婚姻想離婚,我又想再分享下當年個後續

其實如果係國內後生女揀得你,你本身就要有心理準備
諗下人地動機先好冇,恨來大城市生活,多數都係想改善生活,最快途徑係點? 投資啊? 要千幾萬閒錢,個個有呀?
來到大城市,會睇下其他機會都好正常姐,即係你重相信呢啲大城市有真愛?
特別係大人,你見佢哋買嘢都知道,佢哋係好鍾意比較,好鍾意炫耀,咁大比較,點解重算後生有得穩,唔揀個好啲?

佢地係佢地多數好貪心好依賴,就算把口唔講出佢都唔會甘心,點解婚後會原全唔同樣,咁惡因為不滿啊,
見到有人講要先拍拖再同居,我同你講係冇用的,佢哋一日未囉到證,一日都未露出晒原型的

講生活習慣價值觀,一定係南轅北轍,冇可能夾咁你重想點夾?
佢地婚後興食晒男家,你要養晒佢家人? 佢地喜歡熱鬧喜歡親戚輪流來你家住, 你做得到嗎? 做唔到佢咪不滿囉
佢地鍾意日日打牌,唔駛做野懶懶閒,食瓜子睇電視,你重想要佢工一份婆一份? 醒未?

我當年既POST最後個老友點? 想自殺後比我地朋友勸服離婚,大陸女人仍然要佢比贍養費,但她已經有新老公(*未註冊)
即係點呀? 而家仔就要養,閒錢就冇乜,得閒去下旅行,飲酒,溝女,準備咁過埋下半世囉
佢就話佢化了,一世驚結婚了,單身算了

另外點解公屋咁難排呀,就因為有呢啲家庭,
分分鐘離婚又再申請開一間....

熱賣及精選
太陽底下無新事

回覆 引用 TOP

唔系所有都咁樣,睇下好唔好彩,我有好多朋友都無離婚,有上海,北京,廣東,雲南,湖北,四川,等朋友佢地全部都唔系住公屋,而且感情很好。

引用:
原帖由 4SON 於 2020-10-6 01:02 PM 發表

係咁既,8年前我開左個POST https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=20033588
見到呢個版個POST,講中港婚姻想離婚,我又想再分享下當年個後續

諗下人地動機先好冇,恨來大城市生活,多數都係想改善生活,最快途徑係點? 投資啊? 要千幾萬閒錢,個個有呀?
來到大城市,會 ...
唔明你最後一點?可以咁樣申請公屋咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地獄小小菠菜 於 2020-10-9 01:07 AM 發表

唔系所有都咁樣,睇下好唔好彩,我有好多朋友都無離婚,有上海,北京,廣東,雲南,湖北,四川,等朋友佢地全部都唔系住公屋,而且感情很好。
係㗎唔一定咁絕對。

回覆 引用 TOP

鼠目寸光...以為自已睇到D咩,就覺得全世界都系甘

心,給狗吃掉了......
港人以前點識大6妹?多數叫雞揼骨識。即係多數係雞,咁嘅婚姻點會好。
一完一

回覆 引用 TOP

唔好一棒把死所有人,你講嘅呢種貪心嘅女人當然有,只係每個地方都會有呢種女人,唔止大陸,香港一樣有,大陸都有好多好女仔

引用:
原帖由 4SON 於 2020-10-6 01:02 PM 發表

來到大城市,會 ...
其實可以叫你想自殺嘅朋友搵個港妹拍拖,可能得呢~

引用:
原帖由 地獄小小菠菜 於 2020-10-9 01:07 AM 發表

所以我覺得婚姻係一場賭博,睇吓你好唔好彩撞到個賢慧嘅大陸女人……
撞到就贏,撞唔到就輸要離婚囉~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 June70 於 2020-10-9 11:29 AM 發表

鼠目寸光...以為自已睇到D咩,就覺得全世界都系甘
哈 ,歡迎討論
我唔係空口白話,事實例子都有

回覆 引用 TOP

宜家大陸新一代都唔願意嚟香港生活

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 008500 於 2020-10-10 08:15 AM 發表

唔好一棒把死所有人,你講嘅呢種貪心嘅女人當然有,只係每個地方都會有呢種女人,唔止大陸,香港一樣有,大陸都有好多好女仔
香港仲多

引用:
原帖由 008500 於 2020-10-10 08:15 AM 發表

大陸文化是往錢💰看,沒房沒車很難娶老婆。彩禮已經要你命,加上女少男多,所以很多光棍。當然有不貪錢的女仔和父母,但是少數。另外兩地的價值觀南轅北轍,很難夾得來

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-10-10 09:09 AM 發表

其實可以叫你想自殺嘅朋友搵個港妹拍拖,可能得呢~
最後可能發現港女仲衰

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]