• 瀏覽: 4,097
  • 回覆: 116
  • 追帖: 1
我覺得做一個女人自己要爭氣,努力搵錢,要有自己嘅事業,物業同埋私己錢,識得打理家頭細務同煮飯,咁先會有自豪感,唔使靠男人,唔使俾佢哋覺得自己係港女,有公主病,因為你自己有本事,分手嘅自主權可以喺自己身上,唔使一分手就要俾人趕走,因為自己有住嘅地方,少咗呢樣顧慮,反而呢種女人有機會俾到男仕一種吸引力,因為好少女仕咁有獨立權同顯得更有自信。

熱賣及精選
引用:
原帖由 lemontea18 於 2020-10-5 06:32 AM 發表

我覺得做一個女人自己要爭氣,努力搵錢,要有自己嘅事業,物業同埋私己錢,識得打理家頭細務同煮飯,咁先會有自豪感,唔使靠男人,唔使俾佢哋覺得自己係港女,有公主病,因為你自己有本事,分手嘅自主權可以喺自己身上,唔使一分手就要俾人趕走,因為自己有住嘅地方,少咗呢樣顧慮,反而呢種女人有機會俾到男仕一種吸引力,因為好少女仕咁有獨立權同顯得更有自信。 ...
好彩你話覺得咋,講就天下無敵,做就有心無力!

天是蔚藍的
引用:
原帖由 一片天 於 2020-10-5 08:11 AM 發表

好彩你話覺得咋,講就天下無敵,做就有心無力!
呢樣完全係我真實寫照,我自己係有呢個本事,男朋友對我亦好好,我先至寫出嚟同大家分享吓

回覆 引用 TOP

自強嘅女人最有魅力👍🏻

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-10-5 09:00 AM 發表

自強嘅女人最有魅力👍🏻
所以唔少人向我示愛

樓主係咪香港人、或者不在香港住?其實香港絕大部分女士(不論年紀)都好賺到錢。香港女士不論學歷高低各行各業,其實搵錢比男士容易、easy money 賺得比男士多好多、大把後生仔女都好賺錢、自立能力好強
請鐘點請姐姐係閒事

香港討論區情愛討論其實完全唔似香港現狀,唔好相信

利申:碩果僅存自立唔到的唯一廢隱中

(暴露年齡)近二三十年香港女人在職場上其實比男性吃香好多、選擇比男性多好多
教書比較差嘅入教院,大部分女仔,但出來待遇都好優厚
接觸小朋友嘅都係女人工作
服裝化妝品美容護膚髮型護理KOL宣傳 ig 店又係女人,女人賺錢途徑比男人多好多、亦容易好多

引用:
原帖由 今天野生的馬桶 於 2020-10-5 11:23 AM 發表

樓主係咪香港人、或者不在香港住?其實香港絕大部分女士(不論年紀)都好賺到錢。香港女士不論學歷高低各行各業,其實搵錢比男士容易、easy money 賺得比男士多好多、大把後生仔女都好賺錢

香港討論區情愛討論其實完全唔似香港現狀,唔好相信

利申:碩果僅存自立唔到的唯一 ...
我當然係香港人,但係你話香港女人好賺到錢我絕對唔贊同,我喺高級酒店度做,大把女散工喺度炒散,原因係因為冇錢,又識唔到男朋友,所以唯有咁樣捱落去,亦都因為咁,好多時會聽到話啲港女如果男朋友冇樓就唔會嫁俾佢,呢個情況一直都冇乜改變到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lemontea18 於 2020-10-5 06:32 AM 發表

我覺得做一個女人自己要爭氣,努力搵錢,要有自己嘅事業,物業同埋私己錢,識得打理家頭細務同煮飯,咁先會有自豪感,唔使靠男人,唔使俾佢哋覺得自己係港女,有公主病,因為你自己有本事,分手嘅自主權可以喺自己身上,唔使一分手就要俾人趕走,因為自己有住嘅地方,少咗呢樣顧慮,反而呢種女人有機會俾到男仕一種吸引力,因為好少女仕咁有獨立權同顯得更有自信。 ...
其實本身女性有自主能力,同樣可以係某程度上依靠男性,分別係:有選擇。
唔係咁話,就只可以依靠,咁其實對女性自己冇保障。

引用:

你註定嫁給一個小男人或者成為一個老姑婆。

引用:
原帖由 little男人 於 2020-10-5 11:29 AM 發表

其實本身女性有自主能力,同樣可以係某程度上依靠男性,分別係:有選擇。
只能夠講際遇各有不同。酒店客戶要求高

唔同行業見到嘅嘢都會唔同
有啲行業最辛苦嘅都係男人

引用:
原帖由 lemontea18 於 2020-10-5 04:32 AM 發表

其實你未睇得通人夾人緣既道理..
就算你好有事業好有錢,如果係住係男友度,分手都係會比人趕走。。
只不過係之後去住酒店定係返自己地方既分別。。
老老實實,公主病同港女唔會分你有無錢,係男人眼中,你有公主病,就算你有幾億身家,你都係有公主病

引用:
原帖由 今天野生的馬桶 於 2020-10-5 11:45 AM 發表

只能夠講際遇各有不同。酒店客戶要求高
如果唔嫌棄地盤的話,炒散班女仔可以考慮去做地盤文職、地盤HR或者安全主任地盤文職女仔真係好吃香,地盤男人真係極度遷就女仔
鼓勵吓班炒散女仔閒時自修 excel。excel 用得好,文職已經相差好遠

做得炒散,應對能力、反應能力、適應力、語言能力唔會差,鍛練文職技能一定可以向上流

唔同行業見到嘅嘢都會唔同
有啲行業最辛苦嘅都係男人
做 ...
認同你講嘅嘢。

問心嗰句,男女本身思維模式好唔一樣,所以有時好難完全理解,再加埋環境同際遇等等。

不過我會覺得,虛心並且努力,唔好將自己睇太高或者將人哋睇低,做自己能力所及,多接觸同學習,已經會有好大分別。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fwho 於 2020-10-5 11:51 AM 發表

其實你未睇得通人夾人緣既道理..
就算你好有事業好有錢,如果係住係男友度,分手都係會比人趕走。。
只不過係之後去住酒店定係返自己地方既分別。。
老老實實,公主病同港女唔會分你有無錢,係男人眼中,你有公主病,就算你有幾億身家,你都係有公主病 ...
呢個都好涉及大家識唔識尊重,會唔會理所當然化

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 little男人 於 2020-10-5 11:29 AM 發表

你都講得啱,所以我係有選擇權,我同而家個男朋友一齊15年,之前都拍過唔少拖,但係佢哋冇宜家呢個男朋友咁細心,愛護同埋關懷我,又會比驚喜我,又識得煮飯買餸洗碗洗衫做家務,所以我覺得我冇揀錯

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]