• 瀏覽: 2,775
  • 回覆: 16
香港做左iui唔得,決定做ivf,睇過仁安好貴,政府醫院又排得耐,見到好多人話台灣ivf平,想過去試下,有冇邊間推薦?推薦邊個醫 生? 唔該哂!

回覆 引用 TOP

我上年開始喺台灣送XX睇王醫生做IVF 
一開頭覺得去台灣做好多野要準備會唔知點安排
佢地有專人跟進所有安排 
由去台灣前到我而家等疫情過後植入
有咩問題都會答到你
同埋實驗室技術真係幾好
我有12粒卵做到4個胚胎

回覆 引用 TOP

講開香港ivf都真係貴,我個friend養和做駛左二十幾萬先成功

回覆 引用 TOP

香港公立都有私家診所可以做.  去台灣太轉折了

Those anti-China, white-wannabe, white-worshipping HKies should leave HK IMMEDIATELY.

回覆 引用 TOP

台灣IVF都OK啊,技術比香港仲先進啊,反而香港要做IVF好奇怪,政府排得耐,私家又貴到離地

引用:
原帖由 半空的深情 於 2020-10-5 09:08 PM 發表

台灣IVF都OK啊,技術比香港仲先進啊,反而香港要做IVF好奇怪,政府排得耐,私家又貴到離地
台灣不是技術好,而係佢夠膽用藥,香港係講理論,認為用太多藥始終對人不好,香港較為保守,以安全為優先,其實台灣和大陸都好進取,成功率自然比較高,佢地又會用到免疫,不過政府醫院係吾相信免疫治療有助懷孕,可能涉及風險問題,免疫治療不是佰份佰安全,係台灣曾經出過幾單嚴重母子死亡個案

引用:
原帖由 dan_dan524 於 2020-10-6 03:48 PM 發表

台灣不是技術好,而係佢夠膽用藥,香港係講理論,認為用太多藥始終對人不好,香港較為保守,以安全為優先,其實台灣和大陸都好進取,成功率自然比較高,佢地又會用到免疫,不過政府醫院係吾相信免疫治療有助懷孕,可能涉及風險問題,免疫治療不是佰份佰安全,係台灣曾經出過幾單嚴重母子死亡個案 ...
公道講 我覺得台灣比較好唔太關用藥事
我親身體會係實驗室做胚胎嘅技術同成績都好滿意
檢查項目會做得比較多同仔細

與其話台灣用藥進取
其實係香港反而喺呢方面跟得太慢
台灣以外 好多國家都會睇免疫 亦都會治療 用藥劑量都係安全
我放胎後聽台灣醫生講check多次免疫 先發現個數字轉變到異常
呢個觀念至少香港醫生唔會check到咁細

可以睇下台中茂X醫院,老字號,見到台灣個邊網上幾多好評下..

利申:我都準備呢間做^^都係上網見到

引用:
原帖由 小甜寶 於 2020-10-7 09:19 PM 發表

可以睇下台中茂X醫院,老字號,見到台灣個邊網上幾多好評下..

利申:我都準備呢間做^^都係上網見到
你而家去到咩階段?手續係點

引用:
原帖由 topmadam 於 2020-10-7 12:32 PM 發表

公道講 我覺得台灣比較好唔太關用藥事
我親身體會係實驗室做胚胎嘅技術同成績都好滿意
檢查項目會做得比較多同仔細

與其話台灣用藥進取
其實係香港反而喺呢方面跟得太慢
台灣以外 好多國家都會睇免疫 亦都會治療 用藥劑量都係安全
我放胎後聽台灣醫生講check多次免疫 先發現個數字轉變到異常
呢個觀念至少香港醫生唔會check到咁細 ...
thx,我反而冇諗到咁仔細....我而家都係睇緊多少少資料先再決定

引用:
原帖由 黑絲雀 於 2020-10-15 01:22 AM 發表

你而家去到咩階段?手續係點
sorry 剛睇到,之前我先係email過去佢地個國際客戶部,email度我問左好多野,包括價錢,而家預計埋單幾萬港紙....比香港平差唔多一半我覺得都ok,至於呢間野我都research過見到口碑都好,同埋好特別既係原來好多台灣女明星都搵佢地做ivf同埋凍卵.. 或者你自己都睇下先

引用:
原帖由 小甜寶 於 2020-10-16 10:50 PM 發表

sorry 剛睇到,之前我先係email過去佢地個國際客戶部,email度我問左好多野,包括價錢,而家預計埋單幾萬港紙....比香港平差唔多一半我覺得都ok,至於呢間野我都research過見到口碑都好,同埋好特別既係原來好多台灣女明星都搵佢地做ivf同埋凍卵.. 或者你自己都睇下先 ...
thanks,我自己睇下考慮下,想問多一句,你之前有冇香港排過政府醫院?會唔會都係香港做好d

引用:
原帖由 黑絲雀 於 2020-10-17 02:07 AM 發表

thanks,我自己睇下考慮下,想問多一句,你之前有冇香港排過政府醫院?會唔會都係香港做好d
我冇排過,因為可能年紀問題,我身邊好多朋友都有做過或者考慮緊ivf,我有個朋友瑪麗等左3年先有得做,所以我根本唔會考慮,我覺得而家我去台灣做都唔係好遠,而且香港台中都有直飛,幾方便下

引用:
原帖由 小甜寶 於 2020-10-20 01:21 AM 發表

我冇排過,因為可能年紀問題,我身邊好多朋友都有做過或者考慮緊ivf,我有個朋友瑪麗等左3年先有得做,所以我根本唔會考慮,我覺得而家我去台灣做都唔係好遠,而且香港台中都有直飛,幾方便下
多謝,我都發左電郵過去問,原來佢地仲會幫手搞簽證,我衣家準備一下文件同假期

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黑絲雀 於 2020-10-15 01:22 AM 發表

thx,我反而冇諗到咁仔細....我而家都係睇緊多少少資料先再決定
台灣做IVF嘅有好多間
有好幾間都有國際醫療部門 (我自己去送XX都有
之前我睇多咗好多資料
除咗價錢外 成功率、技術都係好重要嘅考慮因素

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]