• 瀏覽: 3,048
  • 回覆: 38
  • 追帖: 1
如果認識些人。
例一:發現佢地人家四口攞綜緩住公屋。老公唔洗做或做散。大細仔都小學。全家攞19000加每個仔2500。

例二:一家三口住公屋。兩仔女畢業幾年業搵工斷續未有正職無咩收入。阿媽做點散工成口呻好手緊要照顧全屋。估係未畢已攞緊綜緩供教學艱苦。。所以畢業後形一個要養三個輕鬆少少但兩子工作無咩收入唔多願返工。

呢的唔算係真正有需要攞綜緩的家庭。你地會和他們做朋友嗎?係指識個綜緩大人唔係子女。

有興趣者歡迎加我visitoryy成為朋友, 只限facebook, 沒有wechat其它..
引用:
原帖由 visitoryy 於 2020-9-29 06:43 PM 發表

如果認識些人。
例一:發現佢地人家四口攞綜緩住公屋。老公唔洗做或做散。大細仔都小學。全家攞19000加每個仔2500。

例二:一家三口住公屋。兩仔女畢業幾年業搵工斷續未有正職無咩收入。阿媽做點散工成口呻好手緊要照顧全屋。

呢的唔算係真正有需要攞綜緩的家庭。你地會和他們做朋友嗎?係指識個綜緩大人唔係子女。 ...
“全家攞19000加每個仔2500“
一家四口嚴重傷殘就有19000.

例一︰4人家庭攞19000,攞埋傷殘津貼先到呢個數目。如果唔見佢地有肢體上既殘障,咁實係精神問題(例如吸毒引起既鬱燥症),做朋友都係想開開心心相聚下,搵返啲心理健康既朋友比較好。

例二︰單係「成口呻好手緊」呢樣已經唔會同佢做朋友,做朋友都係想開開心心相聚下,搵返啲少埋怨既朋友比較好。

成年人本身已經多煩惱,無必要同啲本身問題多多既人做朋友,未夠煩咩。

引用:
原帖由 pp1123 於 2020-9-30 09:21 AM 發表

例一︰4人家庭攞19000,攞埋傷殘津貼先到呢個數目。如果唔見佢地有肢體上既殘障,咁實係精神問題(例如吸毒引起既鬱燥症),做朋友都係想開開心心相聚下,搵返啲心理健康既朋友比較好。

例二︰單係「成口呻好手緊」呢樣已經唔會同佢做朋友,做朋友都係想開開心心相聚下,搵返啲少埋怨既朋友比較好。

成年人本身已經多煩惱,無必要同啲本身問題多多既人做朋友,未夠煩咩。 ...
傷殘津點抑鬱症呢的好易老作。。。。有的女人遇上離婚瘡傷話想自殺抑鬱跟住就一世免費傷殘金津貼了。現食得走得重識鬧人。

有興趣者歡迎加我visitoryy成為朋友, 只限facebook, 沒有wechat其它..
引用:
原帖由 visitoryy 於 2020-9-30 02:44 PM 發表

傷殘津點抑鬱症呢的好易老作。。。。有的女人遇上離婚瘡傷話想自殺抑鬱跟住就一世免費傷殘金津貼了。現食得走得重識鬧人。
如果明知佢老作呃政府攞殘津,咁呢啲人絕對唔可以同佢做朋友,佢呃得政府自然呃得朋友,除非自己都係咁既人,蛇鼠一窩就話啫。

自殺係精神病,佢講得話想自殺政府醫生一定要理。抑鬱症會好唔一定下次會批殘津,但如果佢識扮抑鬱燥狂症,咁就可以攞一世,燥狂嗰期咪大條道理鬧人囉。

回覆 引用 TOP

俾份表佢申報埋資產再諗喇不如。

回覆 引用 TOP

會,又有咩所謂?

唔係唔會,但冇識過呢種人

回覆 引用 TOP

綜援家庭成日有得攞雙糧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前晚小小裙 於 2020-9-30 06:51 PM 發表

會,又有咩所謂?
覺得佢為人唔正直,好多呃騙唔見得光的事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 visitoryy 於 2020-9-29 06:43 PM 發表

如果認識些人。

例二:一家三口住公屋。兩仔女畢業幾年業搵工斷續未有正職無咩收入。阿媽做點散工成口呻好手緊要照顧全屋。

呢的唔算係真正有需要攞綜緩的家庭。你地會和他們做朋友嗎?係指識個綜緩大人唔係子女。 ...
會......一定會
可以知佢地有幾禮義廉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 visitoryy 於 2020-9-30 02:44 PM 發表

抑鬱症冇傷津,
傷津要由政府專科醫生批文,
再由社福處審查,
真系邊有咁易老作?
就算有一位都係三千六百左右,
四人家庭更冇皮九老綜。
有就發達勒。

回覆 引用 TOP

引用:

如果認識些人。

萬九咁多?
點解仲有人做打工仔既??

引用:

如果認識些人。

覺得佢哋好狡猾呃政府

引用:
原帖由 87er 於 2020-9-29 11:14 PM 發表

“全家攞19000加每個仔2500“
一家四口嚴重傷殘就有19000.
笑咗原來嚴重傷殘先有呢個數

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]