• 瀏覽: 1,960
  • 回覆: 16
本主題由 粵X 於 2020-9-30 01:26 PM 移動
小朋友簡直係電視精,停課個排真係睇得好癲,㩒都㩒唔住,咩節目都鍾意睇,睇到眼唔眨,又要用電腦做功課,對眼真係唔使要.....而家返翻學希望好少少,想問你地其實平時會畀小朋友一日睇幾耐電視?

引用:
原帖由 幼稚獅子 於 2020-9-28 07:23 PM 發表

小朋友簡直係電視精,停課個排真係睇得好癲,㩒都㩒唔住,咩節目都鍾意睇,睇到眼唔眨,又要用電腦做功課,對眼真係唔使要.....而家返翻學希望好少少,想問你地其實平時會畀小朋友一日睇幾耐電視? ...
三個鐘吧, 唔洗返學會更多。

我限左一日最多1個半鐘, 之前用zoom上堂都對左幾個鐘, 好易壞眼

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-28 07:50 PM 發表

三個鐘吧, 唔洗返學會更多。
都幾多!同埋都好怕佢會太近睇

引用:
原帖由 bonniebaby921 於 2020-9-29 10:04 AM 發表

我限左一日最多1個半鐘, 之前用zoom上堂都對左幾個鐘, 好易壞眼
我個仔對電視電腦咁多,都驚佢要戴眼鏡,我聽有d媽媽講話會買supplement比小朋友食,有冇咩推薦?

引用:
原帖由 幼稚獅子 於 2020-9-29 02:24 PM 發表

都幾多!同埋都好怕佢會太近睇
太近就唔會,睇iPad 更近吧, 佢睇哂 D 美劇超級英雄片,大大話話 幾百集, 試過睇 狼人睇到 兩點唔瞓。

買D藍莓比佢食囉⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 幼稚獅子 於 2020-9-29 02:24 PM 發表

我個仔對電視電腦咁多,都驚佢要戴眼鏡,我聽有d媽媽講話會買supplement比小朋友食,有冇咩推薦?
我都有日日比護眼既supplement個囡食佢食緊cataxx隻兒童全效護眼 話可以延緩近視加強番視網膜同視覺神經發展叫做對眼部好d安心d囉

引用:

食supplement未必真係有用, 有懷疑既話應該盡早睇醫生檢查下咁先係治本既方法

回覆 引用 TOP

有需求既話, 可以帶小朋友去港怡驗眼, 趁細個可以早d矯正
之前朋友個仔去左驗, 佢地有個PLAN可以做個詳細檢查, 之後會比枝眼藥水, 小朋友訓之前滴一滴可以用黎控制近視

回覆 引用 TOP

引用:

食藍莓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 J.jackie 於 2020-9-30 10:07 AM 發表

我都有日日比護眼既supplement個囡食佢食緊cataxx隻兒童全效護眼 話可以延緩近視加強番視網膜同視覺神經發展叫做對眼部好d安心d囉
我之前就係見有個媽媽gp講緊哩隻 之後我買左俾仔仔食 佢都幾鍾意食 藍莓味咀嚼片又可以當糖食 都幾好呀

回覆 引用 TOP

4個鐘

我會俾15mins ,對眼唔好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MTHN 於 2020-10-5 01:07 PM 發表

4個鐘
太耐吧

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]