• 瀏覽: 2,179
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
父親前幾日去世
已經辦左死亡證同搵左殯儀搞出殯既野
有冇咩政府部門我需要去?
係咪有個叫遺產承辦處?洗唔洗去 父親冇立遺囑
遺產 , 保險等 我需要點處理
銀行,電話台果D我係咪攞張死亡證去辦就得?
求指點 心力交瘁中
十分感謝

引用:
原帖由 Fulazy 於 2020-9-27 06:49 PM 發表

父親前幾日去世
係咪有個叫遺產承辦處?洗唔洗去 父親冇立遺囑
求指點 心力交瘁中
十分感謝 ...
咁快辦左死亡證???
遺產承辦處??
你父親有冇遺產先?
正常係你老母去辦,
如老母不在世,
父親所有仔女可以揾一個代表(全部同意),
影齊所有仔女身份證,
父親身份證+死亡證,(老母都係),
打電話去遺產承辦處約期,
見到主任,
交齊文件同宣誓...
等約一個月有文件,
拎依份文件就可以代表你老豆去銀行等處理戶口...

引用:
原帖由 Fulazy 於 2020-9-27 06:49 PM 發表

父親前幾日去世
係咪有個叫遺產承辦處?洗唔洗去 父親冇立遺囑
求指點 心力交瘁中
十分感謝 ...
節哀順變不要太傷心,可唔可以打去政府部門問吓佢點樣辦呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-9-27 10:06 PM 發表

咁快辦左死亡證???
遺產承辦處??
你父親有冇遺產先?
正常係你老母去辦,
如老母不在世,
父親所有仔女可以揾一個代表(全部同意),
影齊所有仔女身份證,
父親身份證+死亡證,(老母都係),
打電話去遺產承辦處約期,
見到主任,
交齊文件同宣誓...
等約一個月有文件,
拎依份文件就可以代表你老豆去銀行等處理戶口... ...
原來咁多手續㗎

回覆 引用 TOP

請節哀!
我只係補充下,
辦理先人後事之後,
要申請政府骨灰位,唔好依賴啲殯葬公司,為免殯葬公司玩花臣(請上網查個案或舊聞)
先人身份証及死亡証正本文件一定要自己保管,
千祈咪交俾人,尤其是殯葬,
要攪咩手續最多自己請假去攪。
申請骨灰位自己親力親為,勤啲上網查幾時有新位,因為要抽籤,印象中好似每次抽籤都要重新入表(所以有啲申請咗好耐都未攪到)。
至於遺產承辦,要去金鐘遺產承辦處,
香港金鐘道38號高等法院大樓低層3樓
,電話2840 1683。
去之前Check下要帶咩文件正本及副本,手續費幾多我就唔清楚,好似要千幾銀。
銀行方面,如果銀行知道客戶去世,會凍結其名下戶口,要喺遺產承辦處攪好遺產繼承手續至得,但如果喺銀行唔知戶主過世情況下而你又走去攞戶主錢好似係犯法嘅!

回覆 引用 TOP

先感謝回覆
死亡證 火葬許可證 我都係親力親為做
最後排爐 部門都係要我揾殯儀搞
坦白講一d證明文件都交託左殯儀去搞排期
至於人家有冇古惑 唯有得個信字

引用:
原帖由 Fulazy 於 2020-9-28 06:42 AM 發表

先感謝回覆
至於人家有冇古惑 唯有得個信字 ...
係,我都係托佢哋攪,
因為舊客仔。
都信佢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fulazy 於 2020-9-28 06:42 AM 發表

先感謝回覆
至於人家有冇古惑 唯有得個信字 ...
仲有老人家如有生果金等福利,
就快打去社福處cut左去,
唔係都幾麻煩。

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-9-28 11:19 AM 發表

唔係都幾麻煩。
ok

引用:
原帖由 Fulazy 於 2020-9-28 01:05 PM 發表

ok
如果遺產有樓, 唔可以自己去遺產承辦搞
要搵律師的

如果就算沒有樓, 但覺得手續好煩, 可以搵律師搞晒
唔貴的

引用:
原帖由 ac_cml 於 2020-9-28 05:17 PM 發表

如果遺產有樓, 唔可以自己去遺產承辦搞
要搵律師的

如果就算沒有樓, 但覺得手續好煩, 可以搵律師搞晒
唔貴的
有間租者置其屋 父母聯名

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-9-28 11:19 AM 發表

唔係都幾麻煩。
唔洗自己打,醫院出死亡證政府自會cut

引用:
原帖由 choopper 於 2020-9-28 10:46 PM 發表

唔洗自己打,醫院出死亡證政府自會cut
你試過?
我上年老母走死亡證出左成個月佢照入數呀,
打比社工先即時online扣返數咋,
唔係我on99唔知取消戶口拎錢走分分鐘又有官非....
流主自己執生啦...

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-9-29 12:32 AM 發表

你試過?
我上年老母走死亡證出左成個月佢照入數呀,
打比社工先即時online扣返數咋,
唔係我on99唔知取消戶口拎錢走分分鐘又有官非....
流主自己執生啦... ...
我係試過

回覆 引用 TOP

銀行戶口方面
首先 你要知道死者係邊間銀行有戶口
咁就要搵下死者有冇提款卡 存摺 銀行信之類
之後假如搵到存摺(先去銀行打簿) 或 月結單 (要等離世後出之後個份)去金鐘辦理遺產承辦
假如得提款卡 咁你就唔知死者離世當日的結餘 所以你要叫銀行幫你出封信 證明死者離世當日的資產有咩 咁銀行一般都要你提供死者的身份證 死亡證 申請人與死者的關係證明 (出世紙/結婚證書)
建議出左死亡證都要先交俾銀行先凍結帳戶 避免有d自動轉帳繼續扣錢 扣手續費等
如有銀行方向的資料 歡迎PM
(自己係銀行從業員)

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]