• 瀏覽: 3,969
  • 回覆: 23
預算30-35K全包
搵到4粒,睇埋實物都唔太識揀
煩請各位高人指點迷津,比啲意見我
感激不盡!

0.8 D VS2 3EX N $33K
暫時睇最平

0.9 D SI2 3EX N $34K
呢粒有埋GemEx光學證書,全VG

0.83 D VS1 3EX N $35K
呢粒望落好近0.9,但擺左成年

0.8 D VS1 3EX N $35K

熱賣及精選
引用:
原帖由 kaisan2006 於 2020-9-26 04:10 PM 發表

預算30-35K全包
感激不盡!

暫時睇最平

...
第 3,4 粒拍埋你最鍾意邊粒?

引用:
原帖由 kaisan2006 於 2020-9-26 04:10 PM 發表

預算30-35K全包
感激不盡!

暫時睇最平

...
整體來說比例很差,台面太細,我自己認為57-59%為佳,另外太厚。

回覆 引用 TOP

整體來說太低淨度,尤其是羽毛裂紋太低淨度怕很深就大鑊,証書無提供有幾嚴重,一般睇淨度級別去估,太低淨度多數嚴重。

回覆 引用 TOP

引用:

預算30-35K全包
感激不盡!

暫時睇最平

...
整體來說比例嚴重有問題,頭大身細畸形囉,有機會影響火彩。

0.8 D VS1 3EX N $35K
整體來說沒有太大問題,但係vs1算高淨度這粒有3種瑕疵種類唔多理想,可以搵好少少囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s0020926 於 2020-9-26 08:04 PM 發表

第 3,4 粒拍埋你最鍾意邊粒?
第3粒,因為雜質冇第4粒咁明顯,但擺左成年驚有我睇唔到既缺點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-9-26 11:42 PM 發表

整體來說比例嚴重有問題,頭大身細畸形囉,有機會影響火彩。
感謝版主打救🙏 請問係咪第4粒性價比最好

回覆 引用 TOP

我搵多兩粒睇下會唔會好啲

0.91 D VS1 3EX N $41K

0.8 D VS2 3EX N $35K

引用:
原帖由 kaisan2006 於 2020-9-27 12:05 AM 發表

0.8 D VS2 3EX N $35K
整體來說沒有太大問題,網店?天然嘢絕對不能網上買,必須要睇過實物閃不閃、火不火囉!小心中奶鑽。

引用:
原帖由 bobojit 於 2020-9-27 12:13 AM 發表

整體來說沒有太大問題,網店?天然嘢絕對不能網上買,必須要睇過實物閃不閃、火不火囉!小心中奶鑽。
唔係牙,都係樓上鋪,兩粒都睇過,因為初初overbudget,所以睇過就算
如果6粒都係呢兩粒比例好啲? 會唔會90份個粒性價比好少少?

引用:
原帖由 kaisan2006 於 2020-9-27 12:16 AM 發表

唔係牙,都係樓上鋪,兩粒都睇過,因為初初overbudget,所以睇過就算
如果6粒都係呢兩粒比例好啲? 會唔會90份個粒性價比好少少?
你要性價比高,應該E、F就可以,D、E色跟本差不多,兩粒亂龍用肉眼都難分開,80份是性價比最高份數。

回覆 引用 TOP

三萬幾筆直, 不如買粒什形既卡裝好過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaisan2006 於 2020-9-27 12:05 AM 發表

要粒80 D vs2啦,價錢又合適,全粒石比例又唔錯

回覆 引用 TOP

老實講,尼幾粒,就甘睇cert
冇乜野睇到。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]