• 瀏覽: 20,119
  • 回覆: 90
  • 追帖: 1
話說我老豆係有自閉傾向 好驚陌生人 出到街好驚唔敢唔聲成日比人蝦 但對屋企就經常發脾氣 粗口鬧 但念在佢係英國多年勤力搵錢 就算佢衰到帶埋2奶返家 斷正同2奶去旅行 媽都原諒

到呀妹 同老豆性格一樣 冇自理能力 識左個一樣自閉既老公 呀媽極力反對都冇用 佢堅持結婚仲好快生左個女 仲極速離婚

呀媽原本有份工 因為見到個女同奶奶住 住到不和 生到成面暗瘡 污糟邋遢咁返黎 就忍唔住辭職幫佢湊女

以為咁就解決?問題接住落 佢個女同樣驗出有自閉症 髀氣都好大 會蝦人 呀媽湊到好辛苦 加上年紀大 佢做野開始力不從心 但堅持返pt 就係想逃避現實 出去搵人傾下計 所以佢而家又要兼顧湊孫同返工 精神長期唔好 個人好恍惚咁 成日要訓覺
但我妹都唔識感恩 只會怪媽老同冇用 媽又覺得自己前世做錯野 有個咁既老公同女
成個家庭根本大家都好憎大家 冇得解決 我就係中間人 成日聽佢地互講大家不是
只能夠話呢2個人永遠只為屋企帶黎麻煩😡

妹由細到大都好麻煩 細個讀書又話比人打 出黎做野又比人蝦 冇糧出 又成日煩屋企人幫佢搵model 整頭髮 識朋友又比人搵笨 到大個又整件大獲野

個老既呢 就玩包2奶 又識埋d精精失常既人 成日打黎屋企騷擾我地  

冇錢搬 可以點?

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 11:03 AM 發表

話說我老豆係有自閉傾向 好驚陌生人 出到街好驚唔敢唔聲成日比人蝦 但對屋企就經常發脾氣 粗口鬧 但念在佢係英國多年勤力搵錢 就算佢衰到帶埋2奶返家 斷正同2奶去旅行 媽都原諒

到呀妹 同老豆性格一樣 冇自理能力 識左個一樣自閉既老公 呀媽極力反對都冇用 佢堅持結婚仲好快生左個女 仲極速離婚

呀媽原本有份工 因為見到個女同奶奶住 住到不和 生到成面暗瘡 污糟邋遢咁返黎 就忍唔住辭職幫佢 ...
下次 老作唔好咁長

引用:
原帖由 車站靚妹頭 於 2020-9-26 12:29 PM 發表

下次 老作唔好咁長
你憑咩話我老作?完全真人真事

吹水姐 咁認真做乜 你唔係要求人地要認同你講D野系真 先happy

引用:
原帖由 車站靚妹頭 於 2020-9-26 12:43 PM 發表

吹水姐 咁認真做乜 你唔係要求人地要認同你講D野系真 先happy
Ok 你喜歡啦 咁你繼續😒

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 12:52 PM 發表

Ok 你喜歡啦 咁你繼續😒
申請公屋, 為自己著想先,

引用:
原帖由 ohmygoh999 於 2020-9-26 01:01 PM 發表

申請公屋, 為自己著想先,
冇資格呀 抽居屋今期遞表 打算加我媽名去抽 佢聽到好開心咁 話有機會有地方避下 等佢地自己搞掂自己生活 希望抽到啦

Me too

回覆 引用 TOP

有無睇過一單新聞?嫲殺孫

唔好咩都自己攬上身

老豆果邊 發脾氣 鬧人果啲 自己攞個耳塞聽唔到就算
呀妹更加唔洗理 佢已經做左人呀媽 佢當初冇聽呀媽講咁佢宜家自己受返都係正常
嘗試叫下呀媽唔好理呀妹咁多 越係咁呀妹就越依賴你地 要停手喇
小朋友有自閉症應該有睇開醫生 叫呀妹自己跟返

當大家唔係屋企人 係roommate你可能感覺好啲
唔需要為左家庭和諧而繼續聽佢地廢話
佢地同你呻你話唔想聽 聽同唔聽都係一樣唔會變和諧 咁不如唔好再聽 浪費自己時間

老豆啲朋友打電話騷擾就cut電話 cut唔到就瞓覺時間蚊電線 日頭先插返 無聊人打黎照聽
聽1秒就收線係咁多 唔洗放心上

你想改變宜家個情況就要狠心
你唔變 唔洗旨意佢地會變

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2020-9-26 05:04 PM 發表

有無睇過一單新聞?嫲殺孫
有 咪就係悲劇囉 同我而家情況差唔多

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 11:03 AM 發表

呀媽原本有份工 因為見到個女同奶奶住 住到不和 生到成面暗瘡 污糟邋遢咁返黎 就忍唔住辭職幫佢 ...
想搵多啲錢就寫好啲啦,老豆呢兩個字都寫得出。🤭🤭🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xiaokui 於 2020-9-26 06:47 PM 發表

唔好咩都自己攬上身

老豆果邊 發脾氣 鬧人果啲 自己攞個耳塞聽唔到就算
呀妹更加唔洗理 佢已經做左人呀媽 佢當初冇聽呀媽講咁佢宜家自己受返都係正常
嘗試叫下呀媽唔好理呀妹咁多 越係咁呀妹就越依賴你地 要停手喇
小朋友有自閉症應該有睇開醫生 叫呀妹自己跟返

當大家唔係屋企人 係roommate你可能感覺好啲
唔需要為左家庭和諧而繼續聽佢地廢話
佢地同你呻你話唔想聽 聽同唔聽都係 ...
呀媽咩都放唔低 攬晒上身 話幫到佢幾多就幾多 成日話一家人要和諧 幾衰都係一家人 唔好同外人講咁多 要表面做比人睇 個妹就癈 照顧唔到自己同個女 但又怪呀媽照顧不周 話佢又盲又聾

而家妹話要辭職自問照顧返 但問題冇屋住 佢唔做野咪又係屋企好食懶飛 平時已經一星期放2日假 但都唔會湊女 呀媽真係365冇得休息 親戚都話佢好可憐

回覆 引用 TOP

focus喺自己身上啦

呀媽佢完全係攞苦黎辛 佢自己都話幫得幾多得幾多 咁就由呀媽繼續啦
如果你睇唔過眼 想呀媽輕鬆啲 唔係叫你幫呀媽湊外孫 最多幫呀媽做多少少家務 同呀妹有關嘅家務就唔洗做喇唔該 洗碗洗淨佢地個碗就OK
或者平時帶多啲呀媽出去 唔好留喺屋企 比呀媽抖下氣 眼不見為淨
可以嘅話 講多啲自閉症要專業人士/方法照顧果啲野比呀媽知 等呀媽知照顧不當反而會對呢類兒童有反效果呢樣野 逐漸等呀媽自己放手 放唔到都冇計 完全唔關你事

如果呀妹辭職照顧自己個女 而佢又唔比家用你地 咪當施捨個地方佢地住 平時柴米油鹽唔洗預佢地 大家各有各買 唔理佢有冇積蓄啦 冇就叫佢自己賺啦 冇錢學咩人話事
如果呀妹辭職等呀媽養兼照顧外孫 咁叫呀媽安心搵返full time 呀妹係皇帝要就哂佢嘅咩?

呀妹佢平時係點已經唔係問題嘅重點
重點係你自己有咩野想做 你想搬 就草錢 想去旅行 就草錢 想和諧 唔好留喺屋企 唔係掩耳盜鈴 有時啲野真係唔到你理咁解

引用:

“冇錢搬 可以點?“
既來之,則安之。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]