• 瀏覽: 20,237
  • 回覆: 90
  • 追帖: 1
你好孝順  加油 同佢地絕交 照好媽媽就可以

回覆 引用 TOP

又有怪同事,屋企人同樣係怪,只能說妳條命生得怪

回覆 引用 TOP

嚟我到住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xiaokui 於 2020-9-26 06:47 PM 發表

唔好咩都自己攬上身

老豆果邊 發脾氣 鬧人果啲 自己攞個耳塞聽唔到就算
呀妹更加唔洗理 佢已經做左人呀媽 佢當初冇聽呀媽講咁佢宜家自己受返都係正常
嘗試叫下呀媽唔好理呀妹咁多 越係咁呀妹就越依賴你地 要停手喇
小朋友有自閉症應該有睇開醫生 叫呀妹自己跟返

當大家唔係屋企人 係roommate你可能感覺好啲
唔需要為左家庭和諧而繼續聽佢地廢話
佢地同你呻你話唔想聽 聽同唔聽都係 ...
很用心的回覆, 讚, 很難得.

回覆 引用 TOP

有時我地的確唔明佢地係諗緊d咩
不過你老豆包2奶就一定唔抵幫
對你媽好D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 11:03 AM 發表

話說我老豆係有自閉傾向 好驚陌生人 出到街好驚唔敢唔聲成日比人蝦 但對屋企就經常發脾氣 粗口鬧 但念在佢係英國多年勤力搵錢 就算佢衰到帶埋2奶返家 斷正同2奶去旅行 媽都原諒

到呀妹 同老豆性格一樣 冇自理能力 識左個一樣自閉既老公 呀媽極力反對都冇用 佢堅持結婚仲好快生左個女 仲極速離婚

呀媽原本有份工 因為見到個女同奶奶住 住到不和 生到成面暗瘡 污糟邋遢咁返黎 就忍唔住辭職幫佢 ...
我信您。

天下有兩難:登天難,求人更難。

天下有兩苦:黃連苦,貧困更苦。

人間有兩險:山高險,人心更險。

人間有兩薄:春冰薄,人情更薄。

知其難,守其苦,測其險,忍其薄。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站靚妹頭 於 2020-9-26 12:29 PM 發表

下次 老作唔好咁長
嫌長冇人吩咐您睇,下次唔好覆。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站靚妹頭 於 2020-9-26 12:29 PM 發表

下次 老作唔好咁長
冇人迫你睇㗎嘛。老細。下次唔好覆。

回覆 引用 TOP

Tvb 以前有一套叫`閉門一家親´ 我見你篇野有咁多個`閉´字,才唸起此劇.

回覆 引用 TOP

家家有本難唸的經,其實別人可能一直,只不過冇講

回覆 引用 TOP

老豆自閉都可以搵到二奶令到我好自卑

你細妹個女都係自閉可以蝦到你阿媽, 依家佢幾多歲? 

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 10:53 PM 發表

唯有上黎呻下
家中財政寬鬆嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-9-28 02:33 AM 發表

病,會改變人的任何事。
即使係牙痛,頭痛,也可能痛不欲生。
健康的人,冇責任照顧病人。
但,健康的人仇恨病人,係何其不智。
樓主不是仇恨家人,上來呻吓啫…

引用:
原帖由 果個的香腸 於 2020-9-28 07:15 PM 發表

樓主不是仇恨家人,上來呻吓啫…
希望。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 11:03 AM 發表

話說我老豆係有自閉傾向 好驚陌生人 出到街好驚唔敢唔聲成日比人蝦 但對屋企就經常發脾氣 粗口鬧 但念在佢係英國多年勤力搵錢 就算佢衰到帶埋2奶返家 斷正同2奶去旅行 媽都原諒

到呀妹 同老豆性格一樣 冇自理能力 識左個一樣自閉既老公 呀媽極力反對都冇用 佢堅持結婚仲好快生左個女 仲極速離婚

呀媽原本有份工 因為見到個女同奶奶住 住到不和 生到成面暗瘡 污糟邋遢咁返黎 就忍唔住辭職幫佢 ...
好想講我情況同你差不多,我屋企都有同樣負擔,我爸7x,有腦退化,有時正常有時唔正常,間中會失禁,失禁時,好多時我媽善後,最大問題是唔聽我媽講,成日同佢嘈,搞到家嘈屋閉。我還有一個家姐,無做野好幾年,呢幾年主要都係我家姐帶我爸去老人中心、去睇醫生,但最大問題就係我爸都好唔鐘意我姐,好多時又係反抗,搞到我爸、我姐兩個關係唔好!現在我爸老,自理能力差左,每周都會出現一兩次失禁情況,每次我姐、我媽叫佢沖涼,都要嘈一大輪,搞到屋企嘈嘈共,現在日日返工反而仲寧靜,我都想搬出去住,就係因為窮,有頭發邊個想做辣理,我都想我爸住老人院,政府的唔知排到幾耐,私人院舍又能力有限!😔

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]