• 瀏覽: 20,238
  • 回覆: 90
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 xiaokui 於 2020-9-26 09:18 PM 發表

focus喺自己身上啦

呀媽佢完全係攞苦黎辛 佢自己都話幫得幾多得幾多 咁就由呀媽繼續啦
如果你睇唔過眼 想呀媽輕鬆啲 唔係叫你幫呀媽湊外孫 最多幫呀媽做多少少家務 同呀妹有關嘅家務就唔洗做喇唔該 洗碗洗淨佢地個碗就OK
或者平時帶多啲呀媽出去 唔好留喺屋企 比呀媽抖下氣 眼不見為淨
可以嘅話 講多啲自閉症要專業人士/方法照顧果啲野比呀媽知 等呀媽知照顧不當反而會對呢類兒童有反效果呢樣 ...
多謝你開解 我平時都有幫手做家務 但我媽好古怪 佢好中意由朝到晚都不停搵家務做 又話人幫手做左都做唔好 我都算數了 唔頂嘴 放假一定同佢食佢想食既野 但個孫一樣要痴實佢加煩音 想同佢安樂d行街都唔得 個孫真係野蠻到不得了
我妹有排冇做野 真係由朝到晚唔郁 搞到媽好激氣 我都做唔到d咩 我知一個願打一個願捱都冇法子

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87er 於 2020-9-26 09:59 PM 發表

“冇錢搬 可以點?“
既來之,則安之。
唯有上黎呻下

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 01:05 PM 發表

冇資格呀 抽居屋今期遞表 打算加我媽名去抽 佢聽到好開心咁 話有機會有地方避下 等佢地自己搞掂自己生活 希望抽到啦
兩母囡(子?)住?伯母咪又係會心軟湊外孫……分開住當有地方畀伯母抖下都好嘅不過如妳所言抽到先得囉。

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 11:03 AM 發表

話說我老豆係有自閉傾向 好驚陌生人 出到街好驚唔敢唔聲成日比人蝦 但對屋企就經常發脾氣 粗口鬧 但念在佢係英國多年勤力搵錢 就算佢衰到帶埋2奶返家 斷正同2奶去旅行 媽都原諒

到呀妹 同老豆性格一樣 冇自理能力 識左個一樣自閉既老公 呀媽極力反對都冇用 佢堅持結婚仲好快生左個女 仲極速離婚

呀媽原本有份工 因為見到個女同奶奶住 住到不和 生到成面暗瘡 污糟邋遢咁返黎 就忍唔住辭職幫佢 ...
咁多問題,到最後只係一個⋯冇錢! 去搵錢囉!

回覆 引用 TOP

我屋企都係7國咁亂

早年搬左出黎, 除左每月仲俾到家用, 咩都唔理, 你唔煩我我亦唔煩你

有D親人覺得老馮咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 01:05 PM 發表

冇資格呀 抽居屋今期遞表 打算加我媽名去抽 佢聽到好開心咁 話有機會有地方避下 等佢地自己搞掂自己生活 希望抽到啦
全屋最幸運係你。
佢哋有病,你係最親親人,唔痛愛佢哋,仲要公審?
其實,你冇能力獨立,一樣係50步笑百步。
同是可憐人,何不好好珍惜。

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 11:03 AM 發表

話說我老豆係有自閉傾向 好驚陌生人 出到街好驚唔敢唔聲成日比人蝦 但對屋企就經常發脾氣 粗口鬧 但念在佢係英國多年勤力搵錢 就算佢衰到帶埋2奶返家 斷正同2奶去旅行 媽都原諒

到呀妹 同老豆性格一樣 冇自理能力 識左個一樣自閉既老公 呀媽極力反對都冇用 佢堅持結婚仲好快生左個女 仲極速離婚

呀媽原本有份工 因為見到個女同奶奶住 住到不和 生到成面暗瘡 污糟邋遢咁返黎 就忍唔住辭職幫佢 ...
你而家住咪自己一間房啊?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 10:53 PM 發表

唯有上黎呻下
冇問題呻咗舒服啲就呻啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-9-27 05:03 PM 發表

全屋最幸運係你。
佢哋有病,你係最親親人,唔痛愛佢哋,仲要公審?
其實,你冇能力獨立,一樣係50步笑百步。
同是可憐人,何不好好珍惜。
你好有道理呀,一個人嘅健康好重要。

引用:
原帖由 1993nice 於 2020-9-28 02:20 AM 發表

你好有道理呀,一個人嘅健康好重要。
病,會改變人的任何事。
即使係牙痛,頭痛,也可能痛不欲生。
健康的人,冇責任照顧病人。
但,健康的人仇恨病人,係何其不智。

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-9-28 02:33 AM 發表

病,會改變人的任何事。
即使係牙痛,頭痛,也可能痛不欲生。
健康的人,冇責任照顧病人。
但,健康的人仇恨病人,係何其不智。
嗯,係道理,如果一個人有病也會影響好多問題出嚟,包括情緒脾氣做人樂唔樂觀⋯⋯

回覆 引用 TOP

老老實實,
流主比幾錢家用?
養得起頭嗎??

回覆 引用 TOP

人要識得放手,
事情不是樣樣都由你來管!
放手後又是外一片天空!

回覆 引用 TOP

引用:

是旦搵份包住嘅工走人啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]