• 瀏覽: 19,110
  • 回覆: 237
  • 追帖: 2
孝也唔系遷就,你對孝慨理解太過於偏激左

靜待花開花落,又系一春。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2020-9-29 05:53 PM 發表

邊關事呢!人地字窮都講到個月亮都圓過人。
中國無愛字咩?中國人一樣可以用愛字表達。想形容得更貼切可以用父慈子孝呢四字成語。
愛同孝  唔一樣喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜深の貓 於 2020-9-24 05:15 發表

孝順某程度已經係種道德綁架.
某D宗教直頭要將凡不孝者打入18層地獄咁滯.
家家有本難念的經, 好人好姐家庭既仔女當然自然會孝順啦, 咁如果唔係呢?
點解做仔女郁少少, 係郁少少,  講野大聲少少, 頂撞一兩句就已經俾世人標籤為不孝?
咁父母呢? 父母點對仔女都完全唔受規管咁架喎, 打又得鬧又得, 呼呼喝喝,單單打打,俾說話又得!
又唔見有種道德鬧父母"不愛"? 道得撚全部啞晒?
...
家家有本難唸的經,個個家長都唔同,確實有D長輩如你所講,但吾身受之於父母,意見不同時唯有避之則安,算啦可以話自己搬出去嘍

回覆 引用 TOP

你去廢登洗佢哋腦啦,佢地岩聽呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2020-9-26 12:08 AM 發表

外國無孝呢個字

只有愛
愛係互相, 唔係單向(孝)
盲孝,真係不得了.
申請做奴一樣.

回覆 引用 TOP

多讀孝經

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜深の貓 於 2020-9-24 05:15 AM 發表

家家有本難念的經, 好人好姐家庭既仔女當然自然會孝順啦, 咁如果唔係呢?
點解做仔女郁少少, 係郁少少,  講野大聲少少, 頂撞一兩句就已經俾世人標籤為不孝?
咁父母呢? 父母點對仔女都完全唔受規管咁架喎, 打又得鬧又得, 呼呼喝喝,單單打打,俾說話又得!
...
現今世道所謂孝順指標已變為更單向化,步出社會後,不問父母攞錢(借)生活,不問父母攞錢(借)買樓,不令父母操心勞累(照顧下一代),有空致電或視象問候,過節回家一聚已是盡孝,當然做得更多更好,因為香港生活要自供自給對仍在生活將來打拼是沒些時間,除非生長家庭已是富裕或中層家庭。

回覆 引用 TOP

樓主呢啲說話嘅態度就係證明咗香港教育嘅失敗,社會風氣越來越敗壞, 以前被認為香港人高質素嘅形象蕩然無存。 而家好多香港人,對人講說話不分尊卑,態度囂張。 連電視大班月餅賣廣告都係個細路向住老豆 態度囂張 指指點點

回覆 引用 TOP

等第時佢D仔女咁樣對佢

回覆 引用 TOP

教育失德
攞社會少量衰父母例子嚟證明子女不用孝順。

回覆 引用 TOP

教育失德
攞社會少量衰父母例子嚟證明子女不用孝順。

回覆 引用 TOP

甚麽綁架? 最低限度係一種 子女對父母嘅回饋。
父母無條件將你教育成人,孝唔孝順在乎自願,冇法律約束!

回覆 引用 TOP

樓主及一般港人絕對缺乏家庭溫暖及正常道德觀念!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜深の貓 於 2020-9-24 05:15 AM 發表

...
係大陸,唔供養父母係犯刑法呀。

2。賣淫係個人野,唔比賣淫已係道德綁架啦!

3。嫖娼又係個人野,唔比嫖亦係道德綁架啦!

4。食大麻、吸毒,墮胎都禁,又係道德綁架

回覆 引用 TOP

引用:

...

咁唔係啦,可以報警虐兒。又或者打返佢囉

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]