• 瀏覽: 19,109
  • 回覆: 237
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 夜深の貓 於 2020-9-24 05:15 AM 發表

孝順某程度已經係種道德綁架.
某D宗教直頭要將凡不孝者打入18層地獄咁滯.
家家有本難念的經, 好人好姐家庭既仔女當然自然會孝順啦, 咁如果唔係呢?
點解做仔女郁少少, 係郁少少,  講野大聲少少, 頂撞一兩句就已經俾世人標籤為不孝?
咁父母呢? 父母點對仔女都完全唔受規管咁架喎, 打又得鬧又得, 呼呼喝喝,單單打打,俾說話又得!
又唔見有種道德鬧父母"不愛"? 道得撚全部啞晒?
...
你出帖實俾人罵,呢度好多藍人㗎。
基本上孝順睇人,唔通父母做壞事,殺人放火你又當睇唔到咩。真係太差嗰啲父母早啲離開佢地啦!
我以前有個老師10幾歲就計劃定~離家出走,最後佢成為左一個老師。
養不教父之過。無養過你,冇照顧過你,嗰啲可以叫做屋企人咩?
百行以孝為先,係百行。千行就唔係啦!

曹操都講為才是舉。
有能力就好離開有問題嘅父母。出面成個天空一片藍。

引用:
原帖由 日子都係要捱 於 2020-9-26 07:35 PM 發表

基本上孝順睇人,唔通父母做壞事,殺人放火你又當睇唔到咩。真係太差嗰啲父母早啲離開佢地啦!
我以前有個老師10幾歲就計劃定~離家出走,最後佢成為左一個老師。

曹操都講為才是舉。
有能力就好離開有問題嘅父母。出面成個天空一片藍。 ...
你用D極端例子嚟講就冇得講啦, 正如我都可以講仔女殺人放火, 父母應該點樣處理。
唔係個個父母都殺人放火嘅。

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。
因為我冇好嘅父母,所以我體諒唔到好嘅父母對仔女係點。

正如有啲人~生於一個唔好嘅家庭,所以一直都唔敢開始~建立一個屬於自己的家。

去到某個年紀,已經唔想再去批評人,聽埋聽埋,
香港10個家庭,基本上6個都係家家有本難念的經。

仲可以講啲咩,總之一切靠自己,千祈唔好話為個家~付出曬所有。
記住,呢個係你阿媽嘅家,你阿爸嘅家,但唔一定係屬於你嘅家。

人只需要為自己負責就夠

引用:
原帖由 日子都係要捱 於 2020-9-26 07:35 PM 發表

曹操都講為才是舉。
有能力就好離開有問題嘅父母。出面成個天空一片藍。 ...
人有好人壞人,所以父母都有好有壞。沒有愛,只要錢,身心寧去虐待子女的父母唔知多唔多?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jie_du_pian 於 2020-9-24 11:20 PM 發表

現今世代,俾得愈多錢=愈孝順,唔俾=不孝
以前世代,俾得愈多錢=愈孝順,唔俾=不孝

現今世代,唔食住父母嘅=孝順,俾 = 十分孝順

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2020-9-26 07:56 PM 發表

你用D極端例子嚟講就冇得講啦, 正如我都可以講仔女殺人放火, 父母應該點樣處理。
唔係個個父母都殺人放火嘅。
同意。
真系cls...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜深の貓 於 2020-9-24 05:15 AM 發表

家家有本難念的經, 好人好姐家庭既仔女當然自然會孝順啦, 咁如果唔係呢?
點解做仔女郁少少, 係郁少少,  講野大聲少少, 頂撞一兩句就已經俾世人標籤為不孝?
咁父母呢? 父母點對仔女都完全唔受規管咁架喎, 打又得鬧又得, 呼呼喝喝,單單打打,俾說話又得!
...
好L簡單!
你只要做到生你父母出黎,你就可以要求父母孝順你。亦可以道德綁架你父母。
天理係,爺死,父死,子死。
你係要,子死,父死,爺死。
仲要問點解?
你用少少時間,好好想下。

引用:
原帖由 thunderpig 於 2020-9-25 09:39 AM 發表

都應該係,做人父母後會發現原來父母真係可以為小朋友付出所有。
Agree
但係今日有好多小朋友係腦生草,
激L死你...

引用:

...
做人應該要孝順父母,幾千年前傳落嚟都係咁,唔係道德綁架嘅問題,假如將來你有仔女咁樣待你又得唔得呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-9-27 05:09 PM 發表

好L簡單!
你只要做到生你父母出黎,你就可以要求父母孝順你。亦可以道德綁架你父母。
天理係,爺死,父死,子死。
你係要,子死,父死,爺死。
仲要問點解?
你用少少時間,好好想下。 ...
做人係要有孝心好,心地也要好啲無論待朋友或者家人。

引用:
原帖由 1993nice 於 2020-9-28 02:08 AM 發表

做人係要有孝心好,心地也要好啲無論待朋友或者家人。
向善之心,或遲,或早。
要經歷,才深會。

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-9-28 02:37 AM 發表

向善之心,或遲,或早。
要經歷,才深會。
明白,你係一個好講道理嘅人,唔同有啲人說話難聽。

引用:
原帖由 1993nice 於 2020-9-28 02:41 AM 發表

明白,你係一個好講道理嘅人,唔同有啲人說話難聽。
多謝師兄認同。

回覆 引用 TOP

引用:

...
同意, 但問題, 道德綁架的前提, 係要你認同孝順呢個道德, 咁先綁架到你
有人綁走你家人, 叫你俾錢, 但你都唔CARE 果個人, 唔會俾錢, 咁綁唔綁到你? 綁唔到

所以"不孝" 呢樣野, 只要你唔CARE , 就唔成立。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2020-9-26 12:08 AM 發表

外國無孝呢個字

只有愛
愛係互相, 唔係單向(孝)
邊關事呢!人地字窮都講到個月亮都圓過人。
中國無愛字咩?中國人一樣可以用愛字表達。想形容得更貼切可以用父慈子孝呢四字成語。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]