• 瀏覽: 19,108
  • 回覆: 237
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 jie_du_pian 於 2020-9-25 12:41 AM 發表

我見我身邊好多富裕家庭都咁,窮人反而幾千都夠洗,富裕家庭多多都唔夠孝順
愈來愈多人識道德綁架,上有高堂下有子女果班最慘
可能你指的 富裕家庭 並不 富裕, 我媽每月不用我比家用 還每月比4萬零用錢我的。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-25 10:33 AM 發表

可能你指的 富裕家庭 並不 富裕, 我媽每月不用我比家用 還每月比4萬零用錢我的。
咁你媽勁,佢冇道德綁架你。

引用:
原帖由 jie_du_pian 於 2020-9-25 11:01 AM 發表

咁你媽勁,佢冇道德綁架你。
佢D錢根本洗唔哂, 成日買 冬蟲草 海味 鮑魚 比我食, 一個月淨係煲湯都花 一萬蚊。

剛剛又比左幾百叫我買月餅食。

主要係我搵唔到咩錢,我覺得可以比家用 都係 能力嘅一種,你應該自豪。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 thunderpig 於 2020-9-25 09:39 AM 發表

都應該係,做人父母後會發現原來父母真係可以為小朋友付出所有。
父母管教仔女, 係份內事, 你唔做錯嘢, 父母點會鬧你?人心肉造, 你對父母有禮D, 得閒多D關愛父母, 佢哋點會鬧你咁多?

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jie_du_pian 於 2020-9-24 11:17 PM 發表

中國人好識咁綁架人架啦,但又唔記得咗要父慈先會子孝喎
外國無孝呢個字

只有愛
愛係互相, 唔係單向(孝)

引用:
原帖由 sowina 於 2020-9-24 08:03 PM 發表

老實講,某程度上我有d buy樓主。老豆老母淨係識得話仔女要點點點,人地d 仔女點樣叻,都sai 9氣,自己冇本事搵錢仲好意思去嘈仔女,自己咁能勁又唔見你地出人頭地。

所以我都覺得孝順真係sai 9氣,所謂孝順咪就係唔該準時俾家用囉。 ...
讚別人其實只係表達方式, 希望激發起子女既鬥心, 力爭上游.
不過有時傷左自尊心既話, 反而適得其反.

回覆 引用 TOP

其實仔女健康開心,唔使我養就已經好孝順,俾錢只係小小心意,如果父母用孝順嚟威迫仔女俾錢,咁樣其實只係一種交易 。
有啲人會話比到家用係一種能力認同,其實都係一種思想綁架。就好似啲黃屍咁,你俾錢貨金先係好人。
我就唔需要個仔俾錢我,但係我老婆就好想個仔俾錢佢,好明顯係用家用呢兩個字去道德綁架個仔。只不過手掌又係肉手背又係肉,根本我不能出聲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2020-9-26 12:08 AM 發表

外國無孝呢個字

只有愛
愛係互相, 唔係單向(孝)
對佢有利益嗰時先至會講外國,例如美國自由。講錢嗰時又要講孝順,又要變返中國。

個個都話孝順仔好
但我一直揀男人都唔會揀孝順
慈母裙腳都無好結果
同家人關係融洽 人品好就夠

有2個朋友例子:
1.  30尾男有個精神病母,多年前離婚一直放唔下,日日喺屋企鬧情緒,幾個仔女40-50都無結婚宅在家,我朋友係唯一有正職,打2份工照顧屋企人,唔搬出去因放唔低屋企,識親女朋友就俾佢媽質疑條件咁差,邊會有女仔真心鐘意佢,造成我朋友性格自卑。
2.  近30男搵到錢,單親長大,但稱媽媽其實唔太關心佢,仔識到女友準備結婚,媽媽表示婚後不宜同住,要求先買一層樓俾佢養老,而我朋友竟然同意。
(以上百分百真人真事)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dickinson1020 於 2020-9-26 07:39 AM 發表

對佢有利益嗰時先至會講外國,例如美國自由。講錢嗰時又要講孝順,又要變返中國。
孝同錢成正比。。

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2020-9-26 08:59 AM 發表

孝同錢成正比。。
然後啲人又會搵啲比好多家用嘅例子出嚟話俾你聽佢係孝順,總之冇錢就唔孝順啦

回覆 引用 TOP

能夠比家用, 證明佢掂, 難道有錢唔比好D? 唔需要講到綁架咁難聽。

回覆 引用 TOP

充滿愛嘅溫暖家庭,仔女自然孝順
出現不孝仔女,有問題都係父母

幾年前喺家事版睇過一個post,個仔不孝唔願意供養老母,老母唯有賣咗層樓搬去老人院,院舍費用賣樓錢嚟扣,老母愈長命,結果個仔要做無殼蝸牛,所以我信因果循環。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 September_W 於 2020-9-26 05:28 PM 發表

充滿愛嘅溫暖家庭,仔女自然孝順
出現不孝仔女,有問題都係父母
好多嘢都係好多因素做成。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]