• 瀏覽: 19,107
  • 回覆: 237
  • 追帖: 2
孝順某程度已經係種道德綁架.
某D宗教直頭要將凡不孝者打入18層地獄咁滯.
家家有本難念的經, 好人好姐家庭既仔女當然自然會孝順啦, 咁如果唔係呢?
點解做仔女郁少少, 係郁少少,  講野大聲少少, 頂撞一兩句就已經俾世人標籤為不孝?
咁父母呢? 父母點對仔女都完全唔受規管咁架喎, 打又得鬧又得, 呼呼喝喝,單單打打,俾說話又得!
又唔見有種道德鬧父母"不愛"? 道得撚全部啞晒?
所以話人不孝,我認為已經係種道德綁架!!

一睇就知樓主未有小朋友。。。。。。

樓主應該好不孝先有感而發

回覆 引用 TOP

家庭系人生慨港灣
所謂家和萬事興
一家人和和美美其樂融融

回覆 引用 TOP

所以咪教育失敗囉, 樓主 連 道德 是什麼都不認識!

冇人叫你一定要 孝順父母 架, 你可以唔孝順架, 好自由,當然別人亦有話你 不孝 嘅自由。

世界大把衰父母啦, 大把人離開永不見面,你都可以架!

老實講,某程度上我有d buy樓主。老豆老母淨係識得話仔女要點點點,人地d 仔女點樣叻,都sai 9氣,自己冇本事搵錢仲好意思去嘈仔女,自己咁能勁又唔見你地出人頭地。

所以我都覺得孝順真係sai 9氣,所謂孝順咪就係唔該準時俾家用囉。

孝順系傳統美德,一家人喺一起相親相愛

引用:
原帖由 sowina 於 2020-9-24 08:03 PM 發表

老實講,某程度上我有d buy樓主。老豆老母淨係識得話仔女要點點點,人地d 仔女點樣叻,都sai 9氣,自己冇本事搵錢仲好意思去嘈仔女,自己咁能勁又唔見你地出人頭地。

所以我都覺得孝順真係sai 9氣,所謂孝順咪就係唔該準時俾家用囉。 ...
孝唔孝順,都要比家用!

中國人好識咁綁架人架啦,但又唔記得咗要父慈先會子孝喎

引用:
原帖由 sowina 於 2020-9-24 08:03 PM 發表

所以我都覺得孝順真係sai 9氣,所謂孝順咪就係唔該準時俾家用囉。 ...
錢等同孝心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-24 09:30 PM 發表

孝唔孝順,都要比家用!
現今世代,俾得愈多錢=愈孝順,唔俾=不孝

引用:
原帖由 jie_du_pian 於 2020-9-24 11:20 PM 發表

現今世代,俾得愈多錢=愈孝順,唔俾=不孝
窮人家庭吧, 小康家庭都不會這樣, 父母沒錢也沒辦法,係比較緊張家用。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-25 12:24 AM 發表

窮人家庭吧, 小康家庭都不會這樣, 父母沒錢也沒辦法,係比較緊張家用。
我見我身邊好多富裕家庭都咁,窮人反而幾千都夠洗,富裕家庭多多都唔夠孝順
愈來愈多人識道德綁架,上有高堂下有子女果班最慘

父母係家庭內維持秩序的人, 維持秩序的人, 就要維護權威。 

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 青天上的一舊雲 於 2020-9-24 09:24 AM 發表

一睇就知樓主未有小朋友。。。。。。
都應該係,做人父母後會發現原來父母真係可以為小朋友付出所有。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]