• 瀏覽: 28,120
  • 回覆: 320
  • 追帖: 5
我父母結婚40年,一家人一直關係好好。老豆近年返大陸做生意,最近比我同我妹發現佢包二奶,我地問老豆想點,老豆話﹕「慢慢甩,唔好刺激人地。」我地比時間老豆處理,點知原來佢仲日日同二奶講電話好happy。後來我地踢爆老豆,老豆就講大話話無再講電話,原來轉為同二奶WECHAT,始終唔肯甩。

我老豆已70歲,個二奶只是貪佢D錢,但老豆唔認,話無錢銀瓜葛,仲反話我地煩。但又比我地發現佢成日匯錢比個二奶,我地點講佢都唔醒,仲話「人地有錢過你呀」。

我地好心痛,因為我老豆一直都好慳,自己多年黎食都唔捨得食,但就對外人好疏爽,連佢D親弟妹都呃佢錢。我地心痛老豆遲早會比人呃晒成副身家,臨老過唔到世。

有次個二奶打黎,剛好我聽電話,個二奶竟然鬧我小事化大,話男人搵女人好平常,唔搵女人只係佢無本事,激死我。

我想請問我而家有乜野可以做?有無辦法令我老豆醒覺?

引用:
原帖由 yemichelle 於 2020-9-23 04:48 PM 發表

我父母結婚40年,一家人一直關係好好。老豆近年返大陸做生意,最近比我同我妹發現佢包二奶,我地問老豆想點,老豆話﹕「慢慢甩,唔好刺激人地。」我地比時間老豆處理,點知原來佢仲日日同二奶講電話好happy。後來我地踢爆老豆,老豆就講大話話無再講電話,原來轉為同二奶WECHAT,始終唔肯甩。

我老豆已70歲,個二奶只是貪佢D錢,但老豆唔認,話無錢銀瓜葛,仲反話我地煩。但又比我地發現佢成日匯錢比個二奶 ...
咁佢對你阿媽點?

引用:
原帖由 yemichelle 於 2020-9-23 04:48 PM 發表

我老豆已70歲,個二奶只是貪佢D錢,但老豆唔認,話無錢銀瓜葛,仲反話我地煩。但又比我地發現佢成日匯錢比個二奶 ...
有時絕情啲
Quit咗佢囉

如有私樓及有啲錢,就要睇緊啲。
可以的話試吓架空或減少佢嘅金錢支出 (佢話會同二奶減少來往)。
如佢已同屋企人無乜感情嘅話,再絕啲就叫佢搬番大陸同二奶一齊住吧!

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-23 05:39 PM 發表

咁佢對你阿媽點?
像普通人一般,反而阿媽40年來對老豆好好,持家有道,就算而家知道佢有二奶,阿媽都原諒老豆,話老豆咁多年對個家有貢獻,唔好趕老豆走。

引用:
原帖由 Sinki 於 2020-9-23 05:49 PM 發表

有時絕情啲
Quit咗佢囉
我地做唔到咁絕,始終係老豆,佢幾十年對我地一家好好,只是自從返左大陸之後變成另一個人,講大話唔眨眼,勸極佢都聽唔入耳。

引用:
原帖由 uncletea 於 2020-9-23 09:26 PM 發表

如有私樓及有啲錢,就要睇緊啲。
可以的話試吓架空或減少佢嘅金錢支出 (佢話會同二奶減少來往)。
如佢已同屋企人無乜感情嘅話,再絕啲就叫佢搬番大陸同二奶一齊住吧! ...
我有同老豆講過,如果你已經唔愛阿媽,你就返大陸同個二奶一齊囉,我地成全你,只要你開心就好,但老豆又唔走,我都唔知佢究竟想點。

引用:
原帖由 yemichelle 於 2020-9-23 11:41 PM 發表

像普通人一般,反而阿媽40年來對老豆好好,持家有道,就算而家知道佢有二奶,阿媽都原諒老豆,話老豆咁多年對個家有貢獻,唔好趕老豆走。
咁就聽阿媽話,反正佢都70歲。

你老豆有無錢同樓?依家住緊既地方是否已購買?
如果你老豆有錢同樓,你諗辦法將錢同樓盡量過到自己同啊妹手,(都唔好比你啊媽揸手,佢太心軟,易比你老豆拎返)。

咁做既原因係,如果將來你老豆比個大陸二奶呃哂d錢,起碼你同屋企人,同埋你老豆將來都有些少錢用,唔洗訓街,生活艱難。

你老公做左咁多年好老公,男人咁耐先發現後生大陸女人逗人的本領同新鮮感,一次難忘同70歲佢又覺得果頭近,想曳一鑊既心感下,你同屋企人好難改變到佢。

現在最重要的是要係你老豆比二奶呃哂佢既錢前,你先呃哂佢既錢先(幫佢保管住先),
之後佢可能會嬲左你,但你要忍辱負重。

同埋另一方面,你要同你老豆不停講(要平心靜氣/逗),同佢講:你老豆不如試下,過哂d錢比我地,睇下大陸個女人係未對你咁真心?

好多大陸女人都係貪香港d咸濕啊爸d錢姐,
如果係比佢發現原來個啊伯係死窮鬼,佢仲走得快過你啊爸。

引用:
原帖由 夜高白襪 於 2020-9-24 12:42 AM 發表

你老豆有無錢同樓?依家住緊既地方是否已購買?
如果你老豆有錢同樓,你諗辦法將錢同樓盡量過到自己同啊妹手,(都唔好比你啊媽揸手,佢太心軟,易比你老豆拎返)。

咁做既原因係,如果將來你老豆比個大陸二奶呃哂d錢,起碼你同屋企人,同埋你老豆將來都有些少錢用,唔洗訓街,生活艱難。

你老公做左咁多年好老公,男人咁耐先發現後生大陸女人逗人的本領同新鮮感,一次難忘同70歲佢又覺得果頭近,想曳一鑊既心感下,你同 ...
我地唔係貪老豆d錢,只係睇唔過眼,佢成世人搵錢搵得咁辛苦,臨老比人呃晒真係好唔抵。老豆個人鍾意聽好聽既說話,又自以為是,我地話個女人只係貪你d錢,老豆話:「無人呃得到我!」我都唔知點樣可以令老豆相信我地。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-24 12:31 AM 發表

咁就聽阿媽話,反正佢都70歲。
我地都無諗過要趕老豆走,只係而家眼前呢個男人成個人變晒,連眼神都變埋,親人既說話完全聽唔入耳,信晒個二奶。阿媽嫁左佢40年,一隻戒指仔都無,佢竟然買10幾廿萬周大福金器比個二奶,仲話普通朋友,講大話唔眨眼,完全唔係以前既老豆。

無錢自然就夢醒~ 你老豆69應該硬唔到,而家係尋求心靈上既安慰.
你地姐妹做佢心靈上既慰藉對象..應該可以解決問題

引用:
原帖由 yemichelle 於 2020-9-24 09:39 AM 發表

我地都無諗過要趕老豆走,只係而家眼前呢個男人成個人變晒,連眼神都變埋,親人既說話完全聽唔入耳,信晒個二奶。阿媽嫁左佢40年,一隻戒指仔都無,佢竟然買10幾廿萬周大福金器比個二奶,仲話普通朋友,講大話唔眨眼,完全唔係以前既老豆。 ...
咁佢好愛個二奶麻⋯

回覆 引用 TOP

一個願打,一個願捱,唉...

唯有難為媽媽上演戲碼,一哭,二鬧,三上吊...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]