• 瀏覽: 6,532
  • 回覆: 52
  • 追帖: 2
間屋係我爸名 我地全家都有戶藉 但爸媽年紀開始大 生活每日只係食同訓 一日訓好長時間 開始腦退化咁 脾氣好怪  關係又唔係咁好 我一直好想自己住 但買唔到樓 居屋都係抽唔到 有冇人同我case一樣?如果最後我都被迫離開單位 而家就盡量要儲蓄多d 準備租屋住了

得你一個? 綠表買居屋lo

引用:
原帖由 craiglam 於 2020-9-22 12:50 PM 發表

得你一個? 綠表買居屋lo
我有個妹 唔生性 冇獨立能力 離左婚有個女同我地住緊 佢排緊公屋 屋企人唔肯用綠表抽 話咁老先供樓供唔到 如果我同妹一齊供 又話怕到時我地會為層樓嘈交

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-22 12:41 PM 發表

間屋係我爸名 我地全家都有戶藉 但爸媽年紀開始大 生活每日只係食同訓 一日訓好長時間 開始腦退化咁 脾氣好怪  關係又唔係咁好 我一直好想自己住 但買唔到樓 居屋都係抽唔到 有冇人同我case一樣?如果最後我都被迫離開單位 而家就盡量要儲蓄多d 準備租屋住了 ...
戶主過身後,  子女雖然要從新審查,  但既然你有資格抽居屋, 審查應該會pass. 你應該仍有公屋戶籍.  
最差情況是, 大屋搬細屋. 但應不用租屋的.

睇漏左, 原來你同阿妹住?
咁可能你要搬了.
戶主過身後, 你地要選擇邊個做戶主. 如果佢做戶主, 有可能踢走你.

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-9-22 05:20 PM 發表

戶主過身後,  子女雖然要從新審查,  但既然你有資格抽居屋, 審查應該會pass. 你應該仍有公屋戶籍.  
最差情況是, 大屋搬細屋. 但應不用租屋的.
我仲以為會以申請公屋資格咁審查添 搬細屋我預左架 應該既

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-9-22 05:23 PM 發表

睇漏左, 原來你同阿妹住?
咁可能你要搬了.
戶主過身後, 你地要選擇邊個做戶主. 如果佢做戶主, 有可能踢走你.
佢本身同個女排緊公屋 唔會同我爭吧

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-22 07:42 PM 發表

發夢啦
佢同女排,3,5,7年唔定,又唔知派邊
舊屋住慣住熟,唔爭? 儍的嗎

引用:
原帖由 20687254 於 2020-9-22 08:39 PM 發表

發夢啦
同意,
依家公屋排六七年,
唔爭? 儍的嗎....
如果父母兩腳一申,
是但一個父母夠65(還在世)仲可以hold間大舊屋
如果父母兩個都走,
除非餘下人員全部肯一齊住,
必定強制分戶,
流主只一人肯定100%必須遷岀至一人單位,
如收入資產過上限真係乜都冇。
舊屋住慣住熟唔想走???
咪天真....

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-22 07:39 PM 發表

我仲以為會以申請公屋資格咁審查添 搬細屋我預左架 應該既
申請公屋審查既入息低好多.
但戶主走左, 要踢人走, 係用富戶審查. 鬆好多.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-22 07:42 PM 發表

父母會俾你地住.
但如果父母走左, 倆姐妹係唔係信得過對方先?
如果我係佢, 聽到你話想買樓, 即係你可能會拎公屋去抽居屋, 萬一真係抽到, 你會唔會俾你妹住?
我一定同你爭公屋戶主.

引用:
原帖由 20687254 於 2020-9-22 08:39 PM 發表

發夢啦
我都唔知呀 未發生 佢排緊第3年了
2老暫時都健康 只係行動慢左好多成日要訓

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-9-22 10:36 PM 發表

同意,
依家公屋排六七年,
唔爭? 儍的嗎....
如果父母兩腳一申,
如果父母兩個都走,
必定強制分戶,
咪天真.... ...
唔係必定強制分戶. 那有咁好, 分多間公屋?  
而係只得一間, 佢地自己決定邊個做戶主.  一唔一齊住.
如果傾唔掂, 其中一方要去排公屋.
一係自己申請, 一係用分戶申請, 但用分戶申請都係要等, 可能也是三五七年.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-9-22 10:36 PM 發表

同意,
依家公屋排六七年,
唔爭? 儍的嗎....
如果父母兩腳一申,
如果父母兩個都走,
必定強制分戶,
咪天真.... ...
我搬細屋冇所謂的 強制分戶仲好 我中意一個人住 但資產我唔知佢點計超唔超出啫 我雖然唔富

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-9-23 09:27 AM 發表

父母會俾你地住.
但如果父母走左, 倆姐妹係唔係信得過對方先?
如果我係佢, 聽到你話想買樓, 即係你可能會拎公屋去抽居屋, 萬一真係抽到, 你會唔會俾你妹住?
我一定同你爭公屋戶主. ...
我冇諗住用綠表抽 用白表單人算 雖然機會好低 但我唔想比人覺得我攞著數 而且我比較中意一個人住

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]