• 瀏覽: 9,744
  • 回覆: 55
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-22 12:41 PM 發表

間屋係我爸名 我地全家都有戶藉 但爸媽年紀開始大 生活每日只係食同訓 一日訓好長時間 開始腦退化咁 脾氣好怪  關係又唔係咁好 我一直好想自己住 但買唔到樓 居屋都係抽唔到 有冇人同我case一樣?如果最後我都被迫離開單位 而家就盡量要儲蓄多d 準備租屋住了 ...
儲多個錢傍身好~

熱賣及精選
引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-26 10:38 PM 發表

我睇到有講呀 你再望下啦
如果可以抽居屋好啊

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-9-27 09:57 PM 發表

你父母好後生,
其實你個case係唔洗冧,
依家老人平均都八十幾歲先走,
房屋處有條例戶主滿65,
一個人住大房都不用搬,
我冧你個姊妹上到樓你父母都係七十左右,
舊屋你同父母有排住,
直到你父母touch wood真係走晒,
你就要迫遷一人單位。
仲有如你父母走時你又夠65,
房屋處冇改例,你又可以繼續住大屋。
真係完全perfect....
正路係唔洗冧 ...
原來要咁多條件㗎

引用:
原帖由 KAYKAY2323 於 2020-9-27 08:10 PM 發表

姐係點 唔明 戶主過左身姐係冇左間公屋?
事實上, 如果戶主過左身, 另一半都可能係長者或退休人士. 難道要踢佢走?
也有人可能三十幾歲有意外過左身, 另一半係家庭主婦及幾歲大小朋友. 難道要踢佢走?

戶主過左身, 係冇自動(無條件)繼承。
而係要經過審查. 如合條件, 仍可以保留公屋戶籍.

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-9-28 09:36 AM 發表

事實上, 如果戶主過左身, 另一半都可能係長者或退休人士. 難道要踢佢走?
也有人可能三十幾歲有意外過左身, 另一半係家庭主婦及幾歲大小朋友. 難道要踢佢走?

戶主過左身, 係冇自動(無條件)繼承。
而係要經過審查. 如合條件, 仍可以保留公屋戶籍. ...
唔該你

如果父親係戶主, 佢過身後會轉母親做戶主, 之後母親過身就會轉去其中一個子女為戶主, 當然佢o既子女係第一代, 即係入住時已經有加到佢地個名.   我識有人係父母雙亡後依然住嚮之前o既單位, 當然佢o既收入同資產唔可以超出指定金額啦. 不過佢o既下一代就應該冇得再繼承啦.

引用:
原帖由 默默人生 於 2020-9-28 01:40 PM 發表

如果父親係戶主, 佢過身後會轉母親做戶主, 之後母親過身就會轉去其中一個子女為戶主, 當然佢o既子女係第一代, 即係入住時已經有加到佢地個名.   我識有人係父母雙亡後依然住嚮之前o既單位, 當然佢o既收入同資產唔可以超出指定金額啦. 不過佢o既下一代就應該冇得再繼承啦. ...
第三代, 有冇得再繼承, 視乎有冇加到名.
當然加名時, 都係要審查的.

其實, 只要幾代人, 每代收入同資產都唔超過, 冇物業的話, 差唔多可以不斷繼承下去的.

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-22 07:42 PM 發表

佢本身同個女排緊公屋 唔會同我爭吧
佢個女無戶口呵,報串佢女非法住,踢走佢地先

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-9-28 02:05 PM 發表

第三代, 有冇得再繼承, 視乎有冇加到名.
當然加名時, 都係要審查的.

其實, 只要幾代人, 每代收入同資產都唔超過, 冇物業的話, 差唔多可以不斷繼承下去的.
為左間公屋幾代人都唔可以發奮向上 值得咩?

講到錢,無野無可能

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-9-23 09:41 發表

唔會強制分戶的.  分唔分戶係自願性質的.  但分戶後, 也是只得一間公屋, 其中一方要排.

如果你一個人, 你需唔需交雙倍租金? 如果唔需要, 唔超出入息.
資產方面, 你既然可以白表申請居屋, 不會過的.
對的,不會強分,亦不會俾你分兩間屋,唯有一齊住,其中一個係戶主,但全部有名。
若除名要全部人同意嫁,佢單方面除唔到你名,你單方面亦除唔到佢名。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]