• 瀏覽: 6,566
  • 回覆: 52
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-23 09:36 AM 發表

我搬細屋冇所謂的 強制分戶仲好 我中意一個人住 但資產我唔知佢點計超唔超出啫 我雖然唔富
唔會強制分戶的.  分唔分戶係自願性質的.  但分戶後, 也是只得一間公屋, 其中一方要排.

如果你一個人, 你需唔需交雙倍租金? 如果唔需要, 唔超出入息.
資產方面, 你既然可以白表申請居屋, 不會過的.

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-23 09:36 AM 發表

我搬細屋冇所謂的 強制分戶仲好 我中意一個人住 但資產我唔知佢點計超唔超出啫 我雖然唔富
申請好緊,
住戶好鬆!
(放心喇~)

一人入息…64,000!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-9-23 09:41 AM 發表

唔會強制分戶的.  分唔分戶係自願性質的.  但分戶後, 也是只得一間公屋, 其中一方要排.

如果你一個人, 你需唔需交雙倍租金? 如果唔需要, 唔超出入息.
資產方面, 你既然可以白表申請居屋, 不會過的. ...
搬走入息及資產上限:
一人64,000,1,280,000
二人97,000,1,940,000
三人122,000,2,440,000
四人154,000,3,090,000
其實邊有可能越過~

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-23 09:30 AM 發表

我都唔知呀 未發生 佢排緊第3年了
2老暫時都健康 只係行動慢左好多成日要訓
兩老幾多歲?

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-9-23 09:41 AM 發表

資產方面, 你既然可以白表申請居屋, 不會過的. ...
我唔使雙倍租金 資產都唔過的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2020-9-23 10:09 AM 發表

搬走入息及資產上限:
其實邊有可能越過~
咁佢既額都好高 有排都唔過

引用:
原帖由 甄雪麗 於 2020-9-23 10:46 AM 發表

兩老幾多歲?
一個剛滿65
一個63

你妺有女即結過婚 佢除消左公屋戶口 就冇得同你爭的

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-23 10:49 AM 發表

咁佢既額都好高 有排都唔過
有入冇出!

咁無問題,
係無舊屋啫。

引用:
原帖由 佛肥 於 2020-9-23 10:56 AM 發表

你妺有女即結過婚 佢除消左公屋戶口 就冇得同你爭的
佢排到公屋先除名 而家仲有戶籍的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2020-9-23 12:10 PM 發表

有入冇出!
有入冇出都唔過啦😂 人工冇咁高

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-9-23 01:14 PM 發表

咁無問題,
係無舊屋啫。
我冇問題 都想轉下環境

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Liz_Liz 於 2020-9-23 03:13 PM 發表

有入冇出都唔過啦😂 人工冇咁高
有入冇出…
係形容公屋制度!

搬走入息及資產上限:
其實邊有可能越過~

引用:
原帖由 香煎邊緣的主題 於 2020-9-23 03:30 PM 發表

有入冇出…
係形容公屋制度!

搬走入息及資產上限:
其實邊有可能越過~

冇奈啦總之 排多年係現實寫照

11639026 ...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右