• 瀏覽: 4,982
  • 回覆: 28
在此想同大家有姑仔的呻下.  我老公屋企有1倨個姐, 1個細妹, 我老公排中間. 我老公因為年幼時, 身體有問題, 而成日發燒同要去醫院.  所以我奶奶用了很多時間去照顧我老公, 而很少照顧到佢2個女.  所以我老公家姐同佢細妹, 成日都覺得媽媽最錫是我老公.  而我奶奶同我老爺在十幾年前, 關係己經好差去到兩人已經分開住.  而我老公個家姐已結左婚超過10年.  佢細妹就結左婚5年. 係佢地兩個未結婚前, 佢細妹已經一聲不發同佢男朋友, 即而家老公同居.  同居了4年就結婚, 係呢4年入面, 當中的頭3年,沒有搵過佢媽咪, 家姐, 只有間中搵過佢阿哥(即我老公) . 直至結婚前一年, 先有搵過我奶奶. 有次我呢個姑仔, 同我老公借錢. (大約是5萬). 我老公就同講話沒有. 因為當時我老公都是儲緊錢同我結婚. 跟住有一次, 我呢個姑仔同我老公講話, 我好想要媽咪呢層樓.  因為我奶奶呢層樓, 大約市價是$600萬. (西鐵站上面). 但我老公家姐同佢細妹都覺得, 呢層樓一定會是留比哥哥的, 因為佢係仔.  

由幾年前, 我老公沒有借錢比佢細妹後, 自此之後, 我老公再沒有收到佢細妹任何電話同WHATSAPP. 有時打多幾次電話比佢. 佢都好不耐煩回應幾句就算. 就算係連我奶奶搵她搵她, 她也不回覆任何電話.  我奶奶就諗左好耐也諗不出原因. 而且日日都好不開心. 經常同我老公呻.  因為我奶奶係好錫我姑仔的.  直自我們結婚前半年, 我姑仔話幫我地設計結婚請帖. 我老公聽到好開心, (原因不是可以慳錢, 是因為佢妹妹肯出席我地婚禮) 但我就覺得危危地. 因為本身我都認識佢細妹的同事同佢工作上的上司. 知道她的工作處事態度). 到了我們結娼前, 1個月我同我老公打極電話比怇都沒有人回覆, 之後我就用另一個電話打比佢, 佢先接聽. 就話, 我整左個設計, 不過電腦死左, 開不到.  也不知道幾昤可以整到電腦.  你地等下喇. 等不到就自己諗辦法.  我同我老公雖然很嬲, 但都要即想辦法去解決.  
我同我老公結左婚呢3年都有搵過佢. 但我覺得佢好不like 我.  我每次搵她, 她一定不聽電話, 不回whatspps. 而我老公搵她也是一樣, 有時只回覆一, 二次. 
近呢1年, 因為我老爺身體上有毛病, (有少少痴呆) , 而不可能再有能力工作.  咁我叫我老公搵下佢家姐同細妹相量下, 大家點照顧老爺. 因為阿爸大家都是大家有份的. 
咁我老公就話, 佢家姐同細妹是不會理阿爸的. 因為他太清楚佢家姐同細妹為人如何.  咁我就whatspp 佢細妹話有事她相量, 之後佢打比我老公就好嬲就話: 咩事啊. 有事就直接打比我.  唔好搵其他人打比我.  之後我老公同佢講起阿爸既事, 佢回應一句: 咁又點.
我聽完之後, 真係好嬲.  係沒有選擇情況之下. 我老爺同了我地一齊住.  係3個月前, 我老爺有事入了醫院,前列腺問題 我地即WHATSPP佢地家人. (佢細妹)佢到左醫院後, 佢老公就話, 你地點照顧阿爸, 攪到佢咁.  我當昤真係好嬲, 照顧又唔願照顧, 到而家係度嘈.  不過我比面我老公, 所以沒有同佢地嘈. 之後我老爺出左院. 佢地連電話也沒有一個問候我老爺.
前星期, 我老爺半夜在TOILTET 晏左, 我就CALL 白車送了他去醫院.  原因是血色素太低.  醫生話要檢查原因, 才可以出院.  咁我就打比我老公, 叫我老公通知佢家其他人, 佢阿妹又要扮晒關心咁, 叫醫生有咩事打比佢, 佢要做緊急聯絡人.  過左幾日, 護士打比我, 佢話: 我打左比我老爺個女 (即我老公細妹).佢叫護士打比我, 叫我接我老爺出院.  )我聽完之後, 嬲爆. 

我唔知道是什麼原因, 佢好似好唔LIKE我咁. 以前未同我老公結婚前, 同佢做朋友都傾到幾句. 自從同佢阿哥結婚後, 就係咁. 或者佢本身就係一個衰人. 

所以要係呢度發洩下.

引用:
原帖由 盧押道上的晚空 於 2020-9-21 05:02 PM 發表

在此想同大家有姑仔的呻下.  我老公屋企有1倨個姐, 1個細妹, 我老公排中間. 我老公因為年幼時, 身體有問題, 而成日發燒同要去醫院.  所以我奶奶用了很多時間去照顧我老公, 而很少照顧到佢2個女.  所以我老公家姐同佢細妹, 成日都覺得媽媽最錫是我老公.  而我奶奶同我老爺在十幾年前, 關係己經好差去到兩人已經分開住.  而我老公個家姐已結左 ...
人緣既野冇得強求!

佢唔喜歡你 實在平常,難道你會喜歡佢? 大把人兩兄弟都可以反目,何況姑仔一家人?

氹掂你 老爺奶奶 留哂層樓 比你同老公 好過啦!

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-22 09:08 PM 發表

人緣既野冇得強求!

佢唔喜歡你 實在平常,難道你會喜歡佢? 大把人兩兄弟都可以反目,何況姑仔一家人?

氹掂你 老爺奶奶 留哂層樓 比你同老公 好過啦! ...
層樓咪就係個原因囉

認真同你講,有權利就有義務,得到人哋層樓,就要照顧人哋家人。

引用:
原帖由 chuckleberry 於 2020-9-22 10:48 PM 發表

層樓咪就係個原因囉
層樓重未係 樓主 架, 一不小心 分三家呀⋯⋯

回覆 引用 TOP

果然有聽書.  層樓仲未知比邊個.  我好擔心會上演溏心風暴第五集.\
我同我老公傾過, 如果佢地到昤真係爭, 我地唔好理佢2個. 我都咩都唔好要. 除非係我奶奶話比我地先算.

回覆 引用 TOP

我奶奶沒有話層樓比邊個, 佢地覺得比我地, 係佢地自己諗出來.

引用:
原帖由 盧押道上的晚空 於 2020-9-23 01:23 PM 發表

我奶奶沒有話層樓比邊個, 佢地覺得比我地, 係佢地自己諗出來.
你唔係當事人, 佢地一家一齊住左咁多年, 兩姊妹最清楚父母係點諗 ... 有D野唔駛話公仔話出腸~
如果你地唔志在層樓, 咪大方話第時層樓分三份囉, 老爺三個家庭輪流照顧, 你夠唔夠膽講?
如果你唔夠膽講, 咁就唔該你照顧你老爺, 唔好再話你姑仔不知所謂啦~
一家唔知一家事, 咁多年恩恩怨怨你知得幾多?

之前我老公有打過比佢提及老爺的事. 佢只講了一句: 咁即係點,. 關我咩事. 佢唔難照顧. 你要好好照顧佢.
因為我奶奶同老爺分開左. (沒有離婚). 層樓係我奶奶名.  不闔我老爺事. 我有WHATSAPP 她要一起分擔. 佢覺得呢D係佢地屋企既事. 覺得我多事, 同埋好似命令佢咁.

所以係我心中, 佢不知所謂之餘, 也是賤人一名. 將來一定有報應. 我已經叫我老公, 佢若將來有什麼事, 一定唔好幫佢.

回覆 引用 TOP

其實樓民答得好真誠老實,兩位姑姑一早已經離開諗定嫁人,同居~事實已經浮上面。
如果個屋企和諧共享,會唔會有咁有高危機意識,諗定嫁人走佬。

男人結婚無層樓,屋企俾嘛,做女要逼住嫁。到生活唔如意,想問哥或細佬借錢過難關,咁你地都無借俾佢。要層樓代價就係要照顧兩老。無得話呢個時候要仔女夾錢照顧。老人預左老來從子。將來啲野都係留俾仔。

照顧老人家辛苦係人都知,問題係當初佢地逼住要走,唔係自願走。導火線會唔會係因為你同老公結婚所以佢地要走。

如果父母唔公平公正,到臨老想人孝順就難啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 泡泡果 於 2020-9-24 09:51 AM 發表

你唔係當事人, 佢地一家一齊住左咁多年, 兩姊妹最清楚父母係點諗 ... 有D野唔駛話公仔話出腸~
如果你地唔志在層樓, 咪大方話第時層樓分三份囉, 老爺三個家庭輪流照顧, 你夠唔夠膽講?
如果你唔夠膽講, 咁就唔該你照顧你老爺, 唔好再話你姑仔不知所謂啦~
一家唔知一家事, 咁多年恩恩怨怨你知得幾多? ...
你好垣白呀!,其實直接賣樓或者按俾銀行,啲錢用番落老人家身上,咁就唔使夾錢,3個都無得分唔使嘈,反正兩位姑仔嫁左根本無諗過要。不過樓主將來要捱貴租無得怨。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 盧押道上的晚空 於 2020-9-21 05:02 PM 發表

在此想同大家有姑仔的呻下.  我老公屋企有1倨個姐, 1個細妹, 我老公排中間. 我老公因為年幼時, 身體有問題, 而成日發燒同要去醫院.  所以我奶奶用了很多時間去照顧我老公, 而很少照顧到佢2個女.  所以我老公家姐同佢細妹, 成日都覺得媽媽最錫是我老公.  而我奶奶同我老爺在十幾年前, 關係己經好差去到兩人已經分開住.  而我老公個家姐已結左 ...
聽完你咁講, 佢唔一定係唔鍾意你. 只係你比你老公點左做醜人啫.
有咩野由個無咁親既"代言", 其實比對方感覺會麻麻.

既然佢個妹"吃醋"有心病, 你就最好唔好夾係中間. 唔做中, 唔做保, 唔做媒人三代好
作為呀哥, 如果明白對方係嬲緊乜, 可以選擇做多啲野修補關係. 呀媽最錫自己, 自己最錫個妹...不過到時又可能到老婆吃醋.

佢細妹係咪無小朋友, 可能將來到佢自己有小朋友, 先會明白作為父母會點分配資源.

回覆 引用 TOP

The daughters are bastard. I thought these things only occurred on sons.

回覆 引用 TOP

The problem is the apartment who will get at the end.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]