• 瀏覽: 1,618
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
我單親家庭,屋企有個細妹
佢27歲夜晚仲讀緊書,日頭只兼職
我只大佢2歲
我無抱怨過佢27歲都無比家用
而佢只會抱怨我比唔夠家用,成日叫我比多d
佢既錢就可以交學費,我既錢存起來就被妒忌,其實我都需要為未來存下錢
(加上其實我得好少錢⋯而且我就30歲了⋯)
而佢有時買野或外賣會叫屋企人比錢而省自己錢,我比比埋埋既家用就間接係佢買既野同外賣到
既然屋企環境唔好,佢唔諗下叫少d屋企人比錢買野
淨係話我比得少家用
其然我人工得一萬中,雖然我比3千
但屋企所有壞左既傢俬我都有份買
屋企人病左又係我出錢
應洗既錢我少少地都有幫補下

錢既部分都算,
佢好自私,我同佢同一間房,
前排床頭開燈搞到我訓唔到仲叫我帶眼罩
明明個廳有燈佢唔用,
佢想舒服係床玩手機
而我就無得訓
爭吵過2星期先終於唔再開,

到今日竟然因為一個風扇吹得我唔舒服,我推後少少,佢叫我搬走
心淡
佢有咩權叫我比多d家用同叫我搬😔😔😔
真心羨慕其他人既姐妹不分你我🥺🥺

屋企寵慣左冇辦法,好多人都好自私,不過經驗話比我知,越肯付出既人,得到越多,相反佢慳慳埋埋,可能最後比人厄鬼晒都未定。

回覆 引用 TOP

有啲父母係偏心啲,好彩你都好識諗儲埋個錢傍身叻女!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lnc 於 2020-9-20 08:06 PM 發表

我只大佢2歲
佢既錢就可以交學費,我既錢存起來就被妒忌,其實我都需要為未來存下錢
而佢有時買野或外賣會叫屋企人比錢而省自己錢,我比比埋埋既家用就間接係佢買既野同外賣到
淨係話我 ...
父母唔教有咩辦法?!

回覆 引用 TOP

我有一個姐姐大我四歲,我哋關系很好,呢都源於父母嘅教育,從小到大都系姐姐喺慣着我,我和老母都愛姐姐。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lnc 於 2020-9-20 08:06 PM 發表

我只大佢2歲
淨係話我 ...
我家姐都係自私精,嚴人寬己,控剔慾又太強😢,成日搵嘢嘈,只可以有佢講無我講,又霸道。。好累!有時懷疑佢係咪痴線😩😱

完全明白你感受!

我選擇左搬走,吾想比人迫癲😁
沒有同理心,沒有愛又冷漠的家人,除左走,重可以點?😢

搬走係放過自己,避開
勉悲劇發生🙏

回覆 引用 TOP

就算系親姐妹也會有各自慨要求有時很難相處

回覆 引用 TOP

獨生有獨生的好處

回覆 引用 TOP

我哋姐妹多,感覺挺好嘅,有啥事情都相互幫助相互支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lnc 於 2020-9-20 20:06 發表

我只大佢2歲
淨係話我 ...
無計,通常做阿哥家姐既就要犧牲,弟妹要寵,現實係咁

回覆 引用 TOP

你話搬走, 冇問題. 之後屋企開支同家用, 就靠晒你喇. 辛苦晒,

回覆 引用 TOP

引用:

我只大佢2歲
淨係話我 ...
讀書係大條道理啲既, 又真係吹佢唔脹.
你都可以讀架, 大家咪鬥讀鬥交學費囉, 讀左對自己有幫助又無蝕既.
佢抱怨你比得少, 你咪同佢講, 既然大家都有出來工作, 頭家大家都有份, 佢比幾多你咪比幾多囉.

回覆 引用 TOP

唔需要羨慕其他人, 家家有本難念的經, 你眼睇到嘅未必係真
要記住一樣野, 永遠改變唔到人地, 但你可以改變自己, 改變心態, 學識唔好期望人地會變, 即使果個人係你屋企人

照顧返自己感受先, 幾時都要識愛自己
之前同屋企人傾好比幾多家用就比幾多, 唔需要比多
壞左嘅傢俬大家夾份, 唔需要自己比哂, 唔通其他人冇份用?
佢27歲係成年人, 要自己負責返自己人生, 既然佢冇理你感受, 咁你更加唔需要理佢感受

如果你未有能力搬走, 就等你儲夠錢先搬, 憑咩要遷就佢而要自己冇錢情況下搬走?
要走都係佢走
所以結論係努力賺錢, 賺返黎嘅錢比完家用之後就全部都係自己架喇

如果一種人對佢好佢唔識感恩, 咁佢唔值得你對佢咁好
對自己好啲啦!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]