• 瀏覽: 2,410
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
本主題由 粵X 於 2020-9-19 11:19 AM 移動
Bb初生一星期,已經兩日無便便,仲有肚脹,按摩肚仔都會喊,但有屁放同嗝氣多,可以點樣解決?

引用:
原帖由 股市學徒 於 2020-9-19 10:11 AM 發表

Bb初生一星期,已經兩日無便便,仲有肚脹,按摩肚仔都會喊,但有屁放同嗝氣多,可以點樣解決?
肚仔摸落去有無硬? 如有/你覺得有需要最好睇一睇醫生
不過有D BB唔係日日都有便便既, 可能消化系統未完善
如果無便便, 一般外在可以試下按摩, 內在可以試下飲有益生菌既奶粉, 對去便便都有幫助

引用:
原帖由 DarkNavy 於 2020-9-19 09:33 PM 發表

肚仔摸落去有無硬? 如有/你覺得有需要最好睇一睇醫生
不過有D BB唔係日日都有便便既, 可能消化系統未完善
如果無便便, 一般外在可以試下按摩, 內在可以試下飲有益生菌既奶粉, 對去便便都有幫助 ...
肚仔摸落去未算硬,下晝試左按摩,剛剛終於疴左一大篤🎉

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 股市學徒 於 2020-9-19 09:36 PM 發表

肚仔摸落去未算硬,下晝試左按摩,剛剛終於疴左一大篤🎉
去到就好啦, 可以再觀察多幾日, 睇下係持續係咁? 定係有無需要加益生菌/換其他奶粉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HughK50 於 2020-9-21 05:33 PM 發表

我仔飲緊A+ NEURO PRO都有益生菌, 便便真係順暢好多
係呀, 益生菌對腸道健康幾重要, 有人係額外加, 亦都D奶粉本身有就慳返唔駛再買

可能係隻奶粉唔夾bb者,我個b食illumx都無呢個問題,基本上一日有一次

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HughK50 於 2020-9-21 05:33 PM 發表

我仔飲緊A+ NEURO PRO都有益生菌, 便便真係順暢好多
益生菌對便秘真係幾有幫助

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DarkNavy 於 2020-9-22 02:03 PM 發表

係呀, 益生菌對腸道健康幾重要, 有人係額外加, 亦都D奶粉本身有就慳返唔駛再買
都係架, 買DHA又係錢, 買益生菌又係錢, 樣樣一支都百幾二百蚊, 但又真係有用有功效

回覆 引用 TOP

我都係,人奶+固,唉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]