• 瀏覽: 990
  • 回覆: 4
  • 追帖: 1
醫生診斷我阿仔有ODD對抗性行為,
非常反叛,雖然阿仔係我湊大,但佢爸爸在管教時總是和我唱反調。

記得阿仔讀幼稚園果時,有天晚上大約21:00幾,我同阿仔講,要關電視去訓覺啦,聽日要返學,爸爸突然話,吶,唔係我唔比你睇電視啊,係你媽唔比你睇電視,阿仔見爸爸咁講,話要睇多陣電視先瞓。

阿仔讀小學四五年級時每次放學返到屋企放低書包就跑出去玩,不做功課,老師經常投訴佢唔交功課,某日星期六中午,我趁阿仔留屋企冇出街玩,鄰近午飯時間,我反鎖大門,想等到吃完午餐,阿仔做完功課再開門比佢出去玩。
過多一陣老公返來食午餐,我在廚房細細聲同佢講,你食完飯去返工出門記得用鎖匙鎖好門,等阿仔做完功課,我再開門比佢出去玩。

老公食完午餐,出門鎖好門之後,原本佢可以靜靜離開去返工,但係佢居然隔著防盜門嬉皮笑臉對阿仔講,吶,唔係我唔比你出街啊,係你媽唔比你出街。阿仔本來心情平靜,聽到爸爸咁講,佢突然好嬲,衝去廚房拿刀情緒激動話要打爛道鐵門。

阿仔讀中一因個人原因,只好轉去一家寄宿學校,逢星期五下午返屋企,星期日夜晚返學校。阿仔唔中意間學校,依家又話要轉校,暑假去多間學校面試都不成功,我同老公講既然面試不成功,那就勸阿仔留在呢間學校讀算了,呢一次,佢又同我唱反調,用盡心機去幫阿仔搵學校,終於搵到一間願意收阿仔嘅學校。

面試的時候,
老師就係問我阿仔三個問題:
1.你有冇飲酒?
2.你有冇食煙?
3.係唔係黑社會?我阿仔話No,
即使阿仔主科,有一科唔合格,成績單評語不好,呢間學校都收阿仔。呢間學校收生咁求其,我好擔心阿仔突然再次轉校識到一些不良朋友而學壞!

引用:
原帖由 lG@mina51681 於 2020-9-19 04:41 AM 發表

非常反叛,雖然阿仔係我湊大,但佢爸爸在管教時總是和我唱反調。

記得阿仔讀幼稚園果時,有天晚上大約21:00幾,我同阿仔講,要關電視去訓覺啦,聽日要返學,爸爸突然話,吶,唔係我唔比你睇電視啊,係你媽唔比你睇電視,阿仔見爸爸咁講,話要睇多陣電視先瞓。

阿仔讀小學四五年級時每次放學返到屋企放低書包就跑出去玩,不做功課,老師經常投訴佢唔交功課,某日星期六中午,我趁阿 ...
一科唔合格 咁勁? 我個仔得一科合格咋⋯

回覆 引用 TOP

依家嘅孩子太難管了,我家兒子10歲,和你講慨一樣,我也很頭疼,因為兒子慨事我經常被老師叫到學校去訓。

回覆 引用 TOP

一定要趁早引導改正,如果唔系,後面真系會頭痛死慨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lG@mina51681 於 2020-9-19 04:41 AM 發表

阿仔讀小學四五年級時每次放學返到屋企放低書包就跑出去玩,不做功課,老師經常投訴佢唔交功課,某日星期六中午,我趁阿 ...
樓主,試下分開為兩個問題,家庭內部問題,同學校外在因素
第一,家庭問題,你都講明你同你老公管教放法唔同,其實都ok的,不過如果你真系接受唔到的話,你老公再唱反調,你就大聲講: 系呀呢個家我話曬事,你老豆都無情講,佢聽到應該慢慢就唔會咁做,因為驚系個仔面前無面!
第二,學校問題,老師都直接問食煙飲酒黑社會,你仲去讀,你唔怕以後接仔唔系學校,而系差館呀!
兩個問題,學校急d

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]