• 瀏覽: 1,448
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
十個有八個都態度差到爆,對病人唔有善,唔係真心想幫個病人,以為自己係護士大曬甘,反而啲助理就好好態度!

熱賣及精選
遇啱護士唔擺工已經偷笑啦

回覆 引用 TOP

私院態度會好些

回覆 引用 TOP

唔系所有慨都系咁,護士也好辛苦

靜待花開花落,又系一春。

回覆 引用 TOP

咁睇下你俾唔俾得起錢囉
俾得起住私家
當你皇帝咁都得😏😏😏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓風珍惜水果 於 2020-9-18 04:18 PM 發表

十個有八個都態度差到爆,對病人唔有善,唔係真心想幫個病人,以為自己係護士大曬甘,反而啲助理就好好態度!
您第一日先知咩

回覆 引用 TOP

政府醫院唔敢抱期望

回覆 引用 TOP

鬧爆佢,投訴佢!

回覆 引用 TOP

自己有禮貎先,如果人哋啲態度都仲係差先係人哋問題。

公立醫院啲護士普遍態度OK o既。自己好聲好氣啲啲護士都唔會點o既。
有時反而見到係有啲病人態度勁差 (自己辛苦唔代表可以俾氣人受o既)

做護士唔夠firm有時真係會俾病人玩死

私家醫院啲護士態度有時好到有少少得人驚…

回覆 引用 TOP

護士以為自己讀過下書好巴閉是正常的,護士港女高傲心態進一步增加

回覆 引用 TOP

以我了解,有一部分護士根本無心專注事業,只想結識有錢病人或有錢醫生。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓風珍惜水果 於 2020-9-18 04:18 PM 發表

日做14/5個鐘,可以好脾氣咩?
有幾次睇醫生我直接講~話醫生你肯出轉介信俾我,我願意睇私家~唔煩你地,見你面青口唇白同我比,你似病人多啲。

個醫生突然好感恩問我:「你願意睇私家?」
我話:「願意!轉介信有9/8折平啲呀,唔使阻你地呀!」

始終公營醫療應該係俾有需要架人,你個樣仲病過我,不如我坐多幾分鐘俾你休息一陣。
我驚醫生你有事多過我,小心身體呀!

引用:

有一次我想向護士查詢,佢黑面,我第一句話:「其實我自己黎都得,唔阻你哋。」
講真,點會唔明佢架辛苦。
日做14,5個鐘,如果輪更,先日更,再到夜更,可能一日先訓得5,6個鐘,之後頂14/5個鐘。
無得返屋企,ot無錢補,無雙糧花紅,家下仲要合約制,醫療意外寫花你個底,永遠唔會論功行賞。
只有怨氣。

人手唔夠,但開支只係用響(醫院裝修),但唔係請人同買醫療用品。
坦白講,個個都想睇醫生唔使錢,但有冇可能?羊毛出自羊身上。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 日子都係要捱 於 2020-9-19 07:36 PM 發表

日做14/5個鐘,可以好脾氣咩?
有幾次睇醫生我直接講~話醫生你肯出轉介信俾我,我願意睇私家~唔煩你地,見你面青口唇白同我比,你似病人多啲。

個醫生突然好感恩問我:「你願意睇私家?」
我話:「願意!轉介信有9/8折平啲呀,唔使阻你地呀!」

始終公營醫療應該係俾有需要架人,你個樣仲病過我,不如我坐多幾分鐘俾你休息一陣。
我驚醫生你有事多過我,小心身體呀! ...
當然明佢地返甘耐工會攰啦!但你都要諗下佢地人工係幾多?而且以我所知除左醫生,護士係唔駛返甘多個鐘,再者病房姑娘忙極有限,成日可以休息,亦大把人返得多個佢地人工都未必及佢地一半!因為返工返得耐而脾氣唔好,甘就証明唔夠專業啦!又點解有啲仍然好好態度呢?

佢投身得做護士呢行早知時間長㗎啦,覺得佢態度惡劣去投訴佢得唔得?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右