• 瀏覽: 893
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
學童無信仰,
自選小學計分制好似好蝕底。
有信仰又好似被洗腦咁。
請問各位師兄師姐會怎樣決定入學的問題。

信仰方面我自己一早自成一角,自力更新。莫非又要再洗濕個頭?無信仰就無信仰。

謝謝大家的寶貴意見。

引用:
原帖由 百家樂研究生 於 2020-9-18 03:19 PM 發表

學童無信仰,
自選小學計分制好似好蝕底。
有信仰又好似被洗腦咁。
請問各位師兄師姐會怎樣決定入學的問題。

信仰方面我自己一早自成一角,自力更新。莫非又要再洗濕個頭?無信仰就無信仰。

謝謝大家的寶貴意見。 ...
咁你咪唔好揀 信仰小學 囉! e家大把小學收生不足,任你揀!

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-19 12:12 PM 發表

咁你咪唔好揀 信仰小學 囉! e家大把小學收生不足,任你揀!
多謝寶貴意見。

回覆 引用 TOP

我讀的小學, 中學都是天主敎及基督教的, 不覺得有洗腦問題, 畢業後依然無信仰, 而且, 過聖誕節及復活節仲幾好氣氛.
若然心儀的小學是宗教學校, 不須太擔心的.
註: 未接觸過佛教學校, 不敢莽下意見

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2020-9-21 03:59 PM 發表

我讀的小學, 中學都是天主敎及基督教的, 不覺得有洗腦問題, 畢業後依然無信仰, 而且, 過聖誕節及復活節仲幾好氣氛.
若然心儀的小學是宗教學校, 不須太擔心的.
註: 未接觸過佛教學校, 不敢莽下意見 ...
我以前都是讀基督教學校,
30年後,怕學校教風有改變。
以前的人較保守。

回覆 引用 TOP

系好人生嘅第一粒扣子

回覆 引用 TOP

學校安排整體學生點對點照顧兒女

苦樂有兩個純數字密碼太複雜

改密碼失敗,唔見咗苦樂

正正當當揾錢最辛苦﹗battle of birthday  苦樂

一個密碼簡單足夠

回覆 引用 TOP

其實是否你自己想得太緊張,信仰冇咩特別,冇信仰未必唔會比人洗腦,最主要一段時間跟了什麼同學或老師.  

小學冇咩太重點要求,最重要係唔好令孩子對學習有抗拒,咁樣往後你就會舒服好多. 若有了抗拒既心,你就會煩好多野. 選什麼小學,給你意見就是選近自己住的地方就最好.

引用:
原帖由 jl1008 於 2020-9-22 11:50 AM 發表

其實是否你自己想得太緊張,信仰冇咩特別,冇信仰未必唔會比人洗腦,最主要一段時間跟了什麼同學或老師.  

小學冇咩太重點要求,最重要係唔好令孩子對學習有抗拒,咁樣往後你就會舒服好多. 若有了抗拒既心,你就會煩好多野. 選什麼小學,給你意見就是選近自己住的地方就最好. ...
可能被社會的氣氛影響到,有點緊張。
聽完師姐的意見。總會安心一點。
對,選近自己住址的小學就可以了。

回覆 引用 TOP

我有個朋友個女原本冇信仰
但為咗攞信仰分
捉個女去信教

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]