• 瀏覽: 1,687
  • 回覆: 15
bb現時滿3個月,面面同下巴乾燥,醫生話輕微濕疹,開左藥膏搽(有類固醇成份),睇完醫生搽左兩日,好返左,隔左兩日又復發...我好怕搽的多bb皮膚變薄,唔搽又怕佢嚴重,日日好矛盾~有經驗媽媽可否提供意見!

類固醇 少用為妙

注意飲食

引用:
原帖由 free33sky 於 2020-9-19 01:15 AM 發表

類固醇 少用為妙

注意飲食
你是否都有濕疹bb,可否提供多d建議⋯我都好怕用得多唔好,但一停藥兩日即刻又來料,已經keep住保濕⋯

引用:
原帖由 鬼屋懷舊的主題 於 2020-9-19 04:44 PM 發表

你是否都有濕疹bb,可否提供多d建議⋯我都好怕用得多唔好,但一停藥兩日即刻又來料,已經keep住保濕⋯
可能學下中醫會好些, 唔好用類固醇, 除非好勁先用佢, 可以考慮溫和些薄荷膏一類代替
洗澡不要用太熱既水, 不要用沐浴露等化學野, 皮膚太乾可用片糖水沖身, 傳統上仲有清草葉水洗澡, 煲一大煲洗澡用(家無也可以綠茶涷左沖洗一下), 或飲用清毒如菊花,金銀花,白花蛇舌草一類(同體質有關,開始小量試下)
濕疹也有可能是身體太弱, 由鼻敏感等引起, 可以鼓勵小朋友多做運動, 玩多些食多些訓多些就有改善

引用:
原帖由 free33sky 於 2020-9-19 05:08 PM 發表

可能學下中醫會好些, 唔好用類固醇, 除非好勁先用佢, 可以考慮溫和些薄荷膏一類代替
洗澡不要用太熱既水, 不要用沐浴露等化學野, 皮膚太乾可用片糖水沖身, 傳統上仲有清草葉水洗澡, 煲一大煲洗澡用(家無也可以綠茶涷左沖洗一下), 或飲用清毒如菊花,金銀花,白花蛇舌草一類(同體質有關,開始小量試下)
濕疹也有可能是身體太弱, 由鼻敏感等引起, 可以鼓勵小朋友多做運動, 玩多些食多些訓多些就 ...
多謝你,我試下你既方式⋯佢現時剛滿三個月,可能抵抗力唔好吧,我都打算買益生菌佢試試⋯

引用:
原帖由 鬼屋懷舊的主題 於 2020-9-19 09:54 PM 發表

多謝你,我試下你既方式⋯佢現時剛滿三個月,可能抵抗力唔好吧,我都打算買益生菌佢試試⋯
小朋友太細個要要亂食,有朋友可以請教下,無去親子論壇,多媽媽經幫下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬼屋懷舊的主題 於 2020-9-19 09:54 PM 發表

三個月可以試下開奶茶,小小俾佢試下,有去濕

引用:
原帖由 free33sky 於 2020-9-19 10:01 PM 發表

三個月可以試下開奶茶,小小俾佢試下,有去濕
好⋯謝謝妳

回覆 引用 TOP

咁細個就用頖固醇怕唔怕唔係咁好 我仔2歲都冇比佢用西藥 我帶佢去睇尚生堂睇中醫 佢地有藥草手工皂 我就黎幫仔沖涼 用左幾個月都冇再出疹

回覆 引用 TOP

我塊面有玫瑰座瘡,和其他朋友有濕疹都係搽一隻在淘寶才有得賣嘅藥膏,搽幾日就好返,計埋運費都係大約40幾50蚊一枝,我見藥膏成份沒有類固醇,想試可以pm我話個藥膏名比你自己買。

引用:
原帖由 卓瑤瑪姬 於 2020-9-25 10:23 PM 發表

我塊面有玫瑰座瘡,和其他朋友有濕疹都係搽一隻在淘寶才有得賣嘅藥膏,搽幾日就好返,計埋運費都係大約40幾50蚊一枝,我見藥膏成份沒有類固醇,想試可以pm我話個藥膏名比你自己買。
麻煩pm

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ccjjjing 於 2020-9-18 01:04 PM 發表

bb現時滿3個月,面面同下巴乾燥,醫生話輕微濕疹,開左藥膏搽(有類固醇成份),睇完醫生搽左兩日,好返左,隔左兩日又復發...我好怕搽的多bb皮膚變薄,唔搽又怕佢嚴重,日日好矛盾~有經驗媽媽可否提供意見!
西藥/類固醇個D, 通常都係退表徵可以好快見效
但長遠最緊要係環境要乾淨, BB要乾爽,
另外仲要睇身體抵子好唔好
中醫角度呢D好似都係濕毒野, 如果身體抵子好/日日排毒順暢就少好多呢D問題

回覆 引用 TOP

我仔飲緊ENFINITxx, 可能因為有乳鐵蛋白, 見佢抵抗力幾好, 便便又暢通, 一向都無咩敏感/病痛

引用:
原帖由 sadqw 於 2020-11-19 01:46 PM 發表

我仔飲緊ENFINITxx, 可能因為有乳鐵蛋白, 見佢抵抗力幾好, 便便又暢通, 一向都無咩敏感/病痛
都有關,呢隻奶粉成份似人奶,比較溫和冇咁易引起敏感

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]