• 瀏覽: 9,110
  • 回覆: 101
引用:
原帖由 rona 於 2020-9-17 11:53 AM 發表

30歲,已婚冇小朋友。

從事銷售工作月薪大概200k, 同另一半財政獨立。另有三層未供完物業同幾球嘅股票(冇父幹)

本身平時都好慳,日日帶飯。唔知點解覺得搵極都唔夠,時勢令我覺得好不安。

好似人生冇咩方向。 ...
好正常活得一天得一天

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大大b 於 2020-9-17 10:29 PM 發表

本身其實唔大使,帶飯慳啲錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rona 於 2020-9-17 09:16 PM 發表

25 歲得20k 人工到依家200k 其實有咩咁奇? 要搵錢梗係依段時間架啦。你25-30歲難道唔係搵錢黃金期?
你覺得我是在嘲諷你?
不,我是認真的。
你大可以再努力追求更多的綫
你問有多少資產才安心?
我說跟首富差唔多就可以了

如果錢滿足不到你,那你想要甚麼呢?
我是靠主耶穌得喜樂的,你也要嗎?

不然的話,支持你儲夠100億資產,這才安心。

回覆 引用 TOP

二十萬一個月仲冇方向?唔係化?

回覆 引用 TOP

加油, 我30歲時同樣都係200k , 供緊1層樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rona 於 2020-9-17 11:53 AM 發表

30歲,已婚冇小朋友。

從事銷售工作月薪大概200k, 同另一半財政獨立。另有三層未供完物業同幾球嘅股票(冇父幹)

本身平時都好慳,日日帶飯。唔知點解覺得搵極都唔夠,時勢令我覺得好不安。

買曬一條彌敦道咁上下

回覆 引用 TOP

引用:

30歲,已婚冇小朋友。

月薪20萬,仲要話自己日日帶飯,真係奇聞。

引用:
原帖由 rona 於 2020-9-17 01:49 PM 發表

sales related 但唔係高層
投行?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 多明戈 於 2020-9-17 02:07 PM 發表

係人都知用槓桿可以賺大錢, 但輸錢一樣都好易,
比如我有1200萬, 我就會先用1000萬完整買左個安樂窩先,
反正既然用幾萬蚊都可以炒到層樓,
咁用200萬應該無乜難度吧? ...
200萬佢可以搏到2000萬架喇~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mimi_cc 於 2020-9-17 10:20 PM 發表

我同樓主差唔多
都係大學時開始炒
之前就將錢俾我二家姐投資
所以一開波巳一大舊錢滾
不過我唔似樓主咁進取
30果時供完一層樓就退休全職炒股
覺得返工係浪費時間同生命😅😅😅 ...
一大舊俾家姐投資?有咩事咁點算

近來有咩tips?

引用:
原帖由 東方自我的手袋 於 2020-9-18 12:01 AM 發表

月薪20萬,仲要話自己日日帶飯,真係奇聞。
我都覺得好奇聞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mimi_cc 於 2020-9-17 10:20 PM 發表

我同樓主差唔多
都係大學時開始炒
之前就將錢俾我二家姐投資
所以一開波巳一大舊錢滾
不過我唔似樓主咁進取
30果時供完一層樓就退休全職炒股
覺得返工係浪費時間同生命😅😅😅 ...
係,如果返個啲垃圾工真係浪費生命,得個萬幾蚊,自己一條友生活都極度勉強,仲要唔係舒服好做,真係早啲退休返大陸住好過,起上麵食住都唔使錢,何必為難自己

回覆 引用 TOP

引用:

30歲,已婚冇小朋友。

小鬼… RIP!

回覆 引用 TOP

引用:

30歲,已婚冇小朋友。

明顯係鳩噏,窮L一名。擁有如何收入,財產的人,點會唔知自己的財富實力。
月20萬的人沒咁低B,分析力等於0。

你嘅30歲讓我仰慕

如果講靚也系一種錯,嗰就讓我一錯再錯

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]