• 瀏覽: 8,843
  • 回覆: 10
30歲,已婚冇小朋友。

從事銷售工作月薪大概200k, 同另一半財政獨立。另有三層未供完物業同幾球嘅股票(冇父幹)

本身平時都好慳,日日帶飯。唔知點解覺得搵極都唔夠,時勢令我覺得好不安。

好似人生冇咩方向。

熱賣及精選
引用:
原帖由 多明戈 於 2020-9-17 12:15 PM 發表

點解要同時供三層物業?
一層自住,兩層放租。但就唔係高成數按揭

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2020-9-17 12:24 PM 發表

月薪20 萬?公司高層
sales related 但唔係高層

引用:
原帖由 海邊肥樓奴 於 2020-9-17 12:11 PM 發表

其實你已經好好,人比人,永遠無好結果
不如專心經營自己興趣同家庭,補充心靈,點都好過太重物質
唔係好重物質,又好似冇咩特別想做咁。成日都想唔做然後去泰國享受人生

引用:
原帖由 多明戈 於 2020-9-17 01:50 PM 發表

200K人工的確係令唔少人羨慕, 但如果講到要供3間屋,
咁一旦有起事上黎(參考早年負資產潮)都唔算得好多.

供樓呢樣野實際有槓桿成份, 如果條件許可的話,
我選擇會係先確保自住果間係已經供完穩若泰山先,
然後有多餘錢先再諗點"投資". ...
我係由十年前大學畢業出來做野開始用幾萬蚊開始炒股,層樓都係咁搵返來嘅。所以就係掉轉,投資先會產生多餘錢

引用:
原帖由 多明戈 於 2020-9-17 01:54 PM 發表

已經供左既部份超唔超過一半?
都差唔多嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ballpro 於 2020-9-17 09:10 PM 發表

14年1 mil 到而家,有咩出奇?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ballpro 於 2020-9-17 09:08 PM 發表

30歲的10幾年前是幾多歲?我數學唔叻
10年,即20歲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mickeychan007 於 2020-9-17 08:06 PM 發表

咁你未繼續投資,投到自己好似首富咁囉
做到首富之後分曬的錢比香討網友
咁未幾好

以你既能力
25歲post話20k 有一百萬
30歲就話200k 資產又倍增
我諗好快就2000k 之後好快成香港女超人
飛呀~~飛呀~~
...
25 歲得20k 人工到依家200k 其實有咩咁奇? 要搵錢梗係依段時間架啦。你25-30歲難道唔係搵錢黃金期?

引用:
原帖由 大大b 於 2020-9-17 10:29 PM 發表

本身其實唔大使,帶飯慳啲錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香江人 於 2020-9-18 09:32 AM 發表

明顯係鳩噏,窮L一名。擁有如何收入,財產的人,點會唔知自己的財富實力。
月20萬的人沒咁低B,分析力等於0。
你個腦生喺邊? 我幾時唔清楚自己財力。根本講緊兩樣野。最重要係,關你 L 事咩,死開啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]