• 瀏覽: 2,454
  • 回覆: 26

引用:
原帖由 Maria@ 於 2020-9-16 04:56 PM 發表

我係一個離左婚的女人,有一個小朋友今年10歲,因先生虐兒懶散打機而離婚,阿仔在一歲半的時候因為畫花電視,整唔見雙非人畀先生毒打,之後離左婚阿仔判左畀我,我識左個男朋友對我好好,初初識我的時候話會接受我個仔,之後慢慢不再喜歡我個仔,日日都係黑面對著我仔,連一句說話都唔肯同我仔講嘢,我哀求左我男朋友好多次,希望佢可以接受阿仔,唔好令我難做,但於事無補,我亦只能盡量對仔仔好d,就咁樣同男朋友阿仔過左幾年 ...
咁你再搵過果男朋友 喜歡埋你個仔 再同你結婚囉!

你有冇家人,一係交個仔比父母湊丫,不過現男友唔喜歡你個仔,都好難下去⋯

回覆 引用 TOP

離婚的女人帶仔再婚確實很難,

回覆 引用 TOP

孩子系無辜慨,你咁會毀掉呢個孩子,既然系男朋友點解唔散左

靜待花開花落,又系一春。

回覆 引用 TOP

離婚唔系一個人問題,你賴晒人錯本身就系一個好大問題。

個仔行為有冇問題?例如串串貢駁咀,或者毀壞家具,不禮貌對待其他鄰居等。

引用:
原帖由 Maria@ 於 2020-9-16 04:56 PM 發表

我係一個離左婚的女人,有一個小朋友今年10歲,因先生虐兒懶散打機而離婚,阿仔在一歲半的時候因為畫花電視,整唔見雙非人畀先生毒打,之後離左婚阿仔判左畀我,我識左個男朋友對我好好,初初識我的時候話會接受我個仔,之後慢慢不再喜歡我個仔,日日都係黑面對著我仔,連一句說話都唔肯同我仔講嘢,我哀求左我男朋友好多次,希望佢可以接受阿仔,唔好令我難做,但於事無補,我亦只能盡量對仔仔好d,就咁樣同男朋友阿仔過左幾年 ...
佢唔分手,你可以分手

回覆 引用 TOP

引用:

睇得出你是一個既無智慧,又低智商,並且自私自利的人。家庭悲劇係必然的。

1,第一次嫁錯人,生了兒子,但並沒有從失敗婚姻取得教訓。第二次識男人,都係揀左個唔好的,仲要以為他對你好先攞命,唔知你“好”的定議是什麼。反而累左個仔。

2,既然都知道個男人對自己個仔唔好,邏輯上係應該要離開佢。你的重心應該係放個仔在第一位,以他的感受行先。但你做法係自己先最重要,所以搵個男人俾自己最重要,即使他唔喜歡自己兒子。

3,兒子己經十歲,識睇人睇事了,心目中,會覺得媽媽個心向住個男人,因為這個男人對自己唔好,媽媽都無站出來悍衛兒子,反而仲要哀求個男人。為母則強,你哀求個男人愛你兒子,並不反映你愛你兒子,反而睇到你軟弱無能。兒子開始唔睬你係必然的,可見的將來,你同你兒子應該會愈行愈遠。

如果兒子沒有學壞,是你幸運,如果兒子學壞了,是你責任,責無旁貸。如果你兒子生性能出人頭地,也不會是你功勞。

如果仲在乎個兒子,你可以做的,立即是離開這個男人,心無旁騖,俾心機湊大個仔,盡好你的責任。兒子出身的時侯,如果到時還有必要,再想自己吧,或者到時送個男人俾你,你都已經唔想要了。

如果真心愛你,又點會接受唔到個仔?生左佢,就要對佢負責

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級巨額P圖 於 2020-9-17 04:51 PM 發表

睇得出你是一個既無智慧,又低智商,並且自私自利的人。家庭悲劇係必然的。

1,第一次嫁錯人,生了兒子,但並沒有從失敗婚姻取得教訓。第二次識男人,都係揀左個唔好的,仲要以為他對你好先攞命,唔知你“好”的定議是什麼。反而累左個仔。

2,既然都知道個男人對自己個仔唔好,邏輯上係應該要離開佢。你的重心應該係放個仔在第一位,以他的感受行先。但你做法係自己先最重要,所以搵個男人 ...
講得好啱,再講得難聽D,無左男人會生活唔到咩??仲哀求,好賤格,連同佢個仔都比佢累埋,比人睇唔起,醒下啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級巨額P圖 於 2020-9-17 04:51 PM 發表

2,既然都知道個男人對自己個仔唔好,邏輯上係應該要離開佢。你的重心應該係放個仔在第一位,以他的感受行先。但你做法係自己先最重要,所以搵個男人 ...

引用:
原帖由 冬眠紫色的羊 於 2020-9-17 11:46 AM 發表

離婚唔系一個人問題,你賴晒人錯本身就系一個好大問題。

引用:
原帖由 Demetrius 於 2020-9-17 02:13 PM 發表

個仔行為有冇問題?例如串串貢駁咀,或者毀壞家具,不禮貌對待其他鄰居等。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Maria@ 於 2020-9-17 05:14 PM 發表

你有咩資格鬧我?打沉我?你根本唔知發生咩事?第一我男朋友從來冇打過我阿仔,從來冇鬧過我阿仔,就係唔同佢講話,無你諗到咁恐怖,第二我非常愛我個仔,甚至可以無左條命,我同男朋友冇分到手,都係因為感情,係佢帶我從這段痛苦的婚姻走出來的,我試過分好多次手,問佢點解唔鐘意阿仔,佢話阿仔太過依賴媽咪,咩都叫媽咪,我話小朋友都係咁噶啦,我話當初應該同我講清楚,接受唔到我阿仔,佢話又冇打佢冇鬧佢,我自己比任何人 ...
都話你無智慧架啦,睇多啲書啦!

唔打唔閙就叫做好!??!?

唔理唔睬都係冷暴力的一種。

你對個仔好唔好,唔係由你講,係由你個仔講,甚至乎,他現在的年紀仲未有能力去分辨好定唔好,他長大了的時候,他對你的態度,你就會知他覺得你對他好唔好了。

城市就係有太多你這樣想事情的人,所以單親家庭才會這麼多,苦的是孩子。自己大人大姐,自己事自己承擔,怕的是總是連累了孩子。

我當然唔知你這個男人點同你講佢好愛你,佢無左你唔得,,,,但事情本質就是擺係度。根本唔係難預見和分析的事。

回覆 引用 TOP

引用:

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]