• 瀏覽: 8,948
  • 回覆: 54
  • 追帖: 1
如題,朋友有遺傳眼病同學習障礙,但係佢屋企比較傳統要求佢搵另一半結婚生仔傳宗接代。

除咗俾屋企人要求生育之外,屋企人對佢嘅期望都大,雖然朋友學歷學習能力唔係太高,但屋企人希望佢人生擁有高薪厚職,有車有樓有另一半。最近佢屋企人喺度呻人哋個個只得20幾歲但好醒目有本事非常有能力做嘢,好多都有車有樓有另一半甚至已經結婚生仔,自己嗰個冇工作能力不特只仲生得蠢唔醒目冇目標,我朋友嘅目標夢想係希望有朝一日可以做到正常人嘅工作。

工作方面朋友份份工做唔長因為上司同事發現咗眼有毛病所以經常針對欺負佢,搞到要離職或者俾人炒。最近朋友失業咗一段時間,但屋企人唔知,如果屋企人知道嘅話有機會大發雷霆(屋企人會睇佢啲銀行記錄,會拆銀行信,銀行簿屋企人揸住左),所以佢只有日日出街扮返工渡日。呢段期間佢去咗勞工處展能就業中心見左職員,職員話因為病情仍然嚴峻好多公司唔太打算請人,搵工時間會比較耐,直到依家都未有工作安排俾到佢。

唔知大家認為有咩意見

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 130626138 於 2020-9-16 02:04 PM 發表

如題,朋友有遺傳眼病同學習障礙,但係佢屋企比較傳統要求佢搵另一半結婚生仔傳宗接代。

除咗俾屋企人要求生育之外,屋企人對佢嘅期望都大,雖然朋友學歷學習能力唔係太高,但屋企人希望佢人生擁有高薪厚職,有車有樓有另一半。最近佢屋企人喺度呻人哋個個只得20幾歲但好醒目有本事非常有能力做嘢,好多都有車有樓有另一半甚至已經結婚生仔,自己嗰個冇工作能力不特只仲生得蠢唔醒目冇目標,我朋友嘅目標夢想係希望有朝一 ...
除了 佢自己 發奮圖強 外 冇咩好做啦。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-16 02:49 PM 發表

佢去過出邊搵工份份工都搵,見工嗰陣對方話工作性質唔適合佢身體情況,所以最後去咗勞工處搵幫手

引用:
原帖由 130626138 於 2020-9-16 03:05 PM 發表

佢去過出邊搵工份份工都搵,見工嗰陣對方話工作性質唔適合佢身體情況,所以最後去咗勞工處搵幫手
首先要改變自己心態, 其次搵份適合嘅工丶或去進修下,如學習技能⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-16 02:49 PM 發表

回覆 引用 TOP

其實佢離開屋企, 就算做麥難民都好, 至少有前途, 身心健康D ,
一條友自己捱日子都愉快好多, 唔使咁大壓力 .

引用:
原帖由 藍色海岸線 於 2020-9-16 04:13 PM 發表

其實佢離開屋企, 就算做麥難民都好, 至少有前途, 身心健康D ,
一條友自己捱日子都愉快好多, 唔使咁大壓力 .
屋企人咁樣對佢,佢有時頂唔順發脾氣

Up

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 130626138 於 2020-9-16 04:20 PM 發表

屋企人咁樣對佢,佢有時頂唔順發脾氣
頂唔順發脾氣好正常。
我唔知係咩遺傳眼病,佢家人生佢出黎究竟有無諗過呢個遺傳眼病會點影響個仔日後讀書及工作及社交。個仔承受左呢個病,亦因呢個病直接影響工作及收入,甚至影響社交同識異性。仲要比佢老豆老母怨返轉頭,比著我一早攤左牌。你朋友唔同佢老豆老母攤牌係唔會平伏倒件事,佢老豆老母一直以來以為生佢出黎好偉大,以為個仔欠左佢,所以佢父母淨係識怨個仔,都忽忽地的!

回覆 引用 TOP

對於你屋企人對你既不合理期待,我好同情。

養一隻馬期待養大左會變長頸鹿。

離開佢地啦

認字特警與狗不得內進
9635 0808

回覆 引用 TOP

天生我才必有用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 130626138 於 2020-9-16 02:04 PM 發表

除咗俾屋企人要求生育之外,屋企人對佢嘅期望都大,雖然朋友學歷學習能力唔係太高,但屋企人希望佢人生擁有高薪厚職,有車有樓有另一半。最近佢屋企人喺度呻人哋個個只得20幾歲但好醒目有本事非常有能力做嘢,好多都有車有樓有另一半甚至已經結婚生仔,自己嗰個冇工作能力不特只仲生得蠢唔醒目冇目標,我朋友嘅目標夢想係希望有朝一 ...
家人何來的自信?
另,銀行簿在手,失業冇糧出,如何厄下去?
一哭,二鬧,三上吊。自己執生。

回覆 引用 TOP

你要加油💪
關關難過關關過

世界究竟什麼時候變得如此扭曲

子非魚 焉知魚之樂

這世上沒有東西比免費更貴

不經一番寒徹骨 那得梅花撲鼻香

the past is in the past

the more you give, the more you get

回覆 引用 TOP

希望愈大失望愈大!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]