• 瀏覽: 1,349
  • 回覆: 13
小朋友簡中有咳, 有無需要睇醫生?
之前試過睇完醫生飲左咳藥水好似好D, 又間中咳返...

而家D藥水飲晒了嗎?
我仔咳中有痰,醫生叫我轉奶粉,話可能奶粉甜
我本身半埋身的,轉左之後慢慢無再咳同有痰

引用:
原帖由 manymomo 於 2020-9-16 01:15 PM 發表

小朋友簡中有咳, 有無需要睇醫生?
之前試過睇完醫生飲左咳藥水好似好D, 又間中咳返...
如果間中只係1,2聲, 可能敏感姐,抵抗力好D會好D

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 盈盈:] 於 2020-9-21 11:10 PM 發表

而家D藥水飲晒了嗎?
我仔咳中有痰,醫生叫我轉奶粉,話可能奶粉甜
我本身半埋身的,轉左之後慢慢無再咳同有痰
點知係咪因為奶粉甜? 同埋點知奶粉甜唔甜?

引用:
原帖由 heyhitboy 於 2020-9-22 11:13 AM 發表

好多原因, 可能抵抗力唔好, 易病, 又可以有鼻敏感, 流鼻水倒流到咳, 要留意下先, 又或者做下運動都好
我個仔飲緊ENFINITAS, 佢有母乳成份乳鐵蛋白, 有助增強抵抗力, ,見佢一直都無咩大病痛 ...
咁你呢款成份又幾似人奶wor

可能抵抗力唔夠好 念慈菴有隻兒童枇杷蜜應該啱你仔仔食 
對喉嚨健康有幫助 又有維他命C  增強埋抵抗力

引用:
原帖由 manymomo 於 2020-9-23 12:23 PM 發表

點知係咪因為奶粉甜? 同埋點知奶粉甜唔甜?
如果你試左其他之後佢無咩咳, 就好大機會係關奶粉事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manymomo 於 2020-9-23 12:24 PM 發表

接近母乳既奶粉先係高質素

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 honjoey291 於 2020-9-23 02:35 PM 發表

可能抵抗力唔夠好 念慈菴有隻兒童枇杷蜜應該啱你仔仔食
對喉嚨健康有幫助 又有維他命C  增強埋抵抗力
太細未必岩, 而且小心太甜對食正餐都唔係好事

回覆 引用 TOP

而家先睇到妳嘅仔應該好咗啦?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manymomo 於 2020-9-23 12:24 PM 發表

你可以試試, 見1號好似平左, $4XX JA

回覆 引用 TOP

我個仔都係咁咳咗成年
最後都係睇中醫睇返好

回覆 引用 TOP

唔嚴重又唔一定下下要睇醫生, 抵抗力好其實就少呢D病痛

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]