• 瀏覽: 11,545
  • 回覆: 131
  • 追帖: 1
結婚十幾年,3⃣️年前因為家暴離婚,我差啲被佢打死。因為自己覺得有兩個仔,好多嘢都要留一步,放棄告佢,所以佢唔使坐監⋯⋯法庭判決兩個仔跟我,共同撫養兩個仔,公屋我同兩個仔住,新公屋咩嘢都無,佢完全冇理過我同兩個小朋友,收公屋時未離婚。但佢所有裝修屋企嘅嘢無理過無俾錢。到今日佢有新女朋友啦,要再結婚啦,無地方住啦,就想同我搶間公屋,掙兩個仔撫養權。
有冇專業人士可以俾到意見我,我真係唔想兩個仔同咁嘅人渣一齊住,仲有一個大陸女人住,細佢十幾歲嘅女人
我可以去申請自己獨立撫養權嗎?

熱賣及精選
一家團聚是好事,將來兒子大了,晚晚3 P 二奶,幫你出氣,你老公到時都打軟鞭,是你的

引用:
原帖由 pinpinccb 於 2020-9-15 02:02 PM 發表

一家團聚是好事,將來兒子大了,晚晚3 P 二奶,幫你出氣,你老公到時都打軟鞭,是你的
可以唔講衰嘢嗎?

我真係需要有人幫到我,俾意見我

引用:
原帖由 lichoiwing 於 2020-9-15 12:37 PM 發表

結婚十幾年,3⃣️年前因為家暴離婚,我差啲被佢打死。因為自己覺得有兩個仔,好多嘢都要留一步,放棄告佢,所以佢唔使坐監⋯⋯法庭判決兩個仔跟我,共同撫養兩個仔,公屋我同兩個仔住,新公屋咩嘢都無,佢完全冇理過我同兩個小朋友,收公屋時未離婚。但佢所有裝修屋企嘅嘢無理過無俾錢。到今日佢有新女朋友啦,要再結婚啦,無地方住啦,就想同我搶間公屋,掙兩個仔撫養權。
有冇專業人士可以俾到意見我,我真係唔想兩個仔同咁嘅 ...
仲系要將孩子撫養權畀自己嘅,咁個人渣,你指爾佢對孩子能有多好,而且如果佢跟後面嘅老婆有了孩子嗰就更唔知對你孩子點樣!

引用:
原帖由 lichoiwing 於 2020-9-15 02:35 PM 發表

可以唔講衰嘢嗎?
有幾衰? 事實現實係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 後天滴滴鼓手 於 2020-9-15 02:47 PM 發表

仲系要將孩子撫養權畀自己嘅,咁個人渣,你指爾佢對孩子能有多好,而且如果佢跟後面嘅老婆有了孩子嗰就更唔知對你孩子點樣!
我一定唔會放手俾兩個仔撫養權

引用:
原帖由 lichoiwing 於 2020-9-15 12:37 PM 發表

佢憑乜嘢可以搶到 撫養權? 你做過D乜衰嘢?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-15 09:30 PM 發表

佢憑乜嘢可以搶到 撫養權? 你做過D乜衰嘢?
我無做過啲咩,下午我問清楚啦,佢無機會搶到撫養權,無機會掙到間屋

兩個仔由細到大所有嘢都係我自己去理,佢完全冇理過

引用:
原帖由 lichoiwing 於 2020-9-15 09:35 PM 發表

兩個仔由細到大所有嘢都係我自己去理,佢完全冇理過
睇完你呢個post很同情你,關於你啲問題要撫養權公屋D問題我唔識答,你如果唔識可以問下社工。

回覆 引用 TOP

引用:

佢一向冇照顧仔仔,子女多是判比媽咪,佢爭不到的

回覆 引用 TOP

收公屋時未離婚,你搬屋時佢無出錢無理過。

就住你呢兩句說話,你好似覺得佢應該要幫手
我就講你知,如果佢係一個咁有責任心既人,就唔會打老婆啦。唔通你仲覺得佢會問你,洗唔洗幫手搬電視上樓咩?你應該慶幸,佢乜都無做過,無資格問你拎任何野,就連入屋飲杯水既資格都無。
你唔洗理佢架嘞,如果佢欠你兒子供養費,你就搵社工搵政府幫手追,唔洗自己追架,法庭判左佢要比錢就要比,唔比犯法自然有警察拉佢。
如果佢上你屋企喊打喊殺嚇你,你就搵社工搵警察,如果好多次騷擾,備哂案,應該可以申請調遷到佢唔可以知道你住邊既地方

祝你新生活過得好,比心機工作賺錢,養活一家。

引用:
原帖由 海灣怪叔叔 於 2020-9-16 02:53 AM 發表

收公屋時未離婚,你搬屋時佢無出錢無理過。

就住你呢兩句說話,你好似覺得佢應該要幫手
我就講你知,如果佢係一個咁有責任心既人,就唔會打老婆啦。唔通你仲覺得佢會問你,洗唔洗幫手搬電視上樓咩?你應該慶幸,佢乜都無做過,無資格問你拎任何野,就連入屋飲杯水既資格都無。
你唔洗理佢架嘞,如果佢欠你兒子供養費,你就搵社工搵政府幫手追,唔洗自己追架,法庭判左佢要比錢就要比,唔比犯法自然有警察拉佢。
如果佢上你屋 ...
好多謝你嘅意見,我明白啦,我琴日都問過律師意見啦,佢無可能同我掙到撫養權,都無可能掙到間屋。我而家擔心係,如果佢真係搵咗律師同我掙,會傷害到我兩個仔,呢幾年嚟我哋三個過得好好。我無要佢一分一毫,就得兩個仔嘅撫養費幾千蚊。其他嘅嘢,佢完全冇理過,我都問過佢要仔嘅買書錢,但佢好多理由,一分無俾過
我而家都係靠自己返工賺錢養家,唔明點解仲要傷害兩個仔。

引用:
原帖由 lichoiwing 於 2020-9-15 03:33 PM 發表

我一定唔會放手俾兩個仔撫養權
如果佢非要爭孩子撫養權 你之前佢家暴你嘅證據還有吧?

提示:支持鍵盤翻頁左 右