• 瀏覽: 26,084
  • 回覆: 20
引用:
原帖由 khkg 於 2020-9-15 08:15 AM 發表

因為疫情而失業, 已經無積蓄, 父母叫我出去借錢比家用
你呢種唔係父母,佢地只係用家。
如果你冇乜嘢要靠佢哋,你可以走先

引用:
原帖由 khkg 於 2020-9-16 01:29 AM 發表

正常父母會否咁做
正常來講就唔會咁做,正常來講未聽過會推個仔出去死,除非佢唔正常,想要你做提款機,按唔到錢咪投訴囉

引用:
原帖由 異域浪漫的主角 於 2020-9-16 12:35 PM 發表

咪係囉!除非屋企人要用錢都無晒喇,大家先再諗辦法去借啫
當你係提款機呀嘛,你冇錢就叫你借錢,你話唔到就話你冇用囉

引用:
原帖由 齋睇唔買 於 2020-9-16 12:37 PM 發表

同佢地講,無入息借唔到,問下佢地肯唔肯做擔保人。
勁!高招!

只要你唔使父母養你,其實你已經好好,因為係佢哋夾硬帶你嚟世上

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2020-9-16 01:07 PM 發表

講得咁口爽,
你細個時亦是自已照顧自已,有自已換片嗎?
你還在幾多比老豆老母?
乜係樓主開口叫佢父母生佢出嚟嘅咩?係佢父母兩個做愛生出來咋嘛,生咗就梗係要負責任㗎啦

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-9-16 02:21 PM 發表

父母自己都要生活架, 佢地養你咁多年, 因為佢問你要家用你就走先?
真係孝順仔呀!!
佢而家唔係問樓主攞家用咁簡單喎,佢係叫樓主去借錢喎!如果你要合理化呢啲不知所謂嘅行為,都冇辦法啦,但係樓主都係人,父母做愛強行生佢出嚟,冇比父母愛護都算啦,仲要比父母當工具人,樓主真係慘!

不過一切都留待樓主自己決定啦

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-9-16 02:14 PM 發表

咁就先睇下父母有無收入, 如果佢嘅收入真係只得你D家用,
你無拎錢返去佢都要交租比水電煤

再講, 因為疫情, 都係頂多2月開始啦, 真係2月開始失業, 補足晒糧比你, 你用半年就用晒?
我有D朋友做旅遊業, 做導遊, 公司無炒但無工開無收入, 佢都搵份PART TIME啦
香港地, 你肯做一定有得做喎 ...
你又知人地有補足糧?舉個例地盤都係日薪架咋,補乜呀?況且你點知佢平時俾幾錢比父母?

要怪就怪佢父母由細到大冇好好教佢個仔搵錢,到個仔大左,想要個仔做生財工具又做唔成,最終要叫個仔去借錢。如果父母搞自己唔掂,要個仔做提款機,咁一開始就唔好做愛生仔啦!

引用:
原帖由 wyentam 於 2020-9-16 05:31 PM 發表

做你父母真係淒慘,‘百行孝為先’的道理都唔明
父慈子孝呢個道理你都唔明,好明顯佢老竇做唔到父慈啦

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 AVSUPERMAN 於 2020-9-16 04:36 PM 發表

你果然係忤逆仔,父母唔掂,叫做仔走先,父母養你咁多年,你還左乜比父母
睇你都係控制唔到自己亂做愛,亂咁生個仔出嚟,想當佢提款機嗰啲垃圾曱甴

引用:
原帖由 AVSUPERMAN 於 2020-9-16 07:33 PM 發表

我生左仔女,供養成人,完成大學,自己搵幾皮,又有樓,又有公積金,唔好以為你d忤逆廢青,埋怨父母,垃圾
咦,咁你情況咪同我一取樣囉。可惜你發雞盲搞錯了,我冇埋怨過我父母,我都好慶幸我父母對我好好,唔會叫我出去借錢,反而教我唔好借人錢。

我只係有同理心,理解樓主情況。

引用:
原帖由 有知慧不如乘勢 於 2020-9-16 08:48 PM 發表

正常香港人不會破壞自己的家
正常唔會破壞自己既家,唔鍾意就有能力咪走人。邊個話係香港出世就一定要留係香港?唔破壞的情況下,離開唔適合自己既地方

引用:
原帖由 Gore 於 2020-9-17 12:06 AM 發表

冇本事唔好怨,我最鍾意俾人當ATM
你奴性深都無法,咁鍾意俾人當ATM 黎當自我價值認同,咁你周街派錢啦⋯
我就好相向,我父母對我好好,所以我對佢地都好負責任。我有能力都會係做ATM 黎認同自己啦

引用:
原帖由 smallkenken 於 2020-9-16 09:07 PM 發表

黃屍連父母都可以賣。賣老母去印度火炕。賣老豆去非洲做奴隸。
可能佢父母係黃屍,推個仔去借錢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]