• 瀏覽: 26,021
  • 回覆: 282
引用:
原帖由 jie_du_pian 於 2020-9-16 07:32 發表

你呢種唔係父母,佢地只係用家。
如果你冇乜嘢要靠佢哋,你可以走先
父母自己都要生活架, 佢地養你咁多年, 因為佢問你要家用你就走先?
真係孝順仔呀!!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-9-16 02:21 PM 發表

父母自己都要生活架, 佢地養你咁多年, 因為佢問你要家用你就走先?
真係孝順仔呀!!
佢而家唔係問樓主攞家用咁簡單喎,佢係叫樓主去借錢喎!如果你要合理化呢啲不知所謂嘅行為,都冇辦法啦,但係樓主都係人,父母做愛強行生佢出嚟,冇比父母愛護都算啦,仲要比父母當工具人,樓主真係慘!

不過一切都留待樓主自己決定啦

引用:
原帖由 manmangrey 於 2020-9-16 01:48 PM 發表

2千包食住仲話合理?抵到爛啦!$50/日30日都1500,仲有500係住未計洗衫電費
所以,我咪話,要多反問自己。
家事,唔係一兩句講得清。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2020-9-16 02:14 PM 發表

咁就先睇下父母有無收入, 如果佢嘅收入真係只得你D家用,
你無拎錢返去佢都要交租比水電煤

再講, 因為疫情, 都係頂多2月開始啦, 真係2月開始失業, 補足晒糧比你, 你用半年就用晒?
我有D朋友做旅遊業, 做導遊, 公司無炒但無工開無收入, 佢都搵份PART TIME啦
香港地, 你肯做一定有得做喎 ...
你又知人地有補足糧?舉個例地盤都係日薪架咋,補乜呀?況且你點知佢平時俾幾錢比父母?

要怪就怪佢父母由細到大冇好好教佢個仔搵錢,到個仔大左,想要個仔做生財工具又做唔成,最終要叫個仔去借錢。如果父母搞自己唔掂,要個仔做提款機,咁一開始就唔好做愛生仔啦!

緊係唔借, 都on 99

回覆 引用 TOP

難道有一個花光一個,疫情原因好牽強

回覆 引用 TOP

之前有做野時唔儲d錢既?父母可能都要靠你家用買餸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dicky201314 於 2020-9-16 04:11 AM 發表

自己都有份食飯,比家用合理。。
除非你家人話唔使。。
不然有責任支付自己生活費。
疫情失業,暫時需要借錢,分期還,個個也一樣。

如果有老婆,你會否話佢知,我失業,你吃自己吧。。 ...
我女兒失業1年,我免其家用,仲每月給他1萬零用錢.可令自己安心,她免誤入歧途.

引用:
原帖由 沙田樹根 於 2020-9-16 03:40 PM 發表

我女兒失業1年,我免其家用,仲每月給他1萬零用錢.可令自己安心,她免誤入歧途.
有能力當然可以,培養兒女的責任感,也是父母該做的事。
家用可先欠交,有工作的時候才分段還,
如果子女是有責任感的,早自己提出暫時欠交,分段歸還,而不是不了了知。。
當然,也並非失業就是失信,家人関懷是好,但只限於基本生活支援。
閣下有用錢的自由,不再討論。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 khkg 於 2020-9-16 01:29 AM 發表

正常父母會否咁做
你如果唔係老作就你父母唔正常。多少都有啲積蓄頂住。正常未去到山窮水盡唔會要個仔問人借錢開飯。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-9-15 01:51 PM 發表

好慘,咁你父母有冇錢? 如果冇,都要借啦⋯
係囉, 父母無收入, 點都要借錢做家用, 唔通唔使食, 唔使交租吖

回覆 引用 TOP

樓主出完帖就潛水。

回覆 引用 TOP

梗係你平時幫老竇老母成日攞錢閂定後門你自己出去借錢。等你自己儲多個錢快啲去搵嘢做用心良苦。👍👍👍👍👍👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2020-9-16 03:46 PM 發表

你如果唔係老作就你父母唔正常。多少都有啲積蓄頂住。正常未去到山窮水盡唔會要個仔問人借錢開飯。
呢D父母擺明看錢好重,錢比親情更重,子女失業,無收入,但要正常社交,找工作要花錢,不但不幫手,叫子女問朋友借,意思是叫他們,寧欠朋友債,莫欠父母錢,咁無親情的父母,到百年歸老,子女會為他們辦身後事............收屍呀!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]