• 瀏覽: 3,510
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
呀仔有病,好似每個人都有資格向自己吐一督口水,踩一腳咁。
自從bb出世,老公怨過,奶奶話過,連某醫院啲姐姐護士都講話我地唔識做人父母。
日日去醫院睇仔,日日都總有說話聽。
今日個pca講笑咁講,話我唔識做人父母,賴低個仔係醫院好可憐,同我個仔講話爸爸媽媽唔要佢。因為我地唔overnight。
自問每晚放工去睇睇到最後一餐奶先走,星期六日係晏左去,通常12點幾去。
想訓多陣,睇下電視都好似係一種原罪咁。
今日個PCA咁講,我依舊都係同佢有說有笑,但我個心滴緊血邊個知?
我都係一個人,我都要食飯訓覺,我都想有小小時間可以放鬆下。
但生左個仔,作為父母既好似做所有野都係罪。
醫生唔肯放,話屋企得工人,想等我last day左之後先接仔。
日日問你拎schedule, 同護士夾,我估係方便佢編更。
護士PCA日日一督口水驚死浸你唔死。
好攰。

[IMG]http://hanamizuki.tw/wp-content/uploads/2008/07/080714_baby.jpg[IMG]
樓主太辛苦了。好多人得把口話知照顧者的辛苦

回覆 引用 TOP

你上一篇文話你簽左棄養書?

再上一篇話離婚?

醫生可以叫人辭工揍仔? 唔辭工唔比接走?

到你有機會經歷我而家經歷既野就會知道。

[IMG]http://hanamizuki.tw/wp-content/uploads/2008/07/080714_baby.jpg[IMG]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nicky_8543 於 2020-9-15 01:30 AM 發表

呀仔有病,好似每個人都有資格向自己吐一督口水,踩一腳咁。
自從bb出世,老公怨過,奶奶話過,連某醫院啲姐姐護士都講話我地唔識做人父母。
日日去醫院睇仔,日日都總有說話聽。
今日個pca講笑咁講,話我唔識做人父母,賴低個仔係醫院好可憐,同我個仔講話爸爸媽媽唔要佢。因為我地唔overnight。
自問每晚放工去睇睇到最後一餐奶先走,星期六日係晏左去,通常12點幾去。
想訓多陣,睇下電視都好似係一種原罪 ...
咁你係真係唔識做人父母丫,佢又講得冇錯喎⋯

回覆 引用 TOP

無人一出世就識做所有野。由唔識到識係有一個過程。再講,就算我做既所有野唔合格都好,有必要出口傷人嗎?就算我真係做得差,我理解唔到果班醫護兜口兜面話我有咩用,有咩目的。係,對於佢地黎講可能只不過係多個茶餘飯後既問題,但有無唸過我作為當事人既感受? 有無唸過我備受既壓力?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @miu 於 2020-9-15 07:25 PM 發表

再上一篇話離婚?

樓主心水清👍

回覆 引用 TOP

長期躺病床是很辛苦,樓主加油

回覆 引用 TOP

可以理解樓主辛苦。有朋友有類此經歷,BB出世才知道有先天性疾病,一出世就要做手術,並須要一生特別照顧。之前產檢沒有任何問題。現在BB已出世,做父母的可以點呀?
1)你須要有人同行支持
2)照顧BB,先要照顧好自己

回覆 引用 TOP

你嘅心情我哋也能理解,但系你要加油啊。

回覆 引用 TOP

疫情有得探病

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @miu 於 2020-9-15 07:25 PM 發表

再上一篇話離婚?

bingo

回覆 引用 TOP

盡量放鬆D,要照顧人,先要照顧好自己。

回覆 引用 TOP

咁點解唔OVERNIGHT? 一樣有床瞓架喎!

可以家人輪流一人兩晚.
如果你屋企有工人, 有冇問下工人願唔願意係醫院OVERNIGHT?

引用:
原帖由 GJ225 於 2020-9-18 02:29 AM 發表

咁點解唔OVERNIGHT? 一樣有床瞓架喎!

可以家人輪流一人兩晚.
如果你屋企有工人, 有冇問下工人願唔願意係醫院OVERNIGHT?
咁點解一定要OVERNIGHT? 點解一定要將啲家長折磨到不似人型咁先安樂? 同埋無床訓。
果時工人連去醫院都唔太鐘意,我做唔出迫佢過埋夜。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]