• 瀏覽: 3,712
  • 回覆: 44
  • 追帖: 1
我第一次喺度發文,有啲嘢點都想同人傾吓,其實我由細到大都好自卑,有可能同家庭嘅影響有關,細個嘅時候爹哋媽咪特別鍾意講特別難聽嘅嘢同打人,社工為咗隔開我哋,我18歲成年嗰一刻即刻搬咗出嚟住,其實果一刻我仲未ready好,突然去咗一個每日先得自己一個人住嘅地方,好驚好無助,大約一兩年後我開始習慣咗。
等我長大咗之後,我明顯感覺到爹哋媽咪嘅態度好轉咗好多,好似對我感到有啲內疚(從姐姐口中得知,佢哋冇親口同我講)關於自己一個人住呢樣嘢其實我唔係幾敢喺人哋面前講,因為我覺得係呢種歲數嘅人唔係都同屋企人一齊住咩?人哋會唔會覺得我奇怪?
然後仲有樣嘢令我好自卑,我原本係讀一間Band one嘅中學,但係由from 2開始屋企人嘅爭執越來越嚴重,係差唔多日日都會俾人打鬧嗰種,仲曾經兩次俾媽咪趕去關愛之家嗰種地方住,對我造成好大嘅心理陰影。
爹哋媽咪嗰時候打人鬧人比較似係搵人發洩嗰種,可能1家6口佢哋生活壓力大掛,爸爸媽咪之間成日嘈交,有時候媽咪俾爸爸鬧都頂唔順會攞我黎出氣,當時我唔明白自己做錯咗啲乜嘢會俾人拋棄。
細個啲嘢我而家唔係幾想去回憶啦,諗多咗都冇用只係會令自己唔開心,而且而家爹哋媽咪對我嘅態度好轉咪好囉,呢一樣嘢我其實好開心。
但係仲係有樣嘢仍然令我好自卑,from 2嗰年因為喺學校讀書有啲唔適應加上屋企爭執嘅影響,我成績開始追唔上,留班左兩年,加上我比其他人遲一年入小學,總共比人哋大三歲,每次同學問我嘅年齡嘅時候我都好尷尬,驚人哋覺得我好奇怪。
我原本係個好安靜嘅人,安靜到有啲孤僻,有時候喺學校甚至可以好耐都唔講一句嘢,盡量唔表現自己,當我出咗嚟住之後我變得越來越自卑,而且嗰一年因為我留班左太多次就轉校,因為由女校轉去男女校,加上我原本好怕羞,好唔適應,之後甚至驚到唔敢返去學校,甚至惡化都唔敢出街,就咁樣持續左一年多,之前間唔中家姐都會帶我去出街,但係我莫名其妙對學校有份恐懼,唔係幾敢返去學校,成日驚俾人笑同睇唔起我。
以上就係我嘅經歷,如果你身邊有個咁樣嘅人,唔知道你哋會唔會歧視或者睇唔起佢呢?
呢樣嘢為我帶來好大嘅困擾,我太在意人哋嘅眼光,成日覺得人哋覺得我奇怪,跟住我乜嘢都唔敢做。

熱賣及精選
引用:
原帖由 深海少女 於 2020-9-14 01:26 PM 發表

我第一次喺度發文,有啲嘢點都想同人傾吓,其實我由細到大都好自卑,有可能同家庭嘅影響有關,細個嘅時候爹哋媽咪特別鍾意講特別難聽嘅嘢同打人,社工為咗隔開我哋,我18歲成年嗰一刻即刻搬咗出嚟住,其實果一刻我仲未ready好,突然去咗一個每日先得自己一個人住嘅地方,好驚好無助,大約一兩年後我開始習慣咗。
等我長大咗之後,我明顯感覺到爹哋媽咪嘅態度好轉咗好多,好似對我感到有啲內疚(從姐姐口中得知,佢哋冇親口 ...
你完全冇錯冇問題,錯嘅係你對廢柴父母

行得上得擂台 , 就唔好輸
輸 , 你就怯成世

回覆 引用 TOP

感謝樓樓的分享,

回覆 引用 TOP

你而家仲讀緊書定已經做野? 家姐有冇一樣被父母打鬧?

引用:
原帖由 聑汪2019 於 2020-9-14 02:15 PM 發表

你而家仲讀緊書定已經做野? 家姐有冇一樣被父母打鬧?
我啱啱升中六,家姐好少比父母打,爸爸係對所有屋企人都好惡嗰種,嬲起嚟乜嘢人都打,不過爸爸鬧媽咪比較多,媽咪就幾乎唔打家姐,唔知點解特別鍾意打我同鬧我,依家佢哋已經唔會再打人啦。

引用:
原帖由 深海少女 於 2020-9-14 02:18 PM 發表

我啱啱升中六,家姐好少比父母打,爸爸係對所有屋企人都好惡嗰種,嬲起嚟乜嘢人都打,不過爸爸鬧媽咪比較多,媽咪就幾乎唔打家姐,唔知點解特別鍾意打我同鬧我,依家佢哋已經唔會再打人啦。 ...
搵駐校社工傾吓計,如果打你可以報警求助㗎。

每人都有過去,但要活在當下,為自己而生活

回覆 引用 TOP

你嘅家庭對你嘅影響太大了,你自己要學會改變,多和外向嘅人喺一起!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1802esme 於 2020-9-14 02:30 PM 發表

搵駐校社工傾吓計,如果打你可以報警求助㗎。
佢哋而家嘅態度已經好轉好多,好少鬧人而且幾乎唔打人,我而家剩返嘅問題只係太自卑同埋自己心理上嘅問題,而家努力緊擺脫以前嘅陰影。

引用:
原帖由 深海少女 於 2020-9-14 02:47 PM 發表

佢哋而家嘅態度已經好轉好多,好少鬧人而且幾乎唔打人,我而家剩返嘅問題只係太自卑同埋自己心理上嘅問題,而家努力緊擺脫以前嘅陰影。
有個心理陰影喺度,你要擺脫佢。

回覆 引用 TOP

咁你而家幾多歲?

天長地久有時盡 好夢由來最易醒
引用:
原帖由 多明戈 於 2020-9-14 04:20 PM 發表

咁你而家幾多歲?

引用:
原帖由 深海少女 於 2020-9-14 05:39 PM 發表

咁而家仲係讀緊書定係做緊野?

天長地久有時盡 好夢由來最易醒
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]